Ryske lagkaptenen Vladislav Kamenev fick matchstraff efter utbrottet i samband med Finlands 3-2-mål. Foto: Alexey KudenkoRyske lagkaptenen Vladislav Kamenev fick matchstraff efter utbrottet i samband med Finlands 3-2-mål. Foto: Alexey Kudenko

Ryske lagkaptenen Vladislav Kamenev fick matchstraff efter utbrottet i samband med Finlands 3-2-mål.

 Foto: Alexey Kudenko
Finland JVM-mästare! Foto: Olle WandeFinland JVM-mästare! Foto: Olle Wande
Finland JVM-mästare! Foto: Olle Wande

Drama i JVM-finalen: "Han får ett frispel"

Publicerad

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Mikko Rantanen satte 3-2 till Finland med två minuter kvar av matchen - då fick den ryska kaptenen Vladislav Kamenev nog.

Han slog ilsket med klubban mot utvisningsbåset och fick matchstraff.

Enligt Iltasanomat träffade en bit av den sönderslagna klubban en domares hand och han började blöda ymnigt.

– Det fanns ett par domslut man kan ifrågasätta, säger den ryska spelaren Ivan Provorov.

Det såg länge ut som att det var Ryssland som skulle ta hem JVM-guldet. Ryssarna var det klart hetare laget under inledningen av matchen och tog ledningen efter drygt fem minuters spel genom Vladislav Kamenev.

De hade bud på fler mål, men Finland höll tätt resten av första perioden och genom hela andra.

Sen kom dessutom kvitteringen när Patrik Laine satte 1-1 direkt i öppningen av tredje. Men det verkade endast väcka ryssarna som en minut efter kvitteringen gjorde 2-1.

Men i stället för att ge upp så ökade Finland farten . Först kvitterade Sebastian Aho med 10 minuter kvar och sen - när två minuter återstod - så styrde Mikko Rantanen in 3-2-målet.

Fick matchstraff direkt

Det var för mycket att hantera för den ryska kaptenen Vladislav Kamenev. Kamenev tyckte att en finsk spelare skulle ha blivit utvisad i ett tidigare skede och vädrade högljutt sitt missnöje mot domarna.

När han inte fick gehör tog han klubban och slog den i dörren till utvisningsbåset. Därefter satte han sig och kastade ut klubban på isen.

– Han får ett frispel, säger TV12:s kommentator Johan Edlund.

Enligt Iltasanomat så träffade en del av klubban en domares - som satt vid utvisningsbåset - hand. Den smällen tog illa och domaren började blöda ymnigt enligt tidningens uppgifter.

Domarna såg inte mellan fingrarna och tilldelade Kamenev ett matchstraff.

"Har domarna på sin sida"

TV12:s expert Niklas Wikegård förstår dock att Kamenev var arg.

– Jag förstår att han är lite arg och jag förstår att det har byggts en liten frustration från andra perioden i utvisningarna som ryssarna får. Vissa är verkligen på gränsen, säger han.

– Det finska laget har spelat bra, men har domarna på sin sida.

Från omklädningsrummet fick Kamenev sedan se Ryssland kvittera till 3-3 med sju sekunder kvar av matchen. Han fick dock inte vara glad särskilt länge. Blott 93 sekunder in på förlängningen avgjorde Kasperi Kapanen till 4-3 och Finland är juniorvärldsmästare.

Ryska kritiken mot domarna

Efter matchen var Ryssland Ivan Provorov kritisk mot domarinsatsen.

– Det fanns ett par domslut de inte tog, säger han.

– Det fanns ett par domslut man kan ifrågasätta, men det är vad det är. Jag kan inte gå in i deras huvud och ändra deras beslut och man kan inte ändra på något nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag