Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här bekymrar mig – vi behöver göra mer”

Anders Larsson.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: HOCKEYFÖRBUNDET
Patrik Sylvegård.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marcus Sylvegård.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Malmös sportchef Patrik Sylvegård tycker att man ska skratta bort om någon skriker ”bögjävel”.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har inga problem att hålla sig för skratt över det uttalandet.

- Svensk hockey ska ha nolltolerans för rasistsiska och sexistiska uttryck. Det bekymrar mig att inte alla tar avstånd från det här direkt, säger han. 

Malmös spelare Marcus Sylvegård har blivit avstängd i två matcher för att han skrek "horunge" till Djurgårdens Alexander Urbom. Sylvegård påstår att han blev provocerad av att Urbom kallade honom "bögjävel", något som Urbom nekar till.

Malmös sportchef - och Marcus pappa - Patrik Sylvegård var delvis kritisk till sonens beteende när han sa: "man får inte säga sådant till varandra. Det är vår värdegrund. Jag försvarar inte Marcus".Men Patrik Sylvegård sa också:

– Om någon sopar till mig så måste jag kunna sopa tillbaka. Återigen: vi står inte bakom det som sades. Men vad är mest allvarligt? Man kan säga personliga saker som är värre. Om någon säger "din jävla bögjävel" till mig så skrattar jag bara. Sen kan man säga saker som är mer personliga men som kanske inte räknas som kränkande. 

Detta uttalande har upprört många.

"Det ska vara total nolltolerans"

Att överhuvudtaget prata om att skratta bort uttryck som "din jävla bögjävel", det går rakt emot vad svenska ishockeyförbundets säger sig stå för i alla sammanhang.

Redan när Anders Larsson blev ordförande för svenska ishockeyförbundet valde han att öppet berätta att han själv är homosexuell.

Han har jobbat hårt för att svensk hockey ska rensa bort rasistiska och sexistsiska uttryck och detta är numera en väsentlig del av utbildningen av både ledare och domare. Larsson upprepar flera gånger:

- Det ska vara total nolltolerans för alla rasistiska och sexistiska uttryck.

Anders Larsson blev väldigt besviken när han läste Patrik Sylvegårds kommentarer.

- Vi har gjort mycket i svensk hockey, men vi behöver uppenbarligen göra mer. Det sägs saker i stridens hetta på isen, men det finns en gräns för vad som är okej. Och rasism och sexism hör inte hemma någonstans. 

"Det är 2018 - kom igen!"

Anders Larsson säger att han tagit del av både Sylvegårds ord och läst kommentarer kring detta och fortsätter:

- När jag tar del av en del som sägs om det som hände i helgen är det klart att jag blir beklämd. Sexistiska uttryck hör inte hemma i svensk hockey - det är 2018, kom igen!

Foto: HOCKEYFÖRBUNDET

Anders Larsson poängterar också att dåligt språkbruk och tveksamma värderingar kan skrämma bort såväl publik, som sponsorer och föräldrar till barn som kanske vill spela hockey.

Reglerna, då?

Vad är det som gäller?

Vilka ord är förbjudna?

"Det är upp till domarens omdöme"

Joel Hansson är domaransvarig vid svenska ishockeyförbundet och säger att det är väldigt tydligt.

- Det står i regelboken att alla former av rasistiska, etniskt kränkande och sexistiska kommentarer ska straffas. Dessutom finns en sista utväg för domarna som verkligen säkerställer regelverket, en paragraf som säger att man kan straffa den spelare eller ledare som begår grovt övertramp mot spelets grundläggande idé. Detta gör att domare har möjlighet att besträffa alla fomer av nedvärderande och kränkande uttryck.Förvirrande, kanske vissa tycker.

Joel Hansson avfärdar det.

- Vi kan inte göra en ordbok rakt av. Det är upp till domarens omdöme. 

Även Joel Hansson beklagar Sylvegårds uttalande om att skratta bort dumma kommentarer.

- Jag tycker det är jätteråkigt att göra någon säga så. Vi har till och med ett projekt i förbunset "isbrytaren", som gör att alla domare har ett regnbågsfärgat emblem på sina domartröjor. Vi ska ha en inkluderande miljö. Då måste alla ta sitt ansvar. Uttryck som bögjävel är defintivt ingenting man skrattar bort.

På måndagen gick Marcus Sylvegård ut och var väldigt självkritisk och sa bland annat:

- Synd att det drabbar mig och laget, men ungdomar och barn ska se att det här snacket inte är bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.