Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En del upplevde det som ett skräckvälde”

Tv-klippet är från SportExpressens möte med Johan Franzén i december 2018 där han berättar om sin svåra tid efter karriären.
Markus Näslund.
Foto: ANNA FRIBERG
Foto: MARK J. TERRILL / AP SCANPIX SWEDEN

Flera NHL-tränare anklagas för att ha förnedrat spelare. 

Och nu kliver även forne Vancouver-stjärnan Markus Näslund fram och vittnar om omskakande upplevelser. 

– Jag har förståelse för att en del upplevde det som ett skräckvälde. Jag kände samma sak under perioder, säger Näslund. 

Först Mike Babcock i Toronto, sedan Bill Peters i Calgary. Och i går blev ännu en NHL-tränare beskylld för att ha förnedrat spelare i ligan. 

Marc Crawford, som den här säsongen är assisterande coach i Chicago Blackhawks, är avstängd av klubben i väntan på resultatet av en intern utredning om något som hände när Crawford var huvudtränare i Los Angeles Kings 2006.

Sean Avery har beskyllt Crawford för att ha sparkat honom i spelarbåset sedan han dragit på sig ett lagstraff för att man hade för många spelare på isen.

Även under sin tid som tränare för Vancouver Canucks anklagas Marc Crawford för att ha trakasserat spelare, i går berättade Brent Sopel om hur han upplevt ”ett skräckvälde” med Crawford som tränare. 

Och nu får Sopel medhåll av den förre svenske NHL-stjärnan Markus Näslund. 

– Jag förstår att Brent känner så, Crawford var väldigt hård mot honom i vissa lägen. Jag har förståelse för att han upplevde det som ett skräckvälde, och jag har själv haft den känslan. Till exempel när jag spelade under Mike Keenan. Som också hade den typen av ledarstil. 

– Mycket beror på vilken roll man har i laget och hur tränaren känner för spelaren. Så är det i alla lag, alla blir olika behandlade. 

Hur upplevde du Marc Crawford som tränare? 

– Han var väldigt hetlevrad, med allt vad det innebär. Vi är alla olika, vissa kanske analyserar läget innan man gör eller säger saker. Medan andra går på känslor. Jag skulle väl säga att Crawford är den senare typen. 

Sean Avery vittnar om att han även utsatts för fysiskt våld av Crawford. Hände det dig?

– Nej. Inte på det sättet. Men det är inte ovanligt att en coach kan klappa till en, men mer i syftet ”kom igen nu”. Men jag har aldrig sett något fysiskt våld. 

”Då kan det bli farligt”

Markus Näslund menar att det finns ett problem kring tränarnas makt inom hockeyn. 

– Även om man tjänar mycket pengar som hockeyspelare, och att det är få förunnat att lyckas så är man ändå väldigt beroende av tränarna. Gillar de inte hur du spelar får du ingen istid. Och får du ingen istid så kommer din karriär att gå ner, och du blir kanske skickad till farmarlaget, säger Näslund och menar att klubbledningen har ett stort ansvar. 

– Det är viktigt att med en general manager som har koll på det där, att man inte släpper tränarna fria. Då kan det bli farligt. Jag är inte en person som tror på ”management by fear”, jag tror inte att det är sättet att få ut det mesta av en spelare. 

Att Mike Babcock, Bill Peters och Marc Crawford nu är under stark kritik för incidenter långt tillbaka i tiden menar Näslund är bra. 

– Jag tycker att det är bra att de här sakerna kommer upp till ytan. Och att det förhoppningsvis kan leda till ett schysstare uppträdande bland tränarna. 

”Det är bara sjukt”

Under måndagskvällen gick Johan Franzén ut och berättade om sina upplevelser av att ha haft Mike Babcock som tränare i Detroit. 

– Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa. Den värsta jag någonsin har träffat, sa Franzén då. 

Och nu ställer sig även Andreas Lilja i ledet av vittnen som berättar om Babcocks trakasserier. 

– Jag hade inga problem med Babcock de första åren, men till slut orkade jag inte med honom. Det är klart att man märkte av dåliga sidor hos honom. Det är fruktansvärt att ”Frasse” har upplevt det så. Jag kan inte förstå vad Babcock ska ha hackat på för Johan var en fantastisk spelare. Det är sjukt, bara sjukt.

Lilja, som hade lämnat Red Wings när Franzén utsattes av Babcock, lider med sin förre lagkamrat och tycker att det är bra att saker kommer upp till ytan.

– Det är absurt att läsa om alla saker som kommer upp. Fruktansvärt. Ingen ska vara mobbad på sin arbetsplats.


LÄS MER: Franzén om förre tränaren: ”Den värsta person jag träffat” 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.