Foto: Jonas Forsberg
 Foto: Jonas Forsberg

Foppas skambud till klubbens aktieägare

Publicerad

Peter Forsbergs golfklubb Veckefjärden bildades för tio år sedan och i samband med det sålde man ut aktier för 30 000 kronor styck.

Nu erbjuder sig Peter och pappa Kent Forsberg i ett brev att köpa tillbaka alla aktier - för en krona styck.

- Vi får se vad vi får för reaktioner. Det är upp till aktieägarna nu, säger Kent Forsberg till allehanda.se.

Vad sägs om det här erbjudandet?

Köp en aktie för 30 000 kronor.

Sälj den tio år senare – för en krona.

Det erbjudandet har nu medlemmarna i Peter ”Foppa” Forsbergs golfklubb Veckefjärden fått.

- Det är klart att det inte finns någon som vill köpa en aktie för 30 000 kronor styck och sedan sälja den för en krona, men nu är vi i den här situationen. Det är ett misslyckande och vi är naturligtvis inte glada över det här, säger Kent Forsberg, styrelseledamot i Tvillingsta AB som driver banan, till allehanda.se .

Ekonomisk kris

Kent Forsberg har tillsammans med sonen, förre hockeystjärnan Peter ”Foppa” Forsberg, investerat stora pengar i flera projekt. Ett av de mest uppmärksammade är just byggandet av Veckefjärdens golfbana utanför Örnsköldsvik, invigd 2003.

Men en längre tid har det stått klart att finanserna inte går ihop för Tvillingsta AB – för tre år sedan fick Peter Forsberg skjuta till drygt 13 miljoner kronor för att täcka ett affärsunderskott - och nu ser det kanske sämre ut än någonsin.

I samband med att golfklubben bildades 2002 såldes golfaktier ut för 30 000 kronor - ett tag kostade de så mycket som 45 000 kronor, enligt Idrottens Affärer – och nu vill Tvillingsta AB alltså köpa tillbaka aktierna för ovan nämnda skambud.

Slipper obligatorisk årsavgift

Genom att gå med på erbjudandet slipper aktieägarna vara bundna till att betala den årsavgift som ingått i ägandet, och Kent Forsberg säger att förhoppningen är att man också ska kunna sänka medlemmarnas årsavgift om aktieägarna nappar på erbjudandet.

I ett brev, undertecknat av Peter och Kent Forsberg samt Veckefjärdens vd Mikael Nordin, förklarar man vidare:

"Den nuvarande utformningen med en spelrätt kopplad till aktie innebär oönskade inlåsningseffekter och ett system som inte låter sig anpassas till förändrade förutsättningar varken hos den enskilde medlemmen eller rent strukturellt. Vi vill i framtiden kunna skapa en större flexibilitet i utformningen av spelrätten och medlemskapet med huvudsyftet att eftersträva ett system som tillåter och klarar förändringar i olika avseenden."

Redan för två år sedan ska vissa medlemmar ha börjat skänka bort sina aktier för att slippa årsavgiften som då låg på 6 000 kronor. Enligt Idrottens Affärer var det till och med svårt att bli av med aktien även om man ville.

90-procentigt bifall krävs

Den här gången krävs att 90 procent av aktieägarna tackar ja till erbjudandet för att det ska gälla.

- Vi får se vad vi får för reaktioner. Det är upp till aktieägarna nu, säger Kent Forsberg.

- Det har under åren blivit helt andra förutsättningar. För lånade man endera in pengar eller köpte aktier. Golfförbundet insåg inte riskerna och nu är vi där vi är. Vi kände att vi måste göra något drastiskt för att överleva.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag