Förbundet om Robin Press: ”Det är anmärkningsvärt”

Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

I tisdags förlängde backen Robin Press sitt KHL-kontrakt med ryska Severstal Tjerepovets.

Nu kommer reaktionen från Svenska ishockeyförbundet

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt och känns lite märkligt, säger generalsekreteraren Johan Stark.

27-årige Press debuterade i Tre Kronor den gångna säsongen och spelade två landskamper.

Nu riskerar han att stängas av från landslagsspel den kommande säsongen. Förbundet har själva lanserat det förslaget, men beslutet – som ska tas av förbundsstyrelsen – är inte taget ännu.

– Jag vill inte föregå beslutet som förbundsstyrelsen ska fatta innan seriestart efter sommaren. För oss och för mig är det en väldigt stor skillnad på spelare som satt i avtal när invasionen påbörjades och deras kamp för att ta sig ut. Det är en annan sak. Vi vet ju hur krångligt det är, säger Johan Stark och fortsätter:

– Om du har spelare som aktivt väljer att skriva kontrakt där. Det är anmärkningsvärt om man pratar utifrån de värderingar och de känslor som finns runt det här.

Förste hockeyspelaren

Basketstjärnan Jonas Jerebko skrev under stort rabalder i slutet av mars på för CSKA Moskva. En av följderna blev att han stoppades från landslagsspel.

Robin Press är den förste svenske ishockeyspelaren som skriver ett nytt kontrakt i KHL efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari.

– Vi har inte varit i kontakt med honom eller någon agent och jag kan inte svara för hur hans eller deras tankar har gått. Det känns märkligt just med tanke på att vi lägger ned så mycket tid och har en dialog med juristerna på IIHF (Internationella ishockeyförbundet), spelarna själva och deras agenter för att få våra svenska spelare att ta sig därifrån, säger Johan Stark.

Sju spelare fast

Sajten hockeynews.se skrev för en tid sedan att sju svenska spelare sitter fast i KHL-kontrakt över kommande säsong som de skrivit sedan förut.

Bland dem finns backen Theodor Lennström, som vann SM-guld efter att ha blivit utlånad till Färjestad, och Daniel Zaar, som slutförde säsongen på lån i Rögle.

IIHF:s besked just nu är att de inte kan göra som Internationella fotbollsförbundet Fifa gjort och låta utländska spelare med kontrakt i Ryssland pausa sina avtal.

Förbundets generalsekreterare har inga farhågor över att fler spelare kommer att göra som Robin Press och söka sig till Ryssland.

– Nej, jag har inte alls haft den känslan. Nästan all min arbetstid de senaste månaderna har varit att ha en löpande dialog med IIHF och oroliga spelare. Jag blev överraskad när jag läste om det här. Jag har svårt att tro och vill inte tro att det blir så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.