Efter tystnaden – William Nylander tackar ja till VM

Foto: FRANK GUNN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

TAMMERFORS. I flera dygn har Tre Kronor väntat på ett besked från William Nylander.

Nu har Torontostjärnan bestämt sig: han tackar ja till VM. 

– Jag satt och åt middag när samtalet kom, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

William Nylander, 26, har sedan Toronto åkte ur Stanley Cup-slutspelet förra veckan varit en spelare Tre Kronor hoppats få välkomna till den svenska landslagstruppen som just nu befinner sig i Tammerfors. 

Så sent som under onsdagskvällen, direkt efter Tre Kronors seger över Finland, berättade förbundskaptenen Johan Garpenlöv att han väntade sig ett svar under torsdagen.

– Inget besked ännu. Vi väntar, sade han till den samlade presskåren. 

Nu har Garpenlöv fått ett slutgiltigt besked från Nylander.

William Nylander landar i Tammerfors på lördag

Under fredagen blev det klart att han kommer att spela ännu ett VM för Tre Kronor. 

William Nylander ringde upp förbundskapten Johan Garpenlöv på torsdagskvällen och meddelade att han ville ansluta till laget.

– Jag satt åt och middag när samtalet kom. Vi är jätteglada att han vill spela för Tre Kronor och sitt land. Han kommer in med offensiv spets som vi behöver för kunna gå hela vägen, säger Garpenlöv. 

I Köln, 2017, var han en av förgrundsfigurerna när Sverige vann guld under Rikard Grönborgs ledning och Nylander har i VM-sammanhang producerat imponerande 32 poäng på 18 matcher. 

Garpenlövs kryptiska svar: ”Stannar mellan honom och mig”

Det är med andra ord en storstjärna som Tre Kronor nu kan använda. Från och med söndagens gruppspelsmatch mot Norge är William Nylander tillgänglig för spel.

– Han kommer spela mycket i offensiva situationer och i powerplay där han kommer vara drivande. Det är så vi vill använda honom och så vi kommer använda honom, säger Garpenlöv.

Varför har det tagit lång tid för honom att tacka ja?

– Ibland måste man göra saker efter säsongen och ibland tar de sakerna tid. Den här gången tog det lite tid för William innan han kunde ta beslutet. Så är det ibland, det är inget konstigt. Nu får vi in honom till två gruppspelsmatcher. Det är jättebra för oss och honom.

Vad är det för saker det handlar om?

– Det stannar mellan honom och mig.

Linus Karlsson lämnar VM-truppen

I och med William Nylanders ankomst är VM-truppen helt spikad. Skellefteå-spelaren Linus Karlsson får därmed lämna Finland.

– Det är inte kul att ta samtal med spelare som får lämna ett mästerskap så sent. Det är tuffa samtal. Jag pratade med honom i morse och har var naturligtvis ledsen att få lämna, säger Johan Garpenlöv och fortsätter:

– Samtidigt var Linus också glad över att ha varit med på resan. Han är en ung spelare som lärt sig mycket.

Sverige möter USA i morgon, lördag.

Finska publiken sågas: ”Besviken”

Se VM-tugg – med alla snackisar från hockey-VM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.