Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löftet: ”Ska inte lida ekonomisk skada”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Damkronorna och svenska hockeyförbundet har haft ett första möte efter spelarstrejken.

Förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt lovar nu att frågan om förlorad arbetsersättning kommer att lösas.

– Vi garanterar att tjejerna inte ska ha några problem med det, säger Boustedt.

SportExpressen kunde i går berätta att svenska hockeyförbundet, spelarfacket SICO och representanter för Damkronorna skulle träffas under torsdagen för ett möte, efter spelarnas strejk.

Bakgrunden är att Damkronorna bland annat inte är nöjda med den ekonomiska ersättningen för spelarna vid landslagssamlingar. I synnerhet gäller det de spelare som tvingas ta ledigt från arbete för att representera det svenska landslaget, som inte längre har rätt till förlorad arbetsersättning från förbundet.

Som en följd valde samtliga 43 spelare i Damkronornas trupp att bojkotta kommande landslagsläger i en protest mot svenska ishockeyförbundet.

Boustedt: ”Ett väldigt bra möte”

Under torsdagen möttes parterna för första gången. Bland annat medverkade Erika Grahm och Johanna Fällman från Damkronorna, Klara Stenberg och Erik Zachrisson från spelarfacket SICO samt ett flertal representanter från förbundet, däribland generalsekreterare Tommy Boustedt.  

– Det har gått väldigt bra, säger Boustedt.

– I måndags kväll skickade SICO över ett dokument med olika frågor som de ville att vi skulle behandla på mötet. De har vi jobbat med under tisdagen och onsdagen för att kunna svara på. Och det svarade vi på i dag.  Sammanfattningsvis tycker jag att det var ett väldigt bra och lösningsorienterat möte med konstruktiva samtal.

Vad pratade ni om?

– Vi har suttit ner och diskuterat en mängd olika frågor. Vi är överens om att vi ser väldigt allvarligt på den här situationen och tycker det är oerhört tråkigt att det har blivit så här, att det inte är bra för någon, inte för tjejerna och inte för förbundet, för svensk hockey. Men som det har blivit kanske det var nödvändigt också att lösa upp vissa knutar.

”Vi garanterar att tjejerna inte ska ha problem med det”

Målet är att det nya avtalet mellan förbundet och Damkronorna ska bli treårigt.

– Det som hände under mötet är att SICO fick en hel del svar. De ska gå hem och teckna på ett avtalsförslag, ett treårigt avtalsförslag för Damkronorna eftersom SICO representerar dem. Nästa torsdag ska vi träffas igen för att gå igenom det här avtalet och försöka komma överens om innehållet, säger Boustedt.

Men redan nu lovar Boustedt att en fråga kommer att lösas:

– Frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna, där garanterar vi att tjejerna inte ska ha några problem med det. Det löser vi. Sen får vi i nästa steg lösa det till exempel med SDHL i våra diskussioner, men tjejerna kunde bocka av det sa vi. De ska inte lida ekonomisk skada, säger han.

Vilka andra delar behöver ni lösa?

– Vi jobbar med att det är viktigt att spelarna har en bra försäkring, att de har bra personlig utrustning och sådana saker, sådant som är viktigt för spelare. Det är den typen av frågor som vi diskuterade men också att vi vill ha, och där bjöd vi in tjejerna, att vara med som bollplank kring upplägg och reseplanering.

Nästa torsdag träffas parterna igen.

– Vi var överens om att vi snarast ska få till ett treårigt avtal och vi vill hålla tempo i de här frågorna för att hitta en lösning. Det är därför vi ska träffa igen redan nästa torsdag.

Damkronornas strejk – detta har hänt

* Efter misslyckandet i OS 2018 drog SOK in den ekonomiska hjälpen till Damkronorna.

– Vi satsar inga pengar på dem nu, sade verksamhetschefen Peter Reinebo då.

 

* Inför förra säsongen gick SHL in med 400 000 kronor för att stötta Damkronorna, tillsammans med förbundet som även de gick in med 400 000.

 

* Damkronorna åkte ur A-VM gruppen i april i år.

– Det är ett historiskt fiasko, sa SVT:s Jonas Andersson.

 

* Fram till april i år har ett avtal funnits mellan förbundet och spelarfacket (Sico) om ersättning för förlorad arbetsinkomst. Efter att det löpt ut har inget nytt tagits fram.

 

* Förra onsdagen gick Damkronorna ut med sin bojkott. Erika Grahm publicerade en text på hennes Instagram där hon meddelade att alla 43 spelare kommer att tacka nej till kommande landslagssamlingen. Alla spelare spred sedan det i sina sociala kanaler.

 

* Sico skrev sedan på sin hemsida: ”Grunderna till beslutet, är att förutsättningarna för spelarna i damlandslaget, försämrats. Det avtal som tecknades mellan Svenska ishockeyförbundet och Sico angående förlorad arbetsinkomst, löpte ut i april i år och Svenska ishockeyförbundet har valt att inte förlänga avtalet gällande förlorad arbetsinkomst”

 

* Hela världen engagerar sig i bojkotten. Många utländska landslagsstjärnor visar sitt stöd för Damkronorna, samtidigt som en del är kritiska. Fler och fler börjar kräva ”konkreta punkter”.

 

* En lista med tio punkter släpps som kortfattat inkluderar:

– Förlorad arbetsinkomst

– Försäkringsfrågan

– De få samlingsdagar inför VM 2019

– Dåliga reseförhållanden

– Finns ingen utvecklingsplan för dem

– Materialkontrakt

– Klädsel, finns inga damkläder

– Få ledare under VM-turneringar 18/19 jämfört med andra.

– Respekt, de har försökt få till möten med SIF utan att lyckas.

– Kosttillskott, de får gamla produkter som gått ut

 

* Just nu förs det diskussioner mellan SICO och SIF angående nästa steg, men inget har lösts.