Foto: MARTIN MEISSNERFoto: MARTIN MEISSNER
 Foto: MARTIN MEISSNER
Foto: MARTIN MEISSNERFoto: MARTIN MEISSNER
 Foto: MARTIN MEISSNER
Foto: HUEBNER/BLATTERSPIELFoto: HUEBNER/BLATTERSPIEL
 Foto: HUEBNER/BLATTERSPIEL

Finlands superskräll – slog ut succélaget

Publicerad

USA övertygade i gruppspelet, där de snodde förstaplatsen från Ryssland i den sista matchen. 

I kvartsfinalen ställdes de mot ett hittills underpresterande Finland.

Där stod Finland för en superskräll när de nollade gruppettan, och vann med 2-0.

Nu kan det bli ett svenskfinskt drömmöte i semifinalen - om Tre Kronor slår Schweiz.

– Sverige är ett topplag. De har ett riktigt bra lag och vi ser fram emot semifinalen vilka vi än får möta, säger Mika Pyörälä till Hockeysverige.

Ett upphaussat USA som under gruppspelet övertygat stort ställdes mot Finland, som i gruppspelet bara tog två fullpoängare - mot de två lägst placerade lagen i gruppen, Vitryssland och Slovenien.

– Finland är en passionerad hockeynation. De vill att vi ska lyckas och de har varit lite frustrerade där hemma, men i omklädningsrummet tappade vi aldrig tron på oss själva. Det har varit en bra atmosfär, vi har trott på det vi gör och litat på varandra. Vi har känt att vi kan gå långt, säger Pyörälä.

Allt favorittryck låg därför på USA inför dagens kvartsfinal i Köln.

Det var dock Finland som inledde bäst, och samtidigt som USA hade oerhörda problem att skapa något så lyckades de finska lejonen få fäste i amerikanarnas försvarszon vid ett flertal tillfällen. 

Bara en minut i den andra perioden kom också utdelningen för Finland. 

Då Anders Lee satt utvisad såg Mikko Rantanen till att skjuta kvartsfinalens första mål, ett mål där USA:s försvarsspel kom att kritiseras väldigt starkt.

– Så där dåligt försvarsspel hade inte ens Italien, sa Wikegård i C More.

Drömsemifinal väntar - om Tre Kronor slår Schweiz

Ett fortsatt blekt USA hade drygt tolv minuter in i den avslutande perioden bara skjutit två skott på mål, och när kvitteringsjakten uteblev kom Finland att kontra in 2-0 efter exemplariskt klapp-klapp spel från Jonas Kemppainen och Juha Matti Aaltonen. 

I slutet av matchen tog USA ut målvakten för att spela med sex man på isen, men Finland höll matchen ut och om Tre Kronor slår ut Schweiz senare i kväll så väntar en drömsemifinal.

Finland mot Tre Kronor. 

– Sverige är ett topplag det också. De har ett riktigt bra lag och vi ser fram emot semifinalen vilka vi än får möta. Det spelar ingen roll vilka det blir. Har man gått så här långt in i turneringen är alla motståndare svåra, säger Pyörälä till Hockeysverige. 

Ryssland slog ut Tjeckien

I den andra kvartsfinalen som också började 16:15 kom Ryssland att avfärda Tjeckien på ett förväntat enkelt sätt. Anförda av superduon Artemij Panarin och Nikita Kutjerov såg ryssarna till att avancera vidare till semifinalspel - där de kommer att ställas mot Kanada eller Tyskland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag