Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Foppas avsked: "Det är sorgligt"

Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

ÖRNSKÖLDSVIK. Sista kvällen med gänget.

Modos gamla stjärnkedja med Peter Forsberg, 44, Markus Näslund, 44, och Niklas Sundström, 42, tar avsked för gott på isen i norska Stavanger den 16 augusti.

- Vi hade kunnat vara framgångsrika också i NHL om vi fått chansen att spela ihop där. Jag försökte vid två olika tillfällen få Foppa och Susse till Vancouver, säger Macke inför avskedsshowen, som sker under en välgörenhetsmatch med kändislaget Icebreakers.

Förre Modospelaren Mats Zuccarello vet inte hur lyckligt lottad han är.

Han får arrangera den sista showen med den legendariska kedjan, som satte poängrekord i Juniorkronorna med sina 69 poäng på sju matcher under junior-VM i Gävle 1993.

- Ja, nu har jag spelat färdigt. Det här är sista gången. Jag vet att jag sagt det tidigare, men nu är det definitivt slut, säger Macke.

Varken han eller Niklas Sundström var med när Icebreakers gjorde succé i Stavanger ifjol.

Men efter en intensiv övertalningskampanj från Icebreakers manager, Kent Forsberg, inför årets enda match med välgörenhetslaget från Örnsköldsvik tackade både Macke och Susse ja.

- Det är svårt att tacka nej när det handlar om välgörenhet och det här laget, som legat mig så varmt om hjärtat i femton år. Vi har så kul tillsammans, säger Macke.

Forsberg: "Det är lite sorgligt"

Foppa åker till Stavanger med blandade känslor.

- Ja, det är naturligtvis fantastiskt roligt att vi får chansen att spela tillsammans igen, men samtidigt är det lite sorgligt att det är sista gången. Men tiden går, vi var 18-19  år under den där JVM-turneringen och det är 25-26 år sedan, säger Foppa.

Foto: / © Bildbyr?n

Vad gjorde att ni sprutade in poäng under junior-VM 1993?

- Det var inte så konstigt att vi gjorde så många poäng, då vi var rätt överlägsna. Men det var tråkigt att vi inte lyckades vinna turneringen. Vi förlorade mot Kanada med uddamålet tidigt i turneringen och de tappade inga poäng.

Vad gjorde att du trivdes med Macke och Susse i landslaget och i Modo?

- De var så otroligt spelintelligenta, så det var roligt att kampera ihop med dem. Jag och Susse vann ju VM-guld med Tre Kronor 1998.

Ni fick chansen ihop i Modo också sent under karriären?

- Jo, men då hade jag svårt att ta mig fram på grund av problemen med mina fötter. Jag var dålig då, så det kan inte ha varit så kul för dem att lira med mig.

- Och efter junior-VM, så blev det inte mycket tid tillsammans i Modo. Macke drog ju till NHL redan hösten 1993.

Har skänkt miljoner till sjuka barn

Vad tror du om er kedja inför matchen i Stavanger?

- Du hittar inte många gram fett på kroppen hos Macke och Susse. Det är jag som kommer att få det jobbigast för att orka hänga med dem, säger Foppa.

Markus Näslund menar att Peter inte behöver vara särskilt orolig.

- Jag har inte hunnit vara på is och träna något i sommar och vet inte om jag hinner åka skridskor en enda gång före avresan till Norge.

Ni har via Icebreakers delat ut 6 miljoner kronor till sjuka och handikappade barn i Västernorrland genom åren, hur stolt är du över det?

- Peter ska ha den största äran att hela den här satsningen blev av, Nu har vi hållit på i femton år och det är fantastiskt att vi kunnat dela ut så mycket pengar. Vi känner alla en stor glädje över det.

Hur bra hade er kedja klarat sig i NHL?

- En svår fråga. Men jag tror att vi hade fungerat bra tillsammans även på de mindre nordamerikanska rinkarna. Hade vi bara fått lite tid att spela ihop oss, så.

Deppar du över att det aldrig blev verklighet?

- Jag försökte få Peter att komma till oss i Vancouver efter lockouten 2004-05, men han skrev på för Philadelphia. Och när Susses namn diskuterades inför trading deadline ett år i NHL sa jag direkt: "Ta honom." Man måste ha spelat med Susse för att förstå hur duktig han är.

Är junior-VM över jul- och nyår 1992-93 ditt bästa minne av er tid tillsammans?

- Jo, det är väl höjdpunkten. Vi spelade inte ihop så mycket under tiden i Modo, då Susse liksom Peter var centerforward och hade en egen kedja. Sedan gjorde Peter illa sig när vi alla var tillbaka i Modo innan vi lade av.

Zuccarello: "Det är otroligt stort"

Så nu blir det "Sista kvällen med gänget"?

- Det hoppas jag, haha. Men missförstå mig rätt, Jag är 44 år och tränar inte längre på is. Men vi ska göra det så bra som det går i Stavanger. Och kom ihåg att det här är mer en showgrej.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

För Foppas pappa Kent, som hållit ihop Icebreakers i kulisserna under alla år, är det en höjdare att få åka till Norge och få bjuda publiken där på den gamla stjärnkedjan.

Och en laguppställning fylld av dagens svenska NHL-stjärnor.

- Tillsammans har killarna i årets lag spelat 6500 matcher i NHL och producerat 3800 poäng. Det är ganska häftigt, säger Kent.

Mats Zuccarello säger till SportExpressen att han är medveten om vilken unik match han får chansen att stå värd för.

- Det här betyder väldigt mycket för mig. Jag vet vilken legendar Peter Forsberg är och hade förmånen att få spela tillsammans med honom i Modo. Det blir otroligt stort att få vara på isen med Foppa, Susse och Mackan igen. Jag gläder mig över att få ha dem alla här.

Vilket lag ställer du på benen mot Icebreakers i år, de vann ju på straffar ifjol?

- Det blir faktiskt inte så många norska spelare i år, men Patrick Thoresen kommer liksom ett par spelare från Vålårengen. Sedan tar jag in några kompisar från New York Rangers. Jag vill inte avslöja för mycket, Icebreakers tog ju hem segern ifjol, så jag är lite hemlighetsfull i år, haha...

Enligt norska tidningen Dagsavisen kallar Zuccarello in NHL-spelarna Mika Zibanejad, Kevin Hayes, Brady Skjei (alla NY Rangers), Oscar Lindberg (Las Vegas), Carl Hagelin (Pittsburgh) och Noah Hanifin (Carolina).

Vem är din favorit i den klassiska Modo-kedjan?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.