”Det här är det värsta jag någonsin upplevt”

Jalen Smercek var måltavlan för Andrej Deniskins rasistiska gest som hela hockeyvärlden pratar om. 

Nu berättar Smercek för första gången om hur han upplevde händelsen. 

– Det här är det värsta jag upplevt, säger Smercek till bloggen Hockey Unfiltered with Ken Campbell. 

Det var i söndags som händelsen ägde rum. I den ukrainska ligamatchen mellan Donbass Donetsk och HK Kremenchuk så uppstod ett bråk mellan lagen och det slutade med att amerikanen Jalen Smercek trycker bort Andrej Deniskin från tumultet. 

Deniskin, rasande, gör då den rasistiska gest som nu fördöms över hela världen. Han vänder sig mot Smercek och låtsas skala en banan. 

Smercek berättar nu för första gången om sin reaktion. 

– Man tror aldrig att det ska gå så här långt. Det har aldrig gått så långt för mig förut, vanligtvis säger folk bara något. Men det här är helt nytt och det värsta jag upplevt, säger han till bloggen Hockey Unfiltered with Ken Campbell. 

Smerceks första ord om rasistattacken

Smercek berättar att han tidigare under sin karriär hamnat i bråk under matcher där han blivit utsatt för rasistiska tillmälen och att han lämnat arenan i tårar. 

– Men jag har förberett mig för situationer som denna de senaste åren och bestämt mig för att hålla mig lugn. 

Smercek blev till en början förvånad över Deniskins gest, men det övergick snabbt till ilska. 

Efter matchen stod Deniskin utanför Donbass omklädningsrum för att be om ursäkt till Smercek, men amerikanen vägrade. 

– Det fanns inte en chans att jag skulle gå ut till honom. Det finns ingen ursäkt för det han gjorde. Om han hade sagt något, då kanske vi hade kunnat prata om det. Men efter det han gjorde?, säger han. 

Deniskin ursäktade sig senare på sociala medier där han bland annat skrev: ”Jag var upprörd och gjorde en gest som kan uppfattas som rasistisk”.  

Smercek kräver stenhårt straff

Deniskin utreds just nu av både det internationella ishockeyförbundet och den ukrainska ligan. Ett straff är att vänta, frågan är bara hur hårt? 

Smercek har varit i kontakt med ligan under måndagen. 

– Jag tycker inte att han borde få spela mer i år. Jag tror faktiskt att hans karriär mer eller mindre är över... Han borde bli avstängd året ut och stängas av på livstid från landslaget. Det går inte att be om ursäkt för det han gjorde och den ursäkt han gav var riktigt dålig. 

23-åriga Deniskin är en stjärna i ukrainsk hockey. Säsongen 2019/20 blev han utsedd till ligans MVP efter att ha gjort 17 poäng på 11 slutspelsmatcher när Kremenchuk vann ligan. 

Förra säsongen gjorde han 57 poäng på 42 grundseriematcher. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.