Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”För familjen var det en gåta, ingen kände till det”

Pär hedrades på Björklövens match.Foto: Privat / Privat
Pär fick på sin 40-årsdag en tröja signerad av sex svenska guldhjältar från det historiska ishockeyåret 2006.Foto: Privat / Privat

2006 kom hockeyintresserade Pär Johansson att få ett minne för livet.

Ett minne i form av en tröja signerad av fem svenska OS- och VM-guldhjältar.

Bara ett år senare dog Pär till följderna av en ovanlig sjukdom.

Nu vill vännerna via Musikhjälpen auktionera ut tröjan för välgörande ändamål.

– Förhoppningsvis hamnar den hos någon som är lika hockeyintresserad som Pär, säger Peter Bleckert till SportExpressen.

Året 2006 blev ett historisk hockeyår för Sverige. 

I italienska Turin kom damlandslaget den 20 februari att ta ett historiskt silver efter en bragdmatch mot USA i semifinalen, och sex dagar senare vann herrlandslaget guld efter en final mot Finland som blivit nästan legendarisk i hockeysverige.

Ett par månader senare kom herrarna att följa upp guldet i OS med att även i VM i Riga, Lettland, visa sig vara bäst och ta ännu ett guld. Det bästa ishockeyåret för svenska landslag någonsin.

2006 var också året när Pär Johansson, från Umeå, skulle fylla 40 år.

Pär var en av Umeås största ishockeyfantaster och en profil som stack ut i Umeå. Framför allt för hans stora intresse för ishockeyn och kärleken för Björklöven, men även för att han satt i rullstol till följderna av en otäck och sällsynt sjukdom. Han var diagnostiserad med Duschennes Muskeldystrofi, en sjukdom som förtvinar musklerna och från att den framträder vid drygt fem års ålder är progressiv och gör att den drabbade blir sämre för varje år som går.

Led av ovanlig sjukdom - de flesta dog vid 20 års ålder

År 2006 kom de flesta som led av sjukdomen att dö vid 20-årsålder, men Pär hade tagit sig förbi den åldern och skulle under sommaren fylla 40 år.

För att fira honom ville vännen Sara Bergsten ge honom något speciellt, och givetvis föll tankarna direkt på en hockeytröja. Valet föll på klassiska Detroit Red Wings, och under en resa till New York visade det sig att en bekant till Sara hade kontakter i klubben och kunde fixa autografer från stjärnsvenskarna i klubben.

På bilden syns Pär i den signerade tröjan tillsammans med vännen Sara BergstenFoto: Privat / Privat

När Sara fick tillbaka tröjan hade Niklas Kronwall, Henrik Zetterberg, Tomas Holmström, Nicklas Lidström och Mikael Samuelsson som samtliga var med i Turin samt Johan Franzen som var med i Riga signerat tröjan.

Presenten blev en succé.

– Nu är det 13 år sedan jag gav bort tröjan men som jag minns det blev Pär alldeles tyst när han fick se tröjan och det hörde inte till vanligheten då Pär oftast hade nåt att säga. Jag förstod på hans reaktion att han tyckte att det var riktigt stort att han fått en signerad Lidströmtröja, något som han även sa ett antal gånger också. Kommer ihåg att han ville ha den i en ram så att den skulle synas och inte bli förstörd. Han pratade om att han skulle kontakta Olearys för att ta reda på hur de hänger upp sina tröjor, berättar Sara Bergsten och fortsätter med att tala varmt om Pär.

– Pär var en väldigt varm, glad och social person. Han var alltid positiv och genuint intresserad av vad andra människor hade att säga. Han älskade att surra med olika människor och skaffade sig lätt nya vänner, tror att nästa halva Umeå ”kände” honom. Han hade ett mycket stort intresse för sport. Man blev glad av att umgås med Pär då han alltid hade en positiv syn på livet. Jag hann tyvärr inte känna Pär så länge men jag kommer alltid att minnas honom och le.

”Pär var en helt fantastisk person”

Mindre än ett år efter sin 40-årsdag kom sjukdomen tyvärr att till slut ta Pärs liv. I mars 2007 somnade han in och på den efterföljande begravningen kom kyrkan i Umeå att vara fylld till sista plats.

Tolv år har sedan dess gått, men nu har vännerna beslutat att låta den signerade tröjan vandra vidare.

Kusinen Peter Bleckert berättar om initiativet att låta tröjan doneras till Musikhjälpen:

- Tröjan har ”letat” ett nytt hem ett tag men det kändes inte alls rätt om vi bara skulle ha sålt den då den var så viktig för Pär. Vi började prata om att donera den till Musikhjälpen i våras och den idén växte sig starkare. Pärs mamma Inga-Beth Johansson påminde mig i början på hösten, och det var då jag började undersöka hur den egentligen hade kommit till Pär. För oss i familjen var det nämligen en gåta och ingen visste hela historien. Det var faktiskt lite av en deckargåta att reda upp det, säger han och fortsätter:

- Förhoppningsvis så hamnar den hos någon som är lika hockeyintresserad som Pär var, för det är hos en sådan person den hör hemma!

Vad var det bästa med Pär när han levde?

- Pär var en helt fantastisk person med hur många kompisar som helst! Det hände alltid något kring honom och hans schema var alltid fullbokat, ofta med schack, hockey, trav och annat men även sådant som för oss vanliga skulle ha varit udda saker. Jag skulle inte alls ha blivit förvånad om han skulle ha berättat för mig att han skulle på kalas tex hos tjejen som jobbade i Ica-affären intill, eller hem till taxichaffören som brukade köra honom, eller hos någon annan av alla dessa personer som vi alla har i vår dagliga omgivning men kanske egentligen inte ser utanför deras sammanhang. Pär såg alla sådana personer och de såg honom, och det var fantastiskt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.