Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är helt ofattbart – jag var i total chock”

Den österrikiska hockeymålvakten Florian Janny blev bara 24 år, i början av oktober mördades han. Foto: PRIVAT
Svenske målvakten Stefan Ridderwall var lagkamrat och vän med mördade Florian Janny. Nu berättar han om sorgen och saknaden.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Florian Janny, 24, var hockeymålvakt i österrikiska Kitzbüheler EC. I början av oktober mördades han.Foto: DAVID RODRIGUEZ / GEPA BILDBYRÅN
Fem människor avrättades i ett svartsjukedrama i Kitzbühl tidigare i oktober. Foto: KERSTIN JOENSSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Fem människor avrättades i ett svartsjukedrama i Kitzbühl tidigare i oktober.Foto: KERSTIN JOENSSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Mardrömmen var sann. 

Den 24-årige hockeymålvakten sköts till döds i ett svartsjukedrama. 

Nu berättar Stefan Ridderwall, 31, för första gången om sorgen efter lagkamraten Florian Janny. 

– Det går fortfarande inte förstå att han är borta. Saknaden är olidlig, vi hade en speciell relation, säger Ridderwall. 

Det var söndagen den 6 oktober som invånarna i österrikiska Kitzbühl vaknade upp till fasansfulla nyheter. 

Fem personer hade tidigt på söndagsmorgonen skjutits till döds i den lilla alporten i något som skulle visa sig vara ett svartsjukedrama. 

En 25-årig man hade mördat sin före detta partner, hennes manlige vän och hennes familj. 

Den manlige vännen, en av de fem mördade personerna, var Kitzbüheler EC:s 24-årige hockeymålvakt Florian Janny. 

I samma klubb är Stefan Ridderwall, 31, målvakt. Och nu berättar svensken för första gången om händelsen. 

– Vi hade varit ute med laget kvällen innan och när jag vaknade på morgonen hade jag massa missade samtal. Det var tränaren som hade försökt få tag i mig. Först kunde han inte lämna mer besked än att Florian sannolikt var en av de inblandade i skjutningen, säger Stefan Ridderwall och fortsätter. 

– Jag var i total chock och trodde inte att var sant. Det kändes bara som en hemsk mardröm och något som inte fick ha hänt på riktigt. 

– Men det hade det ju. Florian var skjuten till döds.  

”Vi blev nära vänner”

Den 25-årige gärningsmannen sökte upp den 19-åriga kvinnan i hennes föräldrahem i Kitzbühl tidigt på söndagsmorgonen. Först sköt han ihjäl föräldrarna och brodern och klättrade därefter in i sin ex-flickväns rum och mördade henne och Florian Janny. 

En halvtimme senare inställde gärningsmannen sig hos polisen och erkände sitt brott.

– Man tror aldrig att något sådant här ska hända, att helt oskyldiga människor drabbas. Dessutom i en liten stad som Kitzbühl, där det vanligtvis inte händer någonting. 

– Det är helt ofattbart att något så hemskt sker. Det var en otrolig chock, säger Stefan Ridderwall och berättar vidare om sin lagkamrat och vän. 

– Han var en oerhört varm och fin människa. Florian stod mig väldigt nära och vi hade en speciell relation, vi blev snabbt jättetajta. 

Den österrikiska hockeymålvakten Florian Janny blev bara 24 år, i början av oktober mördades han.Foto: PRIVAT

– Ofta kan det bli lite distans mellan målvakter eftersom man tävlar om samma jobb. Men vi klickade redan från första dagen och stöttade varandra mycket, men inte bara det. Vi blev också nära vänner även utanför isen. 

– Det har varit och är fortfarande fruktansvärt. Det känns så oerhört orättvist.

”En sjuk tomhet”

När SportExpressen pratar med Stefan Ridderwall har han precis kommit hem efter förmiddagens träningspass med Kitzbüheler EC. 

– Vi försökte komma i gång med träningen väldigt snabbt efter att Florian mördats, för att få något annat att tänka på. Eller snarare för att slippa tänka. Men det är en märklig känsla.

– Det går inte beskriva hur det har varit på träningarna utan Florian. Man har så mycket rutiner tillsammans, saker som vi alltid brukade göra på isen. Och nu finns han inte där längre, hans plats i omklädningsrummet är tom, det är så ofattbart att det nästan inte går att greppa. 

– Florian saknas mig varje dag. Det är en sjuk tomhet. Men han kommer alltid att finnas med mig.