Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De kränker både henne och mig”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Curt Lindström med sambon Wannarot.
Foto: ANTTI HÄMÄLÄINEN/ILTA-SANOMAT
”Curre” fick ikonstatus i Finland när han ledde landet till första VM-guldet i ishockey 1995.
Foto: BILDBYRÅN

Sedan tio år lever Curt ”Curre” Lindström, 78, ihop med sin sambo Wannarot, 40.

Men efter Migrationsverkets beslut får hon inte stanna i Sverige längre.

– Det är inte klokt egentligen, hon är i Sverige nu men hon blir tvungen att åka den 2 augusti, säger Lindström.

För tolv år sedan var Curt Lindström på semester i Thailand och fattade tyckte för landet.

Han köpte hus och spenderar numera vinterhalvåret i Hua Hin. Där bor han tillsammans med sin kärlek, Wannarot, som är 38 år yngre än hockeylegendaren.

Somrarna tillbringar de i Sverige för att träffa vänner och familj.

Lindström har en lång hockeybakgrund, både i Sverige och i Finland. Först ledde han Sverige till ett VM-guld 1987 och år 1995 även Finland – något som han fortfarande hyllas för i Finland.

Han och Wannarot har varit tillsammans i tio år, och bott tillsammans både under tiden i Thailand och i Sverige. Men när de har ansökt om permanent uppehållstillstånd – då blir det avslag. 

Sökte permanent uppehållstillstånd

I år får Wannarot endast vistas i Sverige i tre månader.

– Hon har fått visum alla år, om vi räknar till och med 2018. Men visum får hon bara tre månader och sen söker man förlängning på det men då blir det uppehållstillstånd. Då har vi sökt uppehållstillstånd varje år en månad extra så vi har kunnat vara hemma här fyra månader ungefär. 

Lindström fortsätter:

– Men förra året tänkte jag att jag börjar bli äldre och kanske måste åka hem flera gånger... Jag har åkt hem ensam några gånger under vintern men kanske ändrar på det i framtiden. Vi bestämde oss för att söka permanent uppehållstillstånd i januari förra året. 

Tvingas nu åka hem

Men det blev avslag på ansökan, berättar han. 

Anledningen, enligt Lindström själv, var att hans pension ansågs vara för låg för att täcka både förbehållsbeloppet och boendekostnad. När de senare sökte igen och visade hans andra ekonomiska tillgångar, som andra pensioner, blev det avslag igen.

Då sökte de i stället tillfälligt uppehållstillstånd i sex månader för att kunna vara i Sverige, men även det avslogs.

– Motiveringen var att det har visat sig att hon kvinnan inte har tillräckligt starka sociala band till hemlandet, säger Curt Lindström. 

– Jag vet inte hur de har kunnat tolka det... Hon åker hem till sitt föräldrahem en gång i månaden ungefär. Det är nästan 140 mil fram och tillbaka i buss för att hälsa på sin mamma, sina systrar och en bror. Det fattar jag inte.

Han berättar vidare:

– Jag tycker att det är skrämmande, det är inte klokt egentligen, för beslutsfattaren skriver: ”på grund av det har visat sig att man har intresse av att stanna kvar i Sverige föreligger en risk att de kommer stanna kvar i Sverige om hon får sex månaders uppehållstillstånd”. Indirekt skulle jag vara delaktig i en illegal invandring, vilket är otänkbart. Hon fick nej för att de misstänkte att hon skulle stanna kvar i Sverige, menar Curt Lindström

”Då vill jag naturligtvis ha med min sambo”

Han blir kvar en månad till i Sverige, innan han åker tillbaka till Thailand.

– Det är inte klokt egentligen, hon är i Sverige nu men blir hon tvungen att åka den 2 augusti. Jag tycker det verkar så otroligt dåligt. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig, de kränker nästan både henne och mig. De kränker henne genom att säga att hon inte har tillräckligt sociala band till sitt hemland. Och mig kränker de också genom att de ifrågasätter min trovärdighet. 

– Hon får åka hem nästa fredag. Indirekt tycker jag att Migrationsverket är med och styr vårt samboförhållande som vi har levt ihop i tio år. De avgör hur mycket vi ska vara tillsammans.

Curt ”Curre” Lindström är i skrivande stund 78 år gammal och nämner att han har drabbats av hjärtflimmer sedan 2017, vilket gör att han åker hem även ibland under vinterhalvåret.

– Den käkar jag medicin för och där står det ”undvik att vara för mycket i den värme som finns” vilket leder till att jag börjar åka hem lite mer. Då vill jag naturligtvis ha min sambo med mig, tanken är att vi ska försöka söka igen nästa år. Jag blir äldre och händer något så kanske jag måste åka hem och då får inte hon åka med för att hon inte har några tillstånd. Det är lite komplicerat.

Migrationsverkets krav för uppehållstillstånd

Migrationsverket hänvisar sina beslut till föreskrifterna för icke EU-medborgare som söker uppehållstillstånd i Sverige:

Din make, maka, sambo, registrerade partner och dina barn under 18 år kan få uppehållstillstånd i Sverige om:

# Du är svensk medborgare, har permanent uppehållstillstånd eller har tidsbegränsat uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande

# Du kan försörja dig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd

# Du har en bostad av tillräcklig storlek och standard för er att bo i

# Du och din partner är minst 18 år.

I kraven ingår bland annat den svenska medborgaren kan uppvisa ”regelbundna arbetsrelaterade inkomster så att du kan försörja dig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd”. Som arbetsrelaterad inkomst räknas till exempel:

- Lön från arbete

- Arbetslöshetsersättning

- Sjukpenning

- Inkomstgrundad ålderspension

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.