”Folk tycker att jag är en snuskgubbe”

Curt Lindström stortrivs i sitt nya hemland – och med sin 38 år yngre kärlek Wannarot
Foto: ANTTI HÄMÄLÄINEN/ILTA-SANOMAT
”Curre” var förbundskapten för Finland när de vann sitt första VM-guld någonsin 1995 i Sverige.
Foto: BILDBYRÅN

Curt Lindström, mannen som är kult i både svensk och finsk ishockey, bor sedan tolv år tillbaka i Thailand. 

Han stortrivs i sitt nya hemland – och med sin 38 år yngre kärlek Wannarot. 

– Hon är ovärderlig för mig, säger Lindström.

Curt ”Curre” Lindström, 78, är ett stycke nordisk idrottshistoria. Inom loppet av decennium förde han Tre Kronor och Finland till VM-guld som förbundskapten, och i vårt östliga grannland har han fortfarande ikonstatus efter triumfen 1995. 

Men Lindström har lämnat Norden och dess isvindar bakom sig. I alla fall åtta månader om året. 

Sedan tolv år tillbaka tillbringar Lindström nämligen majoriteten av sin tid i Hua Hin, en stad i Thailand sydväst om Bangkok som blivit en särdeles populär destination för emigrerade svenskar. 

– Mina kompisar frågar mig: ”Vad gör du där – i Thailand?” Jag ställer alltid motfrågan: Vad gör man i Sverige? Där är det mörkt, regnigt, slaskigt. Här är det fint, jag lever billigt, mitt hus är betalt och klart. Jag har ett jättefint liv. Jag umgås mest med svenskar. Alla är ju lediga. Man kan fråga: Spelar vi golf i morgon? ”Ja, kör”, svarar de. I Sverige jobbar alla mina kompisar. De är upptagna, säger Lindström. 

”Jag var ensam”

Men den viktigaste sociala kontakten för Lindström heter Wannarot. Hon är 40 och är hans sambo sedan tio år tillbaka. De träffades när Wannarot arbetade som värdinna på ett svenskägt hotell. 

– Jag var ensam. Jag hade inga såna planer. Men det hände, det är som med alla andra relationer, säger Lindström. 

– Och det handlar inte om utseendet. Jag tycker att hon är väldigt vacker, men hon är ovärderlig för mig som person. Hon hjälper mig med allt. Och hon är en riktigt smart tjej. Hon har pluggat på universitet och kan svenska. Hon är dessutom starkt troende buddhist. Hon går till sitt tempel och jag har följt med någon gång för att jag är intresserad av hur det funkar. 

”Vilken snuskgubbe”

Uttrycket ”thaifru” är välbekant för de flesta. Det används i nedsättande syfte om thailändska kvinnor som går in i förhållanden med äldre svenska män, ofta med slutresultatet att de följer med tillbaka till Sverige.  

Lindström kan uttrycket och dess undertoner väldigt väl. Han och Wannarot har fått känna på dömande blickar när de varit på besök i Sverige. 

– När man går på Ica kommer herr och fru Eriksson med likadana overaller, och så ser de oss. De vänder sig om och håller nästan på att ramla ihop. De tänker: ”Vilken jäkla snuskgubbe och vilken jäkla slampa”. Det känns så. Ingen har sagt det direkt till mig, men det känns som det svenska tänket. Det ska inte vara en sån åldersskillnad, säger han. 

Dispyt med Migrationsverket

Just besöken i Sverige har lett till en annars sorts bekymmer för paret. Lindström och Wannarot för just nu ett slags ställningskrig med Migrationsverket. De vill att Wannarot ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige, så att hon kan vistas där på sommaren utan att behöva ansöka om tillfälligt visum. 

Men de har fått avslag. Flera gånger om.

– Först fick jag nej för att min pension var för låg, att min möjlighet att försörja henne var svag. Då sökte vi tillfälligt uppehållstillstånd, och då fick vi höra att det föreligger en risk att hon inte återvänder till Thailand, för att hon visat ”svaga sociala band till sitt hemland”. Det är helt taget ur luften. Hon har sin mamma och syskon där och är otroligt engagerad. Det är så jäkla kränkande. Nu sitter jag och skriver på en överklagan, säger Lindström. 

– Så i sommar måste hon åka hem redan i augusti, jag ska stanna en månad längre. Migrationsverket styr vårt samboförhållande. De avgör hur mycket vi ska bo tillsammans. Det är för jävligt. 

"Curre" Lindström utanför hemmet i Hua Hin, Thailand.
Foto: PRIVAT

Idrotten har inte riktigt samma centrala roll i Lindströms liv längre. Han har inget tränaruppdrag och det är inte aktuellt med en comeback i båset.

Men intresset finns kvar – och att han bor i vintersportslikgiltiga Thailand är inget hinder. 

– Jag ser allt härnere. Jag har alla kanaler, C More och Viasat, så jag kan se både fotboll och hockey. Jag kollar på Vinterstudion varenda vinter. Och det går på tider som är bra för oss, eftersom vi är sex timmar före. Man tar ett glas vin och kollar på skidor. Och jag kollar mer på NHL nu, för matcherna går ju åtta, nio på morgonen för oss. Jag såg nästan alla matcher VM i också, och i torsdags var jag inbjuden till att vara på en finsk sportbar och snacka om guldet. Och flera finska tidningar har ringt mig för att prata om det. Så hockeyn är fortfarande med mig, säger han. 

FAKTA

Namn: Curt Lindström.

Ålder: 78.

Bor: Hua Hin, Thailand.

Meriter som tränare: VM-silver med Tre Kronor 1986, VM-guld med Tre Kronor 1987, VM-guld med Finland 1995.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.