Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debuterade timmar efter begravningen

Foto: CLAUDIO THOMA / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

DAVOS. De flesta minns sin SHL-debut. 

Inte Magnus Nygren, som samma dag tog farväl av sin morfar. 

– När jag fick frågan tänkte jag ”det kan jag inte göra för då ska jag stå och grina i en kyrka i Molkom. Det funkar inte”, berättar han i Expressens podcast Hockeypuls.

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.acast.com/hockeypuls/d711c0eecb57f34c4e90601fd0aa4442

Bakom varje hockeyspelare finns någon, eller några, personer som varit vitala för dess framgång. 

Magnus Nygren är inget undantag. 

Han har slussats fram i ishockeyns bana av många, men det finns framför allt en person som förtjänar att lyftas fram: Morfar Edgar. 

Ingen har haft en större inverkan på Magnus.

– Min största inspiration i livet är min morfar. Han finns tyvärr inte längre. 

Tidigt valde Edgar att involvera sig i Magnus hockeykarriär, även fast han inte var hängiven sporten fullt ut.

– Det var inte så att han såg alla Färjestads matcher, men han skjutsade mig till alla träningar och sedan satt han och sov i bilen. En fin människa som jag fått mycket hjälp av. 

Begravdes samma dag som Nygrens debut

Edgar var med på Magnus resa ända fram till det sista klivet, när han som junior skulle försöka tampas med vuxna i det som då kallades Elitserien. 

– Jag gjorde faktiskt min SHL-debut samma dag som hans begravning. 

Hur var det?

– När jag fick frågan tänkte jag ”det kan jag inte göra för då ska jag stå och grina i en kyrka i Molkom. Det funkar inte”. Sedan började vi prata mer om det och vad hade morfar egentligen velat? Han hade inte ens velat att jag skulle åka på begravningen. 

Färjestad mötte Frölunda borta den kvällen. 

Magnus Nygren satte sig aldrig på FBK-bussen, utan han anlände i stället med en hyrbil. 

– Jag åkte på begravningen efter att ha fixat en polare som skulle hämta mig utanför kyrkan med en hyrbil. Jag slänger mig in i bilen, helt knäckt, och mina två kompisar skjutsar mig till Göteborg. Det är något jag aldrig kommer glömma. Jag var sen dit, helt sprängröd i ögonen, men jag har inga minnen från matchen. Det borde man ha från sin SHL-debut. 

31-årige Nygren har sedan den där dagen för drygt elva år sedan vunnit SM-guld och VM-brons. Han har varit kapten för Färjestad och spelat utomlands, i både Nordamerika och schweiziska Davos. 

Dagen som satte punkt var också starten på en mäktig hockeyresa.

– Jag minns allt runtomkring, resan dit, när jag bytte om i bilen, hur kaosigt det var och att jag försökte komma över det, men jag visste inte vad jag skulle vänta mig med ett fullsatt Scandinavium. Eller var det tur att jag inte hann tänka, sitta i bussen och bli nervös, men jag spelade i alla fall. 

Lyssna på hela avsnittet med Magnus Nygren i spelaren nedan:

https://embed.acast.com/hockeypuls/d711c0eecb57f34c4e90601fd0aa4442

TV: Jönssons femma i Tre Kronor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.