”Det finns de som försökt ändra på Dick – går inte”

Robert Ohlsson var inte helt nöjd med Dick Axelssons utvisning i slutet av första finalmatchen mot Frölunda.
Foto: /IBL / /IBL

Dick Axelsson tog en dum utvisning som dödade Djurgårdens chans att vinna första finalmatchen mot Frölunda.

Efteråt duckade Axelsson journalister - och likadant var det på träningen dagen efter.

Men Djurgårdens tränare Robert Ohlsson tar sin stjärna i försvar.

– Det finns ledare som försökt ändra på Dick. Det går inte, säger Robert Ohlsson. 

Efter söndagens förlust i första finalmatchen mot Frölunda åkte Djurgården buss hem på kvällen. Tränaren Robert Ohlsson hade lång på sig att gå igenom matchen och analysera vad som gått snett och vad Djurgården måste göra bättre nästa gång.

– Jag tittade på matchen på datorn, vi hade sex timmar på oss att klura ut vad som hände. Vi gör många bra saker och i det stora hela gör vi en bra match. Det som blir matchavgörande är de två utvisningar vi tar i andra perioden, det gör att vi tappar momentum, vi tappar puckar och vi får längre anfall mot oss, säger han.Ohlsson: ”Det är en nöt för oss att knäcka”

Dessutom tog Dick Axelsson en väldigt onödig utvisning när Djurgården jagade kvittering i slutet av matchen.

Han säger nöjt att Djurgården ”gjorde det väldigt bra i spel fem mot fem” och han ser ännu gladare ut när han konstaterar att ”Frölunda behövde förändra sitt spel”.

Men hur irriterande är det då att slarva bort en match genom dumma utvisningar?

– Självklart är det viktigt för oss att inte ta utvisningar och inte göra onödiga pucktapp. Det är en nöt för oss att knäcka och vi måste vara ödmjuka i det. Kan vi ta bort de delarna - då är det jättesvårt att slå oss.

Rönnberg: ”Vad Dick gör får han stå för själv”

I Frölunda-lägret vill man, dagen efter matchen, inte lägga något större fokus på Dick Axelssons utvisning. 

– Jag såg inte just den situationen, men vad jag har hört så drog han på sig en onödig utvisning efter en hög klubba. De får gärna fokusera på domarna. Vi tar bara byte efter byte och det vi inte kan påverka skiter vi i, säger Sebastian Stålberg.

Roger Rönnberg:

– Vi har så mycket vi vill göra bättre i vårt spel och det vi kan påverka. Vad Dick gör det får han stå för själv. Vi lägger ingen energi på det, säger han.


I samtal med laget har han betonat det Djurgården gjorde bra i första finalen. Han är alltid noga med att lyfta fram det positiva mest, men även påpeka vad som måste bli bättre.

Vad säger spelarna om utvisningarna?

– De vet om vad som blir fel. Men jag litar på dem, det blir fel där ute ibland.

Du hade sex timmars bussresa på dig att prata med Axelsson - vad sa du till honom?

– Dick behöver vara på gränsen för att vara en bra hockeyspelare. Så är det. Om jag är en dålig ledare så ser jag till att han inte har passionen. Då får vi inget av Dick. Är jag en bra ledare så ser jag till att han är på rätt sida gränsen.

När Ohlsson fick frågan om han kunnat träna på det ledarskap som krävs för att leda Dick, då skrattade Djurgårdens tränare och påminde om tiden då han var assisterande tränare i Frölunda.
– Jag hade Dick i Frölunda.

– Jag tycker han har mognat, men han måste spela med passion. 

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag vill inte ha en medietränad Dick Axelsson

Ohlsson beskriver Axelsson som en konstnär, en artist - som måste få vara sig själv.

– Det finns ledare som försökt ändra på Dick. Det går inte. Det går inte att tala om för honom hur han ska vara. Det skulle vara mitt största misstag som ledare. Men sedan ska han inte rikta för mycket fokus på domare. Han ska hitta rätt balans, då är han en av de bättre spelarna i slutspelet.

När han vunnit gillar han att prata med journalister - men nu har han börjat ducka oss. Är inte det också fel fokus?

– Jag har fått höra att Dick inte tävlar... Jag vet inte om det beror på att han inte kör mest ben på gymmet. Men han är otroligt tävlingsinriktad. Han tävlar! Nedsidan av det är att han kan bli så besviken och förbannad.– Då har han lärt sig att det blir fel om han pratar med media. Så då gör han inte det och då slipper han ett uppslag i tidningen. Jag tror att det är ganska smart av honom. Om tio år kan han hantera media, haha. Jag vill inte ha en medietränad Dick Axelsson, säger Robert Ohlsson.

Kommer Axelsson studsa tillbaka efter detta och göra en toppmatch i andra finalmatchen i Globen?

– Jag hoppas det. Man vet aldrig med en konstnär vilken tavla han målar...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.