Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbundets svar om Garpenlövs framtid

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Slutspelat för Tre Kronor och Johan Garpenlöv kritiseras.

Då rider ishockeyförbundet ut till hans försvar.

– Det finns absolut inget annat snack än att han ska fortsätta, säger generalsekreteraren Johan Stark.

Johan Garpenlövs första mästerskap som förbundskapten blev ett smärtsam sådant. Tre segrar mot Schweiz, Storbritannien och Slovakien räckte föga långt, och efter förlusten mot Ryssland under måndagskvällen – det fjärde nederlaget i gruppspelet – går det att konstatera att Tre Kronor kommer missa slutspelet av årets VM-upplaga. 

Ett fiasko, enligt många. 

SportExpressens krönikör och C More-experten Sanny Lindström är en av alla som anser att Sverige misslyckats grovt.

– Jag är förvånad över att ett så pass bra lag underpresterat så grovt i så många matcher. Det här är det enskilt största svenska hockeyfiaskot sedan förlusten mot Vitryssland i OS 2002.

Förbundets generalsekreterare Johan Stark lider med både spelare och ledare som befinner sig i Riga, men är samtidigt tydlig med att detta inte är okej för att vara ett svenskt landslag. 

– Det är surt och väldigt tråkigt. Det är inte godkänt, det är bara att konstatera. Svenska landslag ska tävla om medaljer, men det har varit en hackig turnering för killarna. Får man en dålig start sätter det sig lätt i skallen. Nu har inte jag pratat med Garpenlöv utan bara Olof (Östblom) om hur killarna mått där nere. Vi ska göra en utvärdering när de kommer hem. 

Försvaras efter VM-missen

Förbundskaptenen Garpenlöv har ända sedan mardrömsinledningen av turneringen, då Sverige förlorade mot både Danmark och Belarus, varit ifrågasatt.

Den orutinerade huvudtränaren, som endast varit assisterande coach tidigare i sin karriär, backas nu av sin arbetsgivare svenska ishockeyförbundet. 

– Det finns absolut inget annat snack än att han ska fortsätta. Nu är det förbundsstyrelsen som utser förbundskapten, men det finns absolut inga sådana diskussioner (att han ska lämna), säger Johan Stark. 

Ni står bakom honom med andra ord.

– Ja, ja. Till 100 procent. 

Johan Garpenlövs kontrakt med Tre Kronor sträcker sig över nästa säsong. Då stundar ett OS i Peking och VM i Helsingfors.

Garpenlöv säger själv om sin framtid:

– Det är inte jag som tar beslutet. Jag fortsätter gärna, men det är inte mitt beslut.

Han tackar också för förtroendet som Stark uttrycker. 

– Det känns tryggt att de stöttar i den här stunden. Alla vet vad det innebär att inte ta sig till slutspel för en hockeynation som Sverige, så det blir jag glad för.

”Vi måste vara sansade nu”

I dagsläget har generalsekreterare Johan Stark inte analysen klar för sig varför Tre Kronor missar slutspelet i Lettland.

– Jag vet faktiskt inte. Det var lite rörigt innan med spelartillgänglighet men det var väl egentligen starten. De har haft några bra matcher, men jag är inte rätt man att analysera det nu. Jag har suttit och följt det via tv:n. 

Kommer det bli några direkta konsekvenser av att ni inte når slutspelet?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi kommer titta på allt och även se om vi utanför gett laget rätt förutsättningar. Alla vi måste ta en funderare på vad vi gjort, det handlar inte bara om Garpenlöv och spelarna. Vi är alla i samma lag. 

Vad säger detta om svensk hockey och dess status?

– Vi ska vara försiktiga med att dra några slutsatser av det här. Jag förstår att de larmklockorna ringer men vi måste vara sansade och coola nu, och titta på det här ihop. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.