Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finland svarar – efter alla hån: ”Fick energi”

Marko Anttila. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Toni Rajala. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BRATISLAVA. Finland kallades för det ”sämsta laget någonsin”. I sitt eget land.

Nu är de finska lejonen klara för final i ishockey-VM. 

– Vi fick energi och ville visa dem att de hade fel, säger Toni Rajala om rubrikerna innan VM.

”VM kan, om laget ens misslyckas lite i gruppspelet, sluta i en enorm katastrof. Presterar man i underkant kan Kanada, USA, Slovakien, Danmark och Tyskland placera sig före lejonen i tabellen. Faktum är att Finland har ett av alla tiders sämsta VM-lag på fötter i Slovakien.”

Den 6 maj, fyra dagar innan VM-premiären, skrevs en krönika med dessa ord av Filip Saxén i den finska tidningen Hufvudstadsbladet.

Och Saxén var inte ensam om att döma ut de finska lejonen. Även i SportExpressens genomgång inför VM dömdes de ut rejält.

”Finland har ett av sina svagaste lag någonsin till detta VM och knappt någon spelare i den här truppen hade tagit plats i Tre Kronors trupp, och definitivt inte i Rysslands.” stod det i en genomgång av samtliga lag inför mästerskapet. 

Klara för VM-final efter superskrällen

Men väl i VM har Finland motbevisat alla. I gruppspelet imponerade de stort.

Och i slutspelet har de imponerat än mer. Det började i kvartsfinalen mot Tre Kronor där Sakari Manninen kunde avgöra i förlängning.

I dag mot Ryssland kom nästa smäll när lagkaptenen Marko Anttilas mål i slutet av tredje perioden blev matchens enda och tillräckligt för att ta laget till VM-final då målvakten Kevin Lankinen stängde igen kontoret och höll nollan.

Efter segern kom segerrusiga finska spelare att till SportExpressen slå tillbaka mot deras utdömda stämpel inför mästerskapet:

Ni kallades för det sämsta VM-laget någonsin, nu är ni i final. Vad säger du om det?

– På papperet ser det ut som det sämsta laget någonsin, men vi tror verkligen på omklädningsrummet. Där är det bästa laget någonsin, känslan i omklädningsrummet. När vi spelar som ett lag kan vi slå alla lag i turneringen, säger Toni Rajala till SportExpressen och fortsätter:

– Vi fick energi och ville visa dem att de hade fel. Det gjorde vi! Vi har en match till och vi ska ge allt och visa att de hade riktigt riktigt fel.

Storbacken Jani Hakanpää på samma ämne:

– Det är fint att vi kunnat visa att vi inte är det. Det är den största känslan just nu.