Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Festen i natt: ”Blir några öl, helt klart”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Bild från Kaapo Kakkos Instagram-story.
1 / 8

BRATISLAVA. Ett sensationellt guld som skickat stora delar av Finland i glädjerus.

Efter VM-guldet i Bratislava var också de finska spelarna i extas.

Redan i natt kom tiotusentals supportrar att fira guldet på Helsingfors gator.

– Presidenten kommer utlysa en ledig dag i morgon, jag hoppas det, säger Toni Rajala.

– Jag hoppas det (Helsingfors) kommer vara kvar när vi kommer dit, säger Kristian Kuusela.

18 VM-debutanter och bara två spelare som fått istid i NHL i vinter.

Finland kom till VM som ett utdömt lag.

De lämnar laget som nationalhjältar och världsmästare.

Efter 3-1 i finalen mot Kanada kom Finland att vinna sitt första VM-guld sedan 2011, ett guld som även det kom i Bratislava. 

Och trots att finalen avgjordes sent på kvällen i Finland, nära midnatt, så kom över 10 000 supportrar att inta Helsingfors gator för att fira guldet. 

”Polisen i Helsingfors berättar att 10 000 människor firar VM-guldet på Salutorget i Helsingfors” skriver Hufvudstadsbladets Filip Saxén på Twitter.

https://twitter.com/FilipSaxen/status/1132768315972227073

”Vi kommer ta några öl, helt klart”

Och om glädjen i Helsingfors, och andra finländska städer, var stor så var den minst lika stor i den mixade zonen efter guldmatchen där guldhjältarna strålade av glädje när SportExpressen träffade dem:

– Vi kommer ta några öl, helt klart. Vi kommer njuta några dagar. Det är grymt, när vi spelade den första Kanada-matchen insåg vi att det var möjligt, och vi har trott på oss själva. Vi visade att det inte behövs några NHL-killar när vi spelar som ett lag, säger Toni Rajala och fortsätter:

– Det kommer bli en väldigt tuff kväll i Helsingfors, men förhoppningsvis kan de ta det lite lugnt så de kan festa med oss i morgon också. Presidenten kommer utlysa en ledig dag i morgon, jag hoppas det.

Kristian Kuusela fortsätter:

– Jag kan inte förstå magnituden av det här, men det kommer sjunka in om några dagar. Men det är så stort för mig och så stort för Finland.

Tror du att Helsingfors kommer vara kvar i morgon?

– Jag hoppas det kommer vara kvar när vi kommer dit. Jag ska titta på de yngre killarna fira det här och följa efter dem.

Målvaktshjälten: ”Jag var där 2011 och hyllade laget”

Kevin Lankinen räddade totalt 75 av 76 skott i semifinalen mot Ryssland och finalen mot Kanada. Efteråt var han överlycklig.

Hur ska det bli att fira i Helsingfors?

– Det ska bli helt otroligt. 2011 var jag där och hyllade laget som tog VM-guld. Att nu få gå dit och njuta tillsammans med laget kommer vara underbart.

Hur många minuter kommer du sova i natt?

– Haha. Vi får se, jag är ju ganska trött efter den här matchen. Men man har å andra sidan bättre saker att göra i natt än att sova.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.