Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är en sjukdom jag kommer att ha livet ut”

Fredrik Bremberg Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Foto: JAN DÜSING
Foto: Magnus Nyström

En hyllad lirare och publikfavorit som spelare.

Nu satsar han lika hårt på nya karriären som mäklare.

– Det finns lite likheter med hockeyn. Det är match här också och väldigt tuff konkurrens, berättar Fredrik Bremberg.

I en intervju med SPORT-Expressen berättar han också om kaos i KHL, hur vild Patric Hörnqvist var som junior, vilka tränare som skällde ut honom mest och sin livslånga kamp mot sin diabetes.

Vi ska precis ta en fika tillsammans då Fredrik plockar fram sin spruta.

– Är det okej för dig att jag tar sprutan här vid bordet? Jag frågar alltid. En del kan vara känsliga för sprutor.

Sedan två år tillbaka tvingas den förre hockeystjärnan ta sju-tio sprutor per dag för att hålla sin diabetes under kontroll. Det var efter en semester i Spanien för två år sedan som Fredrik blev sjuk och sedan fick sin diagnos.

– Det är en sjukdom jag kommer att ha livet ut. Jag som bara hade hört talas om det innan och inte visste alls hur det fungerade. Nu är det min vardag.

Fredrik tackar för stödet från vännen Peter Jihde, den välkände sportjournalisten och programledaren som också har typ 1-diabetes och som bland annat skrivit en bok om sin sjukdom för att öka kunskapen och förståelsen och hjälpa andra drabbade.

– Peter Jihde har varit som en mentor för mig. Det har varit en tuff tid. Det påverkar min familj och jag måste ha ständig koll på mig själv och mina blodsockervärden. Jag måste ha frukt och macka med mig, om jag till exempel fastnar i en bilkö. Mår jag dåligt måste jag ha något i mig direkt för att få upp blodsockret.

Peter Jihde Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bremberg delägare i Lavass Mäkleri

Förutom sjukdomen mår 45-åringen utmärkt. Han bor med hustrun Kajsa och barnen Vendela, 15, och Lovisa, sju, på Värmdö och nyligen har pappa i familjen inlett ytterligare ett nytt kapitel i sitt liv.

Tillsammans med tre kollegor är han delägare i Lavass Mäkleri och nu ska han satsa 100 procent på sitt nya yrke. 

Han gillar känslan av tävling och viljan att vinna har han nytta av även här.

– Vi hoppas lyckas med ett lite annat upplägg med mer teamkänsla och fler mäklare involverade i samma objekt. 

I 23 år var han elitspelare i hockey, gjorde över 800 matcher i högsta serien i Sverige, var på kortare äventyr i NHL, AHL, KHL och Schweiz och spelade drygt 50 landskamper. 

Saknar du hockeyn?

– Nej, inte så mycket. Jag går och kollar på Djurgården ibland. Jag kan sakna stämningen och vissa matcher. Men jag saknar inte sommarträningen eller det inrutade schemat. 

Det var givet att byta bransch helt efter karriären.

Bästa minnet?

– Det är klart att SM-guldet med Djurgården var stort. Och när vi var med i Europacupen som det hette då.

Sen var du inte någon slö enbart offensiv lirare, som vissa hävdade?

– Nej, det gick en del rykten att jag var lat på sommarträningen. Men jag låg ofta i topp i våra tester. Men jag fick den där stämpeln. Sen sa jag ofta vad jag tyckte till båda tränare och inför hela gruppen. Men det funkade bra med de flesta tränare. Även om jag gärna åkte åt vänster när de sa åt mig att åka åt höger, haha. Jag tyckte om att ha en fri roll offensivt.

Bremberg i Djurgårdströjan i början av 2000-talet. Foto: JAN DÜSING

”Wikegård och jag hade våra duster”

Han spelade under krävande duon Lasse Falk och Ingvar "Putte" Carlsson i Djurgården, "...de var hårda mig i början och skällde ut mig många gånger, men jag har mycket att tacka dem för".

Vilken tränare kom du bäst överens med?

– Niklas Wikegård och jag hade våra duster. Men jag hade ruggig respekt för honom både som privatperson och ledare.

Fredrik var förstås en stor talang, men han jobbade också hårt för det.

– När jag var liten höll jag på med sport hela tiden. Hockey, landhockey, fotboll, tennis, basket. Vi spelade själva hemma i Tumba efter skolan varje dag. Jag fick mycket spelsinne av att hålla på med många sporter.

Av alla stjärnor han har spelat med genom åren är det förstås några som sticker ut mer än andra. Som Mats Sundin. Fortfarande en nära vän.

– Sudden var extremt målmedveten. Och har sådan ledarstil, han inger respekt bara han kommer in i rummet. 

Bremberg och Hörnqvist i Tre Kronor under LG Hockey Games 2007. Foto: JAN DÜSING

Patric Hörnqvist blev som junior kedjekompis med rutinerade Bremberg.

– När han kom på första träningarna med Djurgården undrade många: vad är det här för dåre? Vem var den lilla skiten som proppade allt som rörde sig? Men han hade rätt inställning redan då och vi hittade varandra bra och spelade ihop i två år. Det kändes lite konstigt att han var äldst i VM-laget, haha, men åren går. Och Patric är verkligen värd alla sina framgångar.

Själv fick Fredrik aldrig något genombrott med Edmonton i NHL och det blev ännu värre i klubben Atlant i KHL, då han spolades redan under försäsongen.

– Först ville de göra mig till defensiv center, vilket inte riktigt var min spelstil. Sen blev det totalt kaos. De gjorde allt för att sparka mig och påstod att jag hade hjärtfel. Det slutade med att jag satt sex veckor i en lägenhet i Moskva och bara väntade. Jag blev lurad på en del pengar. Men de hittade i alla fall inget hjärtfel, ja, det var totalt kaos. 

 

LÄS ÄVEN: Friidrottsstjärnans okända förlovning med Alice Bah Kuhnke. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!