Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Fick en tankeställare om hur skört allting är”

Guldlaget i OS 1994. Foto: ANDERS WIKLUND/FLT-PICA / TT NYHETSBYRÅN FLT-PICA
Curre Lundmark med Jörgen och Kenny Jönsson. Foto: PAUL HANSEN
Curt Lundmark när han tränade Leksand. Foto: MICHAEL BERGGREN
Foto: JAN DÜSING / EXP

Han vann OS-guld i Lillehammer - och har tackat nej till ett tränarjobb i NHL. 

I en intervju med SportExpressen berättar Curre Lundmark om det oväntade budet och Peter Forsbergs heta temperament. 

Men även om olyckan i sommarstugan och livet som pensionär:

- Många vänner och bekanta har gått bort, det är nästan så att den mörka kostymen hänger framme, säger Curre Lundmark.   

Förre förbundskaptenen för Tre Kronor har fyllt 74 år, men har inga planer på att sluta jobba. Han håller fortfarande i olika typer av event och driver eget företag sedan flera år tillbaka.

Curre Lundmark är också noga med att hålla sig i form. 

- Jag går och joggar på löpband. Och så blir det styrketräning. Vi är ett gäng gubbar som kör tillsammans tre gånger i veckan på ett gym här i Västerås. Jag mår bra. Jag känner mig i fin form. 

Vi träffas på ett fik i Västerås. På plats finns även Curre Lundmarks barnbarn Klara, som arbetar på fiket. 

När vi pratar om vinnarskallar vänder sig Curre mot Klara: 

- Är morfar snäll när jag förlorar?, undrar han.

Klara replikerar blixtsnabbt:

- Nej, då är du riktigt sur. Och det kan hålla i sig i flera dagar.

Curre Lundmark kan bara instämma:

- Jag är en hopplös vinnarskalle. Det får inte gå till överdrift förstås så att man blir odräglig. Men det är inget fel att visa att man vill vinna.

 - Vem är den värsta vinnarskallen du själv har stött på?

- Peter "Foppa" Forsberg. I särklass. 

Curre Lundmark berättar kärleksfullt om Peter Forsbergs orubbliga vilja att vinna.

- Han var totalt opåverkbar för allt runtomkring, han var så totalt fokuserad på att spela. Det hade kunnat komma ett snälltåg över isen, han hade bara tänkt: "jaha ett tåg", och sen spelat vidare.

Men det blev en del problem med Peter Forsberg också.

- När han spelade VM-final 1992 gick hans ena skridsko sönder, alla spelare hade med sig reservskridskor, så materialförvaltaren Anders "Pudding" Weiderstål frågade var Foppa hade sina. "På Globen", svarade Foppa. "Pudding" höll på att få hjärtinfarkt, han fick "sko om" Foppas skridsko mitt under finalen.

Peter Forsberg. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

"Tror Challe att han är någon jävla Tie Domi?"

Curre säger också att Forsberg var som bäst när han var arg.

- När han inte morrade, då kunde man lika bra skicka in honom i omklädningsrummet. Då var han inte bra. Men som tur var hade han lätt för att bli förbannad. Man fattade inte alltid vad som hände, han kunde reta sig på motståndare, situationer på isen, vad som helst.

Så det blev lite jobbigt inför OS i Lillehammer, då landslagsledningen valt att "Foppa"  och lagkapten Charles Berglund skulle vara rumskompisar i OS-byn. Sista matchen före OS möttes Modo och Djurgården. Då rök Forsberg och Berglund ihop och slogs.

- Det var full fajt mellan dem, efteråt var de vansinniga på varandra: "tror Challe att han är någon jävla Tie Domi", skrek Foppa och Challe ville inte bo ihop med Foppa och sa: "jag vill inte hålla ordning på den där jäveln".

– I unga år var Foppa en jävla slarver med tider och utrustning och allt. Det var inte ordning på någonting, men han var charmig. Och Challe tog hand om honom bra till sist.

Forsberg, Berglund, Lundmark, Tommy Salo och de andra vann OS-guld i Lillehammer. 

Skällde ut laget i en veteranmatch

Att Curre själv kan vara lika tjurig som Foppa visade han i samband med en veteranmatch mellan OS-laget och ett kändislag i Globen härom året.

- Jag kan sakna att stå i båset ibland. Och när jag gör det i veteranmatcher vill jag vinna. Då låg vi under 1-5 inför sista perioden sa jag: "Vi kan inte förlora mot de där jävla pajaserna".

Challe Berglund tittade förvånat på Lundmark och sa:

- Måste du bli förbannad nu också?

- Vi åker ju runt som dödskallar där ute, svarade Lundmark.

Hur slutade matchen?

- Vi gick upp till 5-5 i alla fall.

En annan beryktad vinnarskalle var hockeyförbundets förre ordförande Rikard Fagerlund. 

- Vi hamnade på kant med varandra några gånger. Som den gången en reporter på Expressen ringde mig innan OS i Lillehammer och berättade att Fagerlund sagt att det var OS-guld eller sparken för mig, berättar Lundmark.

En förbannad Lundmark ringde till Fagerlund.

- Expressen ringde och sa att du sagt att det måste bli OS-guld annars får jag sparken, Har du sagt det?

- Det kan du ge dig fan på, svarade Fagerlund.

Rikard Fagerlund. Foto: BJÖRN LUNDBERG

Osams med journalister

Curre Lundmark medger också att han inte alltid jublade över medierna:

- Vissa journalister hade jag jävligt svårt för. Som han som till och med sa åt mig att han skulle se till att jag förlorade mitt jobb. Jag tror det berodde på att jag tillrättavisat honom inför andra journalister en gång. Sånt kan vara känsligt. Men när någon vill ha bort mig, då knyter jag bara nävarna ännu mer.

En annan gång var det också Curre Lundmark som skällde på Fagerlund och förbundsledningen.

- Vi förlorade VM-finalen mot Finland i Globen 1995 och den kvällen var jag jävligt besviken på förbundet när de lät Finland fira sitt guld på Sergels torg. Dit släpper man inte in fienden, som förbundet gjorde. Vi vann VM-guld i Åbo, inte fan firade vi guldet på ett torg där. Att Finland fick fira guld på Sergels torg gjorde mig grön av ilska.

Tiden med landslaget var också tuff för hela familjen Lundmark.

Värst var det i samband med hockey-VM i Tyskland 1993. 

- Jag kom ner till hotellfrukosten vid sju på morgonen då Kanadas coach Mike Keenan mötte mig och sa: du har ett helvetes problem där ute, berättar Curre.

Utanför hotellet befann sig en svensk landslagsspelare, kraftigt berusad. Det slutade med att spelaren och en presschef skickades hem.

- Det var den jobbigaste tiden för mig i landslaget. Jag hade kunnat sköta det bättre jag också och jag sa en del som jag ångrade efteråt. Men jag blev besviken och jag kände mig pressad, säger Lundmark som fick hård kritik för sitt agerande. 

- Då var det jobbigt för mina barn i skolan, när pappa blev uthängd i tidningarna. Familjen mådde illa när det stormade som mest kring mig de åren...

– Sedan fick de förstås vara med om glädjen i medgång också. 

Hlinka försökte få med sig Lundmark till NHL

Nuvarande förbundskaptenen Rikard Grönborg drömmer om att komma till NHL och Lundmark hoppas och tror att det blir verklighet.

Sedan avslöjar han sin egen NHL-nobb.

- Det var när Ivan Hlinka blev coach i Pittsburgh Penguins. Han ville ha med mig dit som assisterande. Vi hade haft en bra relation i flera år och jag gillade honom. Det var lockande och vi hade flera diskussioner, men av olika skäl kändes det inte rätt.

Som klubbledare var Curre Lundmark bland annat i HV 71, Berlin och Jokerit. Det var i Jönköping han tvingade laget att åka buss till några hemmamatcher eftersom HV vann mer borta än hemma. 

I Finland fick Curre Lundmark sparken två (!) gånger av Jokerit.

- Men vi vann guld, vi vann varenda match i slutspelet. Då var det segerfest i fem dagar efteråt. Det värsta partaj jag varit med om. 

Lundmark i Jokerit. Foto: SCANPIX

"Han hade smärttröskel som en elefant" 

Sista tränarjobbet var i Leksand våren 2006.

- Efter det kände jag verkligen att jag var klar. Det var ingen rolig tid. Några av spelarna brydde sig om Leksand. Många andra hade redan klart med andra klubbar. Det var ett själlöst lag i en förening som hade tappat bort sig.

Svåraste motståndare?

- Finlands Knatte, Fnatte och Tjatte-kedja med Saku Koivu, Jere Lehtinen och Ville Peltonen var fantastiskt bra när Finland vann VM-guld. Så djävulskt spelskickliga alla tre. Vi hade inget motvapen.

Mest orädda spelare?

- Ulf Samuelsson. Jag var med som assisterande vid Canada Cup 1991, då Uffe fick en smäll av Eric Lindros så nyckelbenet gick av och nästan stack ut ur tröjan. Uffe var vansinnig och skrek: "jag tänker fan inte vika ner mig för Lindros". Vi tvingades hålla fast Uffe i båset. Han hade smärttröskel som en elefant.

Curre själv är ganska orädd han också. Även om han är i en ålder då han konstaterat att det blir allt fler begravningar. 

- Många vänner och bekanta har gått bort, det är nästan så att den mörka kostymen hänger framme, säger Curre Lundmark.   

Han upplevde själv en rysare för några år sedan, då han svimmade vid sitt sommarställe. 

- Jag fick blodtrycksfall och vaknade i ett dike med brutet nyckelben. Det gjorde jävligt ont och det blev ambulans till sjukhus. Det var tur att min fru var där. Det var olustigt och jag fick göra en massa prover - det var tipp topp allting. Men det är klart jag fick mig en liten tankeställare om hur skört allting är.

 

Curre Lundmark

Ålder: 74 år.

Familj: Han och Gunilla har snart varit gifta i 50 år, de har två barn: Lena, 48, Linda, 46, och tre barnbarn. 

Bor: Västerås.

Tre Kronor: Curre Lundmark var assisterande förbundskapten till Conny Evensson vid VM-gulden 1991 och 1992. Lundmark var själv huvudansvarig för Tre Kronor 1992-95, då han ledde landslaget till OS-guld i Lillehammer och VM-final i Globen 1995.