Hockeybossen: "Det är en katastrof annars"

Johan Stark.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT NYHOLM / MOST PHOTOS
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Under tisdagen mottog idrottsrörelsen nya direktiv från Folkhälsomyndigheten, som ska gälla till 30 juni 2021. 

Om inget oförutsett sker. 

En tudelad känsla har infunnit sig i ishockeyns läger då tiotusentals ungdomar berörs av det senaste beskedet.

– Kan det här bli generationen som avvänjer sig föreningsidrotten? Som slutar röra sig? Vad blir konsekvenserna på sikt? frågar sig generalsekreteraren Johan Stark. 

Sedan mitten av november har juniorserier för barn och ungdomar födda 2004 eller tidigare pausats i syftet att försöka bromsa smittspridningen i landet.

Den utvecklingen ser dessvärre ut att fortlöpa en lång tid framöver. 

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndighen i ett utskick att de nuvarande restriktionerna för matchspel kommer gälla till 30 juni 2021. 

En hel hockeysäsong för tusentals ungdomar, i serier som J18 och J20, kan därmed gå förlorad. 

– Vill man se det negativt, då ser det mörkt ut för resten av säsongen, säger Johan Stark som tillsammans med sin avdelning på förbundet jobbar med FHM:s senaste direktiv:

– Vi har tjänstemän som sitter med detta nu för att hockeyfiera tolkningen. Det är i samråd med Riksidrottsförbundet också. 

Ljuset i idrottsmörkret 

Elitverksamheten har under hösten rullat på som vanligt. Och den berörs inte av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter. 

Detsamma gäller barn födda 2005 eller senare. 

Det är den äldre gruppen av ungdomar som dragit den stora nitlotten. 

Men, det verkar finnas ett ljus i mörkret. 

Ishockeyförbundet gör tolkningen att personer födda 2004 eller tidigare, som inte utövar elitidrott, ändå kan få återgå till gemensamma träningar med restriktioner. 

– Så har inte varit fallet under hösten. Då har ungdomar uppmanats att träna själva. Tillsammans med övriga idrotter har vi känt en extrem oro för den gruppen. Det är det viktigaste för oss, ur ett samhällsperspektiv, att de personerna får komma i gång och röra på sig igen. Det är en katastrof annars. Hur och om vi kan starta juniorserierna vet vi inte just nu. 

Johan Stark vill inte dra för stora växlar av datumet 30 juni 2021 som Folkhälsomyndigheten annonserat.

– Tidsgränserna kan förändras. 30 juni är ett worst case-scenario, men vi tar det dag för dag just nu. 

Men det är ett eventuellt mörker som kommer fortlöpa där juniorserier inte får återupptas.

– Så kan det bli. Det har tyvärr gått åt fel håll. Fast man har tidigare satt upp datum långt fram också, det är inget unikt. Men vill man måla upp det nattsvart, då ser det inte ut att bli någon ishockey den här säsongen för vissa grupper.

Nya direktiven för föreningar för idrott, kultur och fritid

För att undvika spridning av covid-19 bör föreningar som bedriver idrott, kultur och fritidsaktiviteter

1. när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus,

2. minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel, och

3. avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andratävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig eller enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare.

Källa: www.folkhälsomyndigheten.se

Det ishockeyrörelsen och andra idrotter ändå finner glädje i nuläget är den rad som återfinns på sida fem i Folkhälsomyndighetens pressmeddelande. 

”1. när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus”.

Stark menar att alla idrotter jobbar tillsammans med Riksidrottsförbundet för att förstå exakt vad som gäller för träning och samling av grupper.

– Den tolkningen sitter RF med nu. Det blir till exempel svårt för simningen att bedriva sin träning utomhus i december. Därför gör alla idrotter sin tolkning nu. Sedan handlar det om mindre grupper och att man inte ska använda omklädningsrum. Vi behöver hockeyfiera direktiven och återkoppla med RF. När vi har något handfast att komma ut med till vår rörelse kommer vi göra det. Jag tror att det kan ske inom de kommande dagarna. 

Hockeychefen: ”Det är otäcka tider nu”

I Sverige finns knappt 70 000 registrerade hockeyspelare varav de flesta huserar i barn- och ungdomsserierna. 

Det är tiotusentals som berörs bara inom ishockeyn. 

För Idrottssverige i stort är den siffran betydligt större. 

Johan Stark känner en stor oro över folkhälsan och de samhällskonsekvenser som kan komma ur detta coronadrabbade år.

– Vi sitter i flera möten med andra idrotter och den största oron är inte matcher eller cuper. Det är grupperingen av ungdomar som inte kan träna. Sedan är det ekonomiska konsekvenser för våra föreningar. Det har blivit enorma konsekvenser redan nu. Det statliga stödpaketet 2021 måste upp på bordet snabbt och vi måste få en fingervisning på vad det kommer betyda. Elitverksamheten har fått mest fokus nu, och det är rimligt då de drabbas hårdast, men mindre föreningar har det kämpigt också. Det är otäcka tider nu. 

Det måste vara en tudelad känsla för er med de nya föreskrifterna. 

– Ja, det är en bra sammanfattning. Vi förstår samtidigt allvaret och personligen är jag inte förvånad för det är ett extremt allvarligt läge i Sverige nu. Idrotten måste ta sitt ansvar, men vi måste lyfta den riskgrupp som de äldre ungdomarna faktiskt blivit. De får inte hamna utanför. 

När kommer ni få mer klarhet i de konsekvenser som de nya direktiven medför?

– De närmaste dagarna. Vi sitter med detta just nu och sedan återkopplar vi till Riksidrottsförbundet. Jag räknar med att vi kommer vara snabba för det uppstår mycket frågor i rörelsen. 

Har ni gjort någon beräkning på hur många som berörs?

– Jag kan inte siffran på rak arm, men vi har 70 000 aktiva hockeyspelare och majoriteten är yngre spelare. Det är tiotusentals som berörs. 

För folkhälsan och rörelse i stort måste detta vara en nyckelfråga för er nu. Att skapa en kultur för ungdomar där aktivitet blir naturligt även in i vuxenlivet?

– Absolut. Det märker vi när vi kontaktar andra idrotter. Kan det här bli generationen som avvänjer sig föreningsidrotten? Som slutar röra sig? Vad blir konsekvenserna på sikt? RF har haft ett bra coronamanagement hela tiden och fört vår talan, och det märks att detta är den hetaste frågan för alla nu. Därför var beslutet gällande träning i grupp i rätt riktning för vi behöver fokusera på de ungdomarna. 

Och det är inte bara ishockeyn som berörs utan tusentals andra i olika idrotter. 

– Precis. Det är sanslösa siffror. Idrotten har varit ansvarstagande och förstående i dessa tider, men det börjar bli otäckt för det är en stor mängd ungdomar som berörs och allt dras ut på tiden. Det kan dröja tio år eller mer innan vi vet om samhällskonsekvenserna för detta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.