Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildts hårda kritik: ”Det är en skamlig bild”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hockey-VM i Belarus är kraftigt ifrågasatt.

Under måndagen träffade IIHF:s ordförande René Fasel landets diktator Aleksandr Lukasjenko för att diskutera mästerskapet.

Nu rasar kritiker mot bilder som visar hur de två männen omfamnar varandra.

René Fasel - en skam för ishockeyn”, skriver Pavel Telička, EU-kommissionär.

Samtidigt kräver Sveriges före detta statsminister Carl Bildt att mästerskapet ska flyttas och kallar krambilden för ”skamlig”. 

Den 9 augusti omvaldes Aleksandr Lukasjenko. Därefter utbröt stora protester i Belarus huvudstad Minsk mot diktatorn som suttit vid makten i 26 år. Flera som deltagit i protesterna har dödats och stora mängder vittnesmål om tortyr i polishäkten har kommit fram.

I slutet av maj ska hockey-VM genomföras i Belarus och Lettland. Med tanke på den politiska situationen i Belarus har deras värdskap kraftigt ifrågasatts. Lettland har sedan tidigare meddelat att de inte längre vill samarbeta med sitt grannland.

– Om Internationella ishockeyförbundet (IIHF) lyckas stå emot den orättvisa pressen kommer vi att arrangera VM.

– Allt hänger på IIHF, säger Lukasjenko enligt YLE.

Och menar på att det inte är några fel på demokratin i landet.

– Här stormar inga demonstranter eller missnöjda människor regeringsbyggnader.

”En skam för ishockeyn”

IIHF:s ordförande René Fasel besökte Minsk under måndagen för att diskutera mästerskapet. I en video på sociala medier kan man se Fasel träffa och omfamna Aleksandr Lukasjenko.

https://twitter.com/andreivaitovich/status/1348550832170610689

Bilderna har fått skarp kritik från olika håll i hockeyvärlden.

René Fasel - en skam för ishockeyn”, skriver Pavel Telička, EU-kommissionär, på Twitter.

Några få mil bort är människor fängslade under omänskliga förhållanden som politiska fångar” skriver oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja.

Även Sveriges före detta statsminister Carl Bildt reagerar kraftigt på krambilden och kallar den för skamlig. 

En skamlig bild för IIHF. Ett beundrande bemötande till en brutal diktator. Mästerskapet 2021 måste flyttas från Belarus”, skriver Bildt på Twitter. 

IIHF:s ordförande René Fasel säger till förbundets hemsida att de följer situationen i Belarus noggrant och han beklagar över att bilden där han omfamnar Aleksandr Lukasjenko uppfattades negativt. 

”Vi ångrar att bilden och videon har fått negativa reaktioner. Det kändes som ett måste att träffas med Lukasjenko. Vi kan inte ignorera de problemen som Belarus har men vi har också ett ansvar att se till att mästerskapet blir av”, säger René Fasel.  

Svenska förbundets reaktion

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tagit del av bilder från René Fasel möte med Aleksandr Lukasjenko.

– Att IIHF-ordförande René Fasel med stab nu är på möte i Belarus är för oss ett tydligt tecken på att IIHF verkligen arbetar med att hitta en lösning i frågan om herr-VM. En komplex fråga som innehåller allt från det politiska läget i Belarus och pandemin till ekonomiska och juridiska delar, säger han.

Just nu är det inte aktuellt att spela ett mästerskap i Belarus, menar Larsson.

– Som situationen är i Belarus just nu går det inte att spela hockey-VM där anser vi från svenskt håll. Ett läge där människor som öppet demonstrerar för frihet fängslas och utsätts för våld tror jag berör oss alla. För oss handlar vår slutsats i nuläget om säkerhet och hälsa kopplat till deltagande lag och hela evenemanget.

– Vi förväntar oss besked från IIHF under de närmaste veckorna då det snart bara är fyra månader kvar till nedsläpp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.