Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Foppa om krisen efter säsongen: ”Helt sjukt”

Modo säkrade plats i allsvenska finalen efter den här segern
Foto: HÅKAN NORDSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: C MORE / C MORE

LOS ANGELES. Peter Forsberg, 46, sitter i Schweiz och följer alla rapporter om Modo Hockeys spelarförluster inför nästa säsong.

Daniel och Henrik Sedin ser samma deppiga nyheter, där de hemma i Vancouver försöker vänta ut coronavirusets effekter.

Men de tror alla att Modo kan resa sig efter att ha blivit plundrade på sina bästa spelare.

– Helt sjukt att man kan tappa tio av sina bästa spelare en månad efter säsongen blivit inställd. Men jag tror att Modo kan resa sig, det är inget snack om saken, säger Foppa.

Det här var säsongen när Modo skulle ta sig tillbaka till finrummet. 

Men på grund av coronapandemins utbredning ställdes hockeysäsongen in, mitt under finalserien mot Björklöven, och Modo blir kvar i hockeyallsvenskan. Klubben lämnade in en överklagan till Riksidrottsnämnden, men den avslogs. 

Modo hade spetsat laget med flera vassa spelare - men i stället för SHL är verkligheten nu en annan, då klubben drabbats av en massflykt på spelarsidan. Och så sent som i tisdags kom nyheten att tränaren Björn Hellkvist kan försvinna till Leksand. 

SportExpressen har talat med klubbikonerna Peter ”Foppa” Forsberg och bröderna Henrik och Daniel Sedin. 

De är besvikna - men vägrar kasta in handduken. 

– Klart att det är dubbelt jobbigt att tappa både poängkungarna i laget och de unga talangerna, som var på väg uppåt. Men tre viktiga faktorer kommer att ta Modo genom den här krisen, man har en bra organisation, en duktig sportchef och en stabil ekonomi. Det kommer att betyda allt just nu, menar Daniel Sedin, 39.

Foppa pekar också på det stabila ekonomiska läget för klubben.

– Man har skött ekonomin bra under de senaste åren och det kommer att ha stor betydelse nu när man måste starta om. Dessutom får man in lite pengar på de spelare, som drar till SHL. Det går inte på en dag att bygga ett nytt lag, man behöver lite flyt också. Men titta på vad Kentää gjorde med Oskarshamn för två år sedan, nästan alla lämnade året innan men ändå gick de upp året efter. Så det går att göra, men det krävs att man gjort hemläxan när man värvar de nya spelarna.

Hur nära följer du Modo sedan flytten till Schweiz härom året?

– Jag följer Modo till hundra procent och tror att man grejar det här trots det tuffa läget. Hoppas man ger några juniorer chansen under hösten och sedan förstärker laget lite när fönstret öppnar upp efter jul.

Har man några fördelar av att ha ett starkt varumärke?

– Ja, det är jag övertygad om. Inte minst när det gäller att värva spelare i Nordamerika, där många känner till Modo och alla duktiga spelare som kommit därifrån. Det hjälper. Sedan har man en arena av toppklass i Sverige och fans som ställer upp för laget, det hjälper självklart till också.

Nu har två spelare gått från Modo till Oskarshamn, som Modo kunde ha slagit ut i ett kvalspel?

– Klart att det känns lite surt när de lämnar för att gå till Oskarshamn, ett lag som Modo kanske fått möta och slagit ut. 

Tycker du att Modo blivit orättvist behandlat när man inte fick chansen att avsluta säsongen och spela om en SHL-plats?

– Jag känner för tillfället inte för att göra någon kommentar varken om SHL eller Hockeyförbundets agerande. Dock uppstod en situation i världen som är viktigare än sporten ishockey och det var helt rätt att stänga ner säsongen. Kan sedan bara krasst konstatera att Modo och Löven drog det kortaste strået. 

”Det känns ändå som att Modo är på väg uppåt”

Daniel Sedin säger så här om situationen för Modo efter den avbrutna säsongen:

– Jag förstår att det känns orättvist för så många lag runtom i världen, som inte fick spela klart sina serier eller kval. Men vad ska man göra?

Vissa hävdar att SHL kunde ha utökat serien med två lag under nästa säsong, vad säger du om det resonemanget?

– Ja, det kanske hade varit det bästa. Björklöven och Modo bevisade att de var de bästa två lagen i Hockeyallsvenskan sett över hela säsongen.

Hur nära följer du Modo?

– Jag var hemma över jul- och nyårshelgerna och tycker att de spelade en rolig ishockey på alla sätt och vis. Det optimala hade förstås varit om de hade gått upp i vår, men jag är ändå hoppfull. Det känns som Modo är på väg uppåt. Man har visat att man kan bygga om och bygga nytt. Visst kan det vara svårt att hitta spelare, men jag tror att man kan få till ett bra lag till nästa säsong ändå, säger Daniel Sedin.

Henrik Sedin, 39, ser precis som tvillingbrodern Daniel ett ljus i mörkret kring Modo.

– Klart att de kan resa sig, det är ju många andra lag som befinner sig i samma situation. Och nästa år behöver de inte slå ut något SHL-lag för att ta sig upp.

Förutom en förändring i kvalsystemet, vad får dig att låta så positiv?

– Jag tror att spelarna vill komma dit. Tränaren Björn Hellkvist kan i sig dra dit många spelare och sedan har man en bra ekonomi.

Att du, Daniel, Markus Näslund, Foppa, Victor Hedman och andra har spridit reklam för Modo i Nordamerika genom åren, har det stor betydelse?

– Visst kan det vara en fördel, men jag tror att det ger större push för klubben att en spelare som Adam Tambellini nu kommer tillbaka till Kanada efter en lyckad säsong och sprider budskapet att i Modo får man chansen till ett lyft i karriären. Alla känner alla i hockeykretsarna härborta, många kör sommarträning tillsammans och erfarenheter från spel i Europa sprider sig snabbt bland killarna. Det snackas mycket.

Har Modo i dina ögon blivit misshandlat efter vad som hänt?

– Det är svårt att prata om att man blivit misshandlad när det gäller hockeyn med tanke på det ofattbara som hänt. Många klubbar runtom i världen har hamnat i samma situation. Och tittar man på vad som skett i stort är det många som har det värre än Modo Hockey, säger Henrik Sedin.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.