Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Doughtys hyllning till Karlsson: "Galet bra"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bruce Bennett / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Foto: Jae C. Hong / AP

Drew Doughty är bara 26 år gammal, men har redan en tung meritlista.

Två OS-guld med Kanada, två Stanley Cup med Los Angeles Kings.

Plus ett VM-silver och ett JVM-guld.

Nu vill han vinna statusfyllda World Cup.

– Jag rankar turneringen väldigt högt, säger Doughty.

Drew Doughty vann den upphaussade duellen med Erik Karlsson om Norris Trophy säsongen 2015-16.

Men han är ödmjuk och en stor beundrare av Tre Kronors backstjärna.

– Erik gjorde 82 poäng på 82 matcher i vintras och det är makalösa siffror för en back i NHL. Galet bra, helt enkelt. Jag kommer aldrig att nå upp till den nivån. Dessutom gör Erik saker på isen som får mig att tappa andan. Han är en av mina favoritspelare i ligan, jag älskar att kolla på hans highlights på tv varje kväll under säsongen. Men jag vet att han tycker att jag är rätt okej också. Vi är konkurrenter, men inga fiender. Vi beundrar varandra.

Doughty är LA Kings grundbult i försvaret och spelar mest av alla, coachen Darryl Sutter använder kanadensaren i alla lägen under matcherna.

I spel fem mot fem, boxplay och powerplay.

Kings bygger sitt lag kring tre nyckelspelare - målvakten Jonathan Quick, Doughty i försvaret och forwarden Anze Kopitar.

I World Cup får Doughty klara sig utan Quick, som är amerikan och representerar USA i turneringen medan slovenen Kopitar drar på sig Europalagets tröja.

– Ja, det ska bli annorlunda och lite konstigt att möta "Kopi" som motståndare i en stor turnering. Jag har aldrig gjort det tidigare. Enda gången jag ställts mot honom är under tvåmålsspel på Kings träningar. Vi har snackat om hur det ska bli nu i World Cup och det står en del prestige på spel. Vi har psykat varandra lite om hur det blir när vi möts. Nu är vi där, så jag hoppas att jag får göra åtminstone några byten mot "Kopi" bara för att få veta hur det är att möta honom, haha...

Kanada favorittippade

Kanada spelar i grupp A tillsammans med Tjeckien, Europa och USA, så Doughty får chansen att mäta sina krafter med både Kopitar och Quick.

Kings åkte ur årets Stanley Cup i första omgången mot San Jose, men med World Cup på sensommaren så började Doughty förberedelserna tidigt.

– Ja, jag körde i gång fysträningen på allvar i juni och gick på is i början av augusti. Förberedelserna skiljer sig inte så mycket jämfört med en vanligt NHL-camp, då World Cup kör i gång när vi annars har vårt träningsläger med klubblaget och börjar träningsmatchandet.

Jämfört med OS, hur rankar du World Cup?

– Varje gång jag får chansen att dra på mig landslagströjan ger jag allt. Det är en ära varje gång att få representera sitt land.

– Jag kommer att vara lika bra förberedd som inför OS senast i Sotji. Och jag är säker på att det blir lika mycket hajp nu.

Kanada har som vanligt i sådana här sammanhang ett stjärnfyllt lag.

Carey Price är en världsmålvakt, backuppsättningen bjuder förutom Doughty på namn som Brent Burns, Duncan Keith och Shea Weber.

Anfallet är rena stjärnparaden eller vad sägs om Sidney Crosby, Steven Stamkos, Jonathan Toews, Tyler Seguin, Jamie Benn och John Tavares för att nämna några.

– Det ser bra ut, ler Drew Doughty.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.