Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det blev ju ett chocktillstånd"

Foto: OLLE WANDE / BILDBYRÅN
Foto: OLLE WANDE / BILDBYRÅN

För tre veckor sedan kollapsade Nichlas Falk på Hovet under sin egen tröjceremoni. 

Inför ögonen på sina nära och kära föll Djurgårdslegendaren ihop medvetslös.

Nu berättar han om familjens rädsla från den kvällen.

– Det är ju deras pappa och make som ligger på isen där, det blev ju ett litet chocktillstånd.

Torsdagen den 12 oktober skulle bli en glädjens dag för Nichlas Falk som efter över ett och ett halvt decennium i Djurgården som aktiv skulle hyllas för sin tid i klubben med en tröjceremoni. Nummer 16 skulle förevigas i Hovet. 

Men kvällen kom att sluta i chock för såväl Nichlas Falk med sin familj, som för de tusentals på plats på Hovet när kvällens huvudperson föll ihop medvetslös.

– Jag minns ju allt förutom när jag svimmade. Jag minns ceremonin, både innan och under. Svimningsmomentet var ju läskigt, att svimma och vakna upp till ett tyst Hovet... Det är ju aldrig tyst där så det skrämde mig också, säger Nichlas Falk om händelsen. 

Efter en kort stund på den utrullade röda mattan kunde Falk resa sig och slutföra ceremonin, men när han efteråt kom att intervjuas av Niklas Wikegård i C More så kollapsade han ännu en gång i Wikegårds famn.

Minns du allt efter första kollapsen. Intervjun med Wikegård till exempel?

– Den minns jag också... Jag kände mig helt okej efter svimningen, det var därför jag fortsatte och avslutade ceremonin, men sen är det ju klart att jag inte skulle ha gjort det men i stunden kändes det okej. med facit i hand skulle jag inte gjort det men jag har alltid försökt göra allt jag kan. Jag tänkte väl att jag kör på. 

Har du snackat med Wikegård efter händelsen?

– Ja, det har jag. Jag skickade ett sms och tackade för hjälpen. 


Nichlas Falk efter att han svimmat på Hovet.
Foto: OLLE WANDE / BILDBYRÅN

"Känt fullt förtroende för läkarna"

Under de tre veckor som följt efter den otäcka händelsen har 46-åringen hunnit med att ligga nästan en hel vecka på sjukhus – skrivas ut – och komma tillbaka till Södertälje SK där han är tränare. 

I efterhand... Minns du kvällen med glädje eller rädsla?

– När man får lite perspektiv så är det ju att allt handlar om summeringen av min karriär och att Djurgården tackar mig på det sättet genom att hissa upp tröjan. Det är ju bedrifterna i sig som är det stora i det, sen hade det självklart varit roligare att uppleva matchen med nära och kära. Det är inget man kan påverka men jag känner fortfarande en stolthet. Kvällen blev som den blev och självklart hade man velat annorlunda. 

Du åkte in på sjukhus samma kväll. Fanns det någon rädsla hos dig för att det skulle vara något allvarligt? 

– När de kände på pulsen att det var oregelbundna slag som beror på flimret, så jag blev rätt snabbt informerad. Jag hann inte tänka så mycket, jag fick lugnande besked om att de hade koll på allt. Jag har känt mig trygg i undersökningar och behandlingar för de är så oerhört noggranna och skickliga där jag låg. Jag har verkligen känt fullt förtroende för läkarna, har det varit något så har de svarat direkt. 

Falk om familjens chock: "Pappa och make ligger där"

Med sig ut på isen hade Nichlas sin familj som från nära håll tvingades se kollapsen, och hur han till en början låg helt däckad på det röda tyget.

– Man ser ju på tv-bilderna att de blir skärrade. Det är ju deras pappa och make som ligger på isen där, det blev ju ett litet chocktillstånd. Men i efterhand har vi pratat jättemycket om det. Så fort man känner något så pratar vi om det, för det är inget konstigt på något sätt. Det är ju tyvärr något som hände och vi måste bearbeta det som familj och det gör vi riktigt.

När du ser kollapsen på film i efterhand, vad är det för känslor som dyker upp då?

– Det är ju olust så klart. Det är inte roligt att se. 

Om en och en halv månad har han återbesök på sjukhuset för att följa upp kollapsen, men det akuta hjärtflimret som inträffade den kvällen ska nu vara under kontroll och det finns ingen stor risk för återfall.

– Man vet ju aldrig så klart. Men felet är korrigerat och jag får mediciner för att hålla det i schack som det ska vara, de tror att det ska lösa sig på den vägen. Så jag ska ju dit då och då hoppas jag och läkarna på att få positiva svar. 


LÄS OCKSÅ: Falk föll ihop under ceremonin


Tillbaka på isen med Södertälje 

Under veckorna som ledde fram till kollapsen på Hovet hade Nichlas Falk och Södertälje SK haft en tuff tid med förluster på staplande hög och en mindre hedrande tabellplacering - men under samma vecka som Falk hamnade på sjukhus så vände det för laget, som började plocka segrar och klättra i tabellen.

Killarna i laget snackade om att vinna för dig... Hur var det att ligga där på sjukhuset och se hur de började vinna flera matcher?

– Det var ju otroligt roligt att se det. Jag hann ju med Modo borta på onsdagen sen började vi ju vinna massa matcher. När det blir en sån här effekt så blir det ju en form av bingo, och när man ser självförtroendet växer så föds framgångar ur framgångar. Det var riktigt kul även om jag hade velat vara med när jag låg på sjukhus, men att se dem kriga och slåss för poängen på ett helt nytt sätt.

Du är tillbaka på isen. Finns kollapsen alltid i bakhuvudet. Har du blivit försiktigare?

– Jag försöker släppa det så mycket jag kan. Sen är jag lite försiktigare och ger mig inte in i hetluften på samma sätt som jag gjorde tidigare. Jag vet ju att jag behöver vara försiktigare och det är jag också. Dennis får sköta det här att agera skymmare och pucktäckare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.