De tappar sponsorer efter HBTQ-satsning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kiruna IF under paraden på Stockholm Pride 2014.
Foto: Izabelle Nordfjell

När Kiruna IF lanserade sin HBTQ-satsning i somras hyllades de i hockeysverige.

Men de senaste månaderna har flera sponsorer och supportrar lämnat klubben.

– Vi vet att det finns folk som i princip tycker att det ska vara ett bögfritt Kiruna, säger klubbens ordförande Johan Köhler till SportExpressen.se.

I slutet av juni bröt hockeylaget Kiruna IF ny mark.

De presenterade en satsning för att bli mer HBTQ-vänligt och mer jämlikt "i en manligt dominerad idrott och i en manligt dominerad stad".

Som del i satsningen genomgår klubben en så kallad "HBT-certifiering", och föreningens a-lagsspelare bär en regnbågsfärgad matchtröja.

Initiativet hyllades stort när det kom - men det har inte gått hem oss alla.

Sedan satsningen lanserades har flera sponsorer valt att inte stötta klubben längre.

– Det stämmer. Det sammanfaller ju med att gruvindustrin går ner, men samtidigt är det lite för många för att man inte ska dra slutsatsen att vissa av dem lämnar just på grund av vårt ställningstagande, säger Kirunas ordförande Johan Köhler.

Vågar inte vara öppna

Hur känns det?

– Vi är besvikna, men vi var beredda på det. Anledningen till att drog i gång det här var just för att vi visste att det fanns ett stort motstånd mot att homosexuella skulle få spela ishockey och liknande.

Har de sagt rakt ut att de lämnade på grund av satsningen?

– Nej, det vågar de inte göra. Ett företag som säger det öppet hade haft svårt att få jobb. Däremot har vi haft funktionärer som har varit väldigt tydliga med att de aldrig mer vill sätta sin fot i vår ishall på grund av vår satsning.

Kiruna hoppades att de sponsorer som lämnade skulle ersättas av andra sponsorer.

Men de har inte fått in tillräckligt med sponsorer för att täcka de som har lämnat.

Den svåra ekonomiska situationen påverkar laget på isen. Bland mycket annat så kan det medicinska laget inte följa med på alla bortamatcher och de har fått skära ner på personalen på klubbens kansli.

"Tycker det är åt helvete"

Men framför allt så har de inte kunnat satsa så hårt som de hade velat på att gå upp i hockeyallsvenskan.

– Vi har ju velat köpa flera spelare, men på grund av ekonomin har vi inte kunnat det. Vi hoppas att det ska räcka till en plats i allettan efter jul. Vi vill upp till allsvenskan och det är nu eller aldrig som gäller, säger Köhler.

Hur har reaktionen varit bland spelare och supportrar varit sen ni lanserade satsningen?

– 90-95 procent tycker att det är jättebra och jättehäftigt. Men självklart finns det en klick som tycker att det här är åt helvete. Inga spelare tycker så, men vi vet att det finns folk som i princip tycker att det ska vara ett bögfritt Kiruna. Att vi gör dåliga saker helt enkelt. Det är både och, men mer positivt än negativt.

Tänker aldrig ge upp

Även om ekonomin påverkar lagets satsning på att gå upp från norrettan så säger Köhler att de inte tänker ge upp.

– Nej, aldrig. Vi tackar hellre nej till sponsorer som inte stöder våra värderingar. Får vi inte stödet så får vi acceptera att vi spelar i division 1 minst ett bra tag till. Nu får vi får göra mer marknadsföring där vi söker sponsorer mer aktivt. Vi har legat lågt hittills, men vi måste ut och säga att vi vill ha sponsorer som vill hjälpa oss upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.