Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundet: Vi kommer inte göra som fotbollen

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

I måndags valde fotbollens stora organisationer att skriva ihop en gemensam skrivelse till regeringen.

Från ishockeyns sida kommer man inte att göra på liknande sätt, men nu betonar man att det ekonomiska stödet kommer att bli viktigt.

– Det blir allt viktigare med ytterligare statligt stöd till idrotten, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Svenska fotbollförbundet, föreningen svensk elitfotboll och Svensk elitfotboll dam gick i en gemensam skriftelse till en hård attack mot regeringen då man under rubriken ”Låt oss ta ansvar!” skrev ett öppet brev till regeringen som bland annat innehöll stycket ”Det är en flagrant, medveten nedvärdering och nedprioritering av evenemangsidrott och kultur”.

Det är inte första gången som representanter från fotbollen riktar kritik mot regeringen. 

Ishockeyn har valt en annan linje, och den menar Anders Larsson att man kommer att hålla.

På tisdagen kom ett besked om att en öppning för 500 personer kan komma att ske den 15 oktober, om man klubbar igenom detta den 8 oktober från regeringen.

– Vi prioriterar i nuläget att upprätthålla dialogen med regeringen och berörda myndigheter. De är väl insatta i våra förutsättningar och vårt protokoll för hur vi på ett ansvarsfullt sätt är beredda att ta emot mer publik så snart det tillåts. Som sagt, fortsatt utebliven publik kommer sätta frågan på extra statligt stöd än mer i fokus, säger Larsson, och fortsätter:

– Regeringen har för hösten beslutat om en miljard i extra statligt stöd för hösten som kommer att fördelas genom Riksidrottsförbundet. Något beslut om extra statligt stöd 2021 finns ännu inte.

”Vi gnuggar på”

Under tisdagen publicerades en text på SHL:s hemsida där Anders Larsson också betonade att den miljarden som idrotten fått ta del av så här långt inte räddar upp det stora ekonomiska tapp som pandemin medfört, när publiken inte tillåtits.

– Vi inser att det kommer att vara långt ifrån någon full kompensation för den ekonomiska skada som uppstå, sa Larsson då.

Kulturen har redan fått ett besked på att man får ett statligt stöd på 3.4 miljarder för 2021.

– Kulturen har mycket riktigt fått besked. Vi gnuggar på, säger Anders Larsson, som verkligen betonar att frågan om ett statligt stöd blir allt mer viktig för ishockeyn.

– I tider när besked om möjlighet att ta in mer publik dröjer blir det allt viktigare med ytterligare statligt stöd till idrotten. Det handlar som sagt var till syvende och sist om överlevnad.

Kommer inte skriva ett öppet brev

Något öppet brev, eller extra press mot regeringen från förbundet, SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL är således inte aktuellt.

Anders Larsson menar på att man hellre lägger krutet på en dialog med myndighet och regering.

– Vi i ishockeyn har hittills lagt krutet på dialog med Folkhälsomyndigheten och regeringen och har verkligen fått möjlighet att föra fram hur vi ser på läget, att vi har ett publikprotokoll som beskriver hur vi på ett ansvarsfullt sätt är beredda att ta emot mer publik m.m. Vi känner oss därför trygga i att regeringen känner till vad publikfrågan innebär för oss och då inte minst våra elitklubbar. 

Hur viktig är den för elitklubbarna?

– Möjligheten att ta in publik är helt enkelt en överlevnadsfråga för elithockeyn. Då elitklubbarna har bred verksamhet och är något av ”motorer” för hockeyn i sina regioner är frågan väldigt stor för oss, därför blir frågan om statligt stöd i fokus för vår del framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.