Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter beskedet – kan välja bort reserverna

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre Kronor och Damkronorna har fått tillåtelse att utöka sina OS-trupper med sex reserver.

Men landslagsledningen tvekar.

– Vi måste ha spelare som ska vara beredda att göra det här också, säger tävlingschefen Olof Östblom.

Vid det här laget har OS-ishockeyn vant sig vid tvära kast.

Det som inledningsvis skulle bli ett vinterspel med NHL-spelare förvandlades i december till en turnering med ”best of the rest”, helt enkelt Europas mest framstående hockeyspelare. 

Och i starten av den här veckan meddelade IOK via IIHF att samtliga nationer får utöka sina trupper på plats, utöver de 25 ordinarie herrspelarna och de 23 ordinarie damspelarna kommer varje landslag ha möjlighet att flyga in sex reserver till Peking. 

Det är inte säkert att Sverige väljer att göra det.

– Vi har inte tagit något beslut än. Sedan i går (måndag) har vi fått mer information. Det verkar som att reserverna kan delta på träningar, men det är en rad frågor som måste besvaras. Vad gör reserverna resten av dagarna? Vissa dagar tränar vi väldigt lite. Vi måste ha spelare som ska vara beredda att göra det här också, berättar Olof Östblom. 

Hur kan beskedet gällande reservspelarna komma så sent inpå OS?

– Den frågan får du ställa till dem. 

Vilka?

– Jag har fått information från IOK men jag utgår ifrån att IIHF varit inblandade. En del information har kommit därifrån. Allt det här meddelades i går.

Reserverna kommer inte bo i OS-byn

Beskedet tog minst sagt landslagsledningen på sängen. Därför förs nu febrila diskussioner med den lokala organisationen i Peking, SOK samt de inhemska ligorna SHL och SDHL.

– Vi måste ha en diskussion med föreningarna i SHL och SDHL, samt ligorna. Om det är rimligt eller inte, för de ska spela vidare under OS. 

Dialogen med SHL har pågått ett tag.

– Jag har redan haft kontakt SHL:s sportchef Johan Hemlin, ja, säger Östblom. 

Kan ni välja att inte ta med spelare från de inhemska ligorna och endast plocka reserver från Europa för att hjälpa SHL- och SDHL-föreningarna?

– Det vill jag inte spekulera i just nu. Om vi ska ta dit spelare måste spelarna vara motiverade att göra det. Det är den viktigaste faktorn.

Har ni fått några signaler kring det?

– Inga signaler om det, nej. Det är svårt att ställa frågan till spelarna också, innan vi har full information om läget. Vad vi erbjuder när vi säger att det finns reservplatser i Peking. 

Tillvaron kommer i alla fall skilja sig åt för spelarna, om man tillhör den ordinarie truppen eller reservlistan.

– Som vi förstått det kommer reserverna bo på ett separat hotell utanför OS-byn, men i bubblan. Men det är samma testning och procedurer för dem. 

Flyger till OS den här veckan

Damkronorna har redan samlats i Ängelholm för ett förläger inför OS. De reser till Peking under den här veckan. 

Hittills har fyra covidfall blossat upp i Damkronorna, som mest troligt får klara sig utan Sara Grahn, Emmy Alasalmi, Linnea Hedin och Hanna Olsson, som rapporterade in positiva coronatest under förra veckan. 

Landslagsledningen har dock inte gett upp hoppet om att de ska kunna spela OS.

– Om de kan leverera de negativa tester som krävs, då kan de vara aktuella som reservspelare. Om vi nu bestämmer oss för att ta med reserver.

Tre Kronor samlas senare, i slutet av månaden, och kommer inte flyga till Kina förrän 2 februari. 

Beslut om huruvida Sveriges två landslag fyller ut reservplatserna tas inom de närmaste dagarna, enligt Östblom. 

– Det blir under veckan, helt klart. 

TV: Vill värva tre spelare från SHL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.