Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det enda rätta är att flytta på turneringen”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Debuthösten i KHL har blivit strulig för förre Skellefteåstjärnan Jonathan Pudas. Flera gånger har Tre Kronors Jokeritback fått pausa och gå in i coronakarantän.

– Det har varit en utmaning, säger Pudas som slåss om en VM-plats men hoppas att mästerskapet flyttas från Belarus.

Den spelskicklige Kirunafödde 27-åringen har i alla fall fått spela i ett sträck under den senaste månaden och kommer full av förhoppningar till Channel One Cup i Moskva.

– Vi har varit på turné här i Ryssland med Jokerit i 1,5 vecka så det är skönt att byta lite umgänge, träffa polare och vara med svenskar. Vi siktar på att vinna turneringen, säger han i telefon från landslagshotellet.

Säsongens andra landslagsturnering avgörs precis som den första, Karjalaturneringen i Helsingfors, i en coronasäkrad bubbla.

Landslaget, som möter hemmanationen Ryssland i första matchen på torsdagskvällen, har gått igenom två tester och alla provsvar har varit negativa.

”Inte hittat rytmen”

Coronapandemin har varit en utmaning för Rysslandsbaserade hockeyligan KHL under hösten med ideliga avbrott – ja, till och med fler än i SHL. Redan i början av november uppgav det ryska ishockeyförbundet att 500 spelare i ligan hade haft coronaviruset.

– Det är tre eller fyra gånger som vi har suttit i karantän i tio dagar och då har man varit tvungen att vara hemma. Det är väl det som har gjort att det har varit lite ryckigt och man inte har hittat rytmen. När man har suttit tio dagar så har man fått en-två träningar och sedan spelat match igen. Det har varit utmanande, säger han.

Pudas har själv inte varit sjuk under hösten, utan misstänker att han hade covid-19 redan i våras när han tappade lukt och smak.

– Men det var så tidigt så då testade man sig inte. Hade jag kunnat bevisa det så hade jag kanske sluppit någon av karantänerna. Men jag tycker ändå klubben har skött det bra i en tuff situation, säger han.

Julmat gör susen?

Pudas är, efter omständigheterna, nöjd med hösten. Däremot har det inte lossnat poängmässigt för poängmaskinen som i fjol var trea i backarnas poängliga i SHL med 36 poäng (13 mål+23 assist).

I KHL står han på 8 poäng (2+6) efter 26 matcher.

– Jag har inte haft den utdelningen som jag hade hoppats. Förhoppningsvis kan man komma i gång efter julmaten, när man fått lite energi, säger Pudas som landslagsdebuterade i Globenturneringen i februari där Tre Kronor vann alla matcher.

Efter tre raka förluster i Karjala med ett orutinerat lag är Tre Kronor nu erfaret med många KHL-spelare. Det finns också ett drömläge att nå VM då spelare från den försenade NHL-säsongen inte ser ut att kunna delta.

VM ska enligt planerna spelas i Belarus och Lettland, men fler och fler vill se en flytt efter Lukasjenkoregimens våld mot de som kämpar för demokratin. Jonathan Pudas tillhör en av dem. Hans Jokerit tog, efter en hel del palaver, beslutet att inte åka till Minsk i samband med KHL-premiären.

– Ja, det blev lite rörigt. Det är inte bra det som sker i Belarus, jag tycker det enda rätta är att flytta turneringen därifrån. Det är min personliga åsikt, men det är upp till de som tar besluten, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.