Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundskaptenen kritisk till systemet

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Sveriges förbundskapten Ylva Martinsen är kritisk till hur hockey-VM är uppbyggt. 

Hon vill ha det som i herr-VM där alla bästa lag inte är i en och samma grupp. 

– Det är hög tid att det blir så på dam-VM också, säger hon. 

Damerna och herrarnas hockey-VM skiljer sig åt. När damernas mästerskap inleds i veckan återfinns de fem högst rankade lagen i grupp A. Och de är samtliga garanterade en plats i slutspelet - oavsett resultat. 

I grupp B, där Sverige ingår, är lag sex till tio på rankningen samlade, och härifrån går bara tre lag till slutspel. 

Något som väckt kritik. 

Den svenska förbundskaptenen Ylva Martinsen är en av de som vill förändra upplägget, och göra likt herrarna: Att ha två jämna grupper där lika många lag per grupp går till slutspel. 

– Jag hoppas det förändras. Personligen tycker jag man borde ändra på det där och göra som de gör i herrarnas VM. Det är hög tid att det blir så på dam-VM också. Men nu är förutsättningarna som de är och då ska vi spela utefter det, säger hon.

 

 

Riskerar degradering 

Sverige ingår i grupp B i det som kallas A-VM. 

Om Sverige inte slutar topp tre i sin grupp får de spela B-VM nästa år. A-gruppen däremot, där bland annat Kanada och USA spelar, riskerar ingenting då de redan är klara för kvartsfinal. 

En degradering skulle innebära mycket sämre motstånd och inte en plats i A-VM nästa världsmästerskap. Några lag som spelar B-VM just är är Norge, Danmark och Slovakien. 

– Jag hoppas för alla länder skull att de byter format på sikt. Jag tror det skulle vara bra för alla, säger hon. 

Laddar för medalj 

För svensk del står alltså inte bara avancemang från gruppen på spel i VM. Varje poäng blir viktig om Sverige ska stanna kvar i hockeyns finrum. 

Och den svenska förbundskaptenen Ylva Martinsen tror på sitt lag. 

– Det ska bli jättekul, det är ju första känslan så klart. Det är någonting jag och många andra längtat efter länge. Vi har gjort de förberedelser som vi hade tänkt och alla spelare är hela och friska, säger hon. 

Hur ser målsättningen ut? 

– Vi har ett ganska tufft gruppspel där det gäller att komma topp tre om man ska nå kvartsfinal. Gör man inte det så är ytterligheten av det degradering till B-VM. Målsättningen är att prestera bra i varje match och nå topp tre så vi får spela kvartsfinal och sedan så klart vinna kvartsfinalen. Där väntar ju förmodligen bästa tänkbara motstånd från A-gruppen. Och sedan är vi ju framme vid medaljmatcherna, säger Ylva Martinsen.