Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot bilderna i SVT: ”Jag hatar det”

Finland är klart för VM-final efter dramatik mot Tyskland.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Situationen där Tyskland drabbades av en utvisning i slutminuten.
Foto: SVT
Foto: SVT
Roger Rönnberg.
Foto: SVT

Finland till VM-final. Igen.

Nu rasar Mikael Renberg och Roger Rönnberg över slutsekundsbilderna på en av de finska spelarna.

– Jag tror att han kommer skämmas senare, säger Renberg.

– Jag hatar det, säger Rönnberg.

För två år sen skrällde sig det anonyma finska laget hela vägen till VM-guld. Med tanke på att turneringen ställdes in i fjol har man därmed chansen att försvara sitt guld. 

Laget är nämligen klart för sin andra raka VM-final efter seger mot Tyskland. 

Och precis som då: mot Kanada.

Hannes Björninen satte det psykologiskt blytunga 2-0-målet i den första periodens slutminuter. Ett övertag som man aldrig skulle komma att släppa.

Tyskarna reducerade i den andra perioden och inledde en intensiv forcering mot det finska målet i den sista. Men vad gjorde det, när målvakten Jussi Olkinuora storspelade?

Finland klart för VM-final mot Kanada

30-åringen stod för jätteräddning efter jätteräddning när Finland höll undan och vann med 2-1.

– Vilka räddningar. Det är ingen tvekan vem som är matchvinnare i Finland. Han är en jätte och en enorm matchvinnare, säger kommentatorn Chris Härenstam i SVT.

– Vilken sanslös dramatik.

Experten Jonas Andersson fyller i:

– Han gör precis allt och lite till i den här matchen.

Strax innan slutsignalen uppstod en märklig situation där Finlands Atte Ohtamaa föll till isen. Först dömdes utvisning på den tyske Markus Eisenschmid, som direkt gestikulerade och menade att den finske spelaren filmat.

– Han blir galen, säger expertkommentatorn Jonas Andersson.

Ilskan i SVT: ”Jag hatar det”

Domarna tittade på situationen och ändrade beslutet. Utvisning på båda spelarna.

Mikael Renberg och Roger Rönnberg, experter i SVT:s VM-studio, gillade inte vad de såg.

– Diving ska man nog vara försiktig att ta i sin mun, men förstärkning, absolut. Det är en smart spelare, Ohtama, en veteran. Han vet vad som står på spel. Han förstärker, det tar lite på hakspetsen. Men så där ont... det gjorde det inte, säger Rönnberg.

Han fortsätter:

– Det här tycker jag att man ska kunna beivra i efterhand. Han lurar ju domarna, han får dem att se dåliga ut. Det är jättesvårt att se det live, exakt var den träffar. Det här vill jag få bort från hockeyn. Jag hatar det.

Mikael Renberg:

– Jag tycker väldigt illa om det här. Jag tror att han kan skämmas lite efteråt. Finland vinner rättvist, men det där är en situation som är väldigt tråkig för hockeyn.

– Jag ogillar det skarpt. Han förstärker något otroligt. Han kastar med huvudet och faller fram med huvudet som om han fått en allvarlig nackskada.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.