Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är löjligt – jag har nästan tappat intresset”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: VIASAT / VIASAT

För tre år sedan skedde incidenten under en match. 

I dag kom domen från Högsta domstolen

Precis som tingsrätten och hovrätten dömer de hockeyspelaren Jakob Lilja för misshandel.

- Det är egentligen något som hockeyn ska sköta själv, säger Niklas Wikegård.

För tre år sedan spelade Jakob Lilja i Rögle. Det var under en match mot Malmö som han crosscheckade backen Jens Olsson i nacken.

Han dömdes till ett av de hårdaste straffen i svensk ishockeys historia - tio matcher där fyra omvandlades till dryga böter. Trots det gick ärendet vidare.

– Jag tycker från början att han fick ett hårt straff och har nästan tappat intresset, det känns löjligt, säger Niklas Wikegård till TT.

För SportExpressen utvecklar C Mores hockeyexpert sitt resonemang kring händelsen, domen och vad det kan betyda för hockeyns framtid.

- Man har en disciplinnämnd som har blivit bättre och bättre samt rappare och rappare. Där får ju Jakob Lilja ett väldigt hårt straff där hockeyn säger ifrån och att det inte är acceptabelt.  Det blev ju en hård bestraffning både med matcher och med dryga böter, säger Niklas Wikegård och fortsätter:

- Där tycker jag att det borde ha slutat, allt annat tycker jag bara är slöseri med energi och tid. Inom det civila samhället kan man lägga den tiden på annat. 

"Tråkigt att det har tagit tre år"

Processen med domen har varit långdragen med överklagningar. Men precis som tingsrätten och hovrätten väljer Högsta domstolen att döma Jakob Lilja. Ändringen blir att de tar bort de 40 dagsböterna á 650 kronor, som han tidigare dömts till:

- Det är tråkigt att det har tagit tre år den processen… Men det tråkigaste av allt är ju för Jakob Lilja som får den här misshandelsdomen. Den kommer klistra sig på även efter hans aktiva karriär är slut, jättetråkigt för hans del, säger Wikegård.

 

LÄS MER: ”Det här kan skada och förändra vissa saker” 

 

Hur kommer det påverka ishockeyn?

- Jag är säker på att det inte kommer påverka hockeyn alls, inte ens nämnvärt. Vi har sen det här fallet var för tre år sen varit tuffa, hårda situationer, situationer som inte är okej och olika typer av disciplinära straff inom vår egen domstol i disciplinnämnden. Jag tror inte att det kommer påverka hockeyn överhuvudtaget.

Kommer spelarna tänka efter när någon faktiskt har dömts?

– Det gör man, det är väldigt tydlig vad man får göra och inte göra inom hockeyn. Hockeyn är världens snabbaste bollsport och det är tillåtet att tackla. Det kommer alltid vara situationer där man kommer lite sent in eller 1/10 sekund efter ångrar att man satte upp klubban. Det kommer hända saker i hockeyn ändå men ingen kommer åka omkring och fundera på att det här kommer bli civilrättsligt. Jag tror inte heller att det kommer upprepas med jämna mellanrum att det går så pass långt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.