Dödshotade Grönborg – klar för ryska landslaget

Foto: VLADIMIR FEDORENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Foto: TV4
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ett par uppmärksammade bråk och flertalet medaljer på VM och OS är hans facit i det ryska landslaget sedan tidigare.

Nu ser Oleg Znarok ut att vara tillbaka som förbundskapten i det ryska landslaget till vintern.

Han hamnade rejält i blåsväder flera gånger om under sin tid som rysk förbundskapten mellan 2013 och 2018.

Bland annat efter det uppmärksammade bråket med den Tre Kronors dåvarande assisterande förbundskapten Rikard Grönborg under ishockey-VM 2014.

Bråket eskalerade när Znarok drog tummen över halsen i en gest mot Grönborg som beskrevs som ett dödshot. Grönborg ska då ha skrikit ”I will fucking kill you” och de båda stängdes av i turneringens avslutande matcher.

2016 hamnade Znarok sedan i blåsväder på nytt efter att ha reagerat starkt på en fråga från en journalist inför en VM-match mot Tyskland

– Bra, Larin. Synd att jag inte ströp dig som foster, ska Znarok sagt efter att ha fått en fråga om att han har både tyskt och ryskt pass.

Tidigare NHL-backen med i ledarstaben

Han lämnade sedan det ryska A-landslaget 2018 och ledde juniorlandslaget under säsongen 2018/2019 innan han tog över KHL-laget Spartak Moskva. 

I våras gick parterna dock skilda vägar och nu står det klart att 58-åringen återvänder till det ryska ishockeylandslaget.

Enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti ska Vladislav Tretiak, president på det ryska ishockeyförbundet, bekräftat att Znarok kommer att leda landslaget under OS i Peking 2022.

– Znarok har auktoritet bland NHL-spelarna och vi hoppas att han kommer att förena landslaget, säger Tretiak enligt nyhetsbyrån TASS.

Den tidigare förbundskaptenen, Valeri Bragin, ska enligt sajten bli kvar i ledarstaben. På det tillkommer även den tidigare NHL-backen Sergei Zubov som de senaste säsongerna varit tränare i flera KHL-klubbar.

Tidigare har Znarok lett det ryska landslaget till så väl OS- som VM-guld samt ytterligare VM-medaljer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.