Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför kan damernas strejk dra ut på tiden

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

Damkronornas strejk kan dra ut på tiden.

Svenska ishockeyförbundet menar att det är SDHL:s ansvar att spelarna har tillräckligt bra betalt för att ha råd att spela i landslaget – men i dagsläget räcker SDHL:s pengar inte till. 

– Vi har uppnått vissa framsteg men har ännu inte ett överskott som kan fördelas, säger SDHL:s kommersiella chef Angelica Lindeberg.

– Vi upplåter alla kommersiella rättigheter till SDHL. Det finns ett miljonvärde i rättigheterna, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt. 

I går kom beskedet att samtliga 43 uttagna spelare valt att bojkotta Damkronornas femnationsturnering senare under månaden. 

Spelarna vill att landslagsuppdrag ska komma med en ersättning för förlorad arbetsinkomst. 

– Det är väldigt få damspelare som kan leva på ishockeyn i dag. För att följa med på landslagssamlingar måste de ta ledigt från arbetet. Under förra året arbetade vi fram ett avtal så att de skulle få förlorad arbetsinkomstersättning. Det löpte ut den 30 april och det avtalet är inte nytecknat. Om de åker i väg nu så får de ingen ersättning. De kommer gå back på att åka i väg att representera Sverige, sa Klara Stenberg på spelarfacket SICO till SportExpressen i går. 

Ingen dialog just nu

Nu är strejken inne på dag två – och i nuläget pågår ingen dialog mellan förbundet och SICO. Det bekräftar förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt. 

– Landslagsaktiviteten är inställd. Där har spelarna aviserat att de inte kommer. Det har vi tagit på allvar och dragit tillbaka bokningarna, säger Boustedt. 

Enligt Boustedt har Svenska ishockeyförbundets nya avtal med SDHL gett klubbarna större möjligheter att betala ut goda ersättningar till sina spelare. Detta ska garantera att spelarna har råd att spela i landslaget, menar han. 

– Vi upplåter alla kommersiella rättigheter till SDHL. Det finns ett miljonvärde i rättigheterna. Motprestationen är att SDHL ska säkerställa att medlemsföreningarna utan löneavdrag ställer spelarna till förfogande. Avtalet säger att SIF inte ska betala ersättning till spelarna eller SDHL. Det är föreningarnas ansvar att ersätta spelarna, säger Boustedt. 

– Ett avtal är ett avtal. Hade vi haft de kommersiella rättigheterna hade det funnits andra möjligheter.

Men vad gör ni om spelarna fortsätter strejka? Börjar ni leta ersättare eller läggs hela Damkronorna på is? 

– Det finns inga beslut överhuvudtaget. Just nu hänvisar vi till avtalet, som jag misstänker att spelarna inte riktigt känner till.

”Vi har inget överskott”

Angelica Lindeberg är kommersiell chef på SDHL. 

– Det stämmer att förbundet upplåter alla kommersiella rättigheter till SDHL, vilket vi är tacksamma och glada över. SDHL eftersträvar att med det som grund skapa intäkter som över tid kan förbättra spelarnas situation. Vi har uppnått vissa framsteg men har ännu inte ett överskott som kan fördelas, säger Lindeberg. 

– Klubbarna ställer spelarna till förfrågande utan löneavdrag för de som har lön i klubbarna. Klubbarna ersätter inte förlorad arbetsinkomst för de spelare som får ta ledigt från sina arbeten vid sidan av isen när de är med sitt landslag. Med undantag för säsongen 18/19 har förutsättningarna varit samma när Svenska ishockeyförbundet haft de kommersiella rättigheterna.

”Hoppas att de hittar en väg”

Lindeberg säger att SDHL jobbar för att öka intäkterna för ligan och därmed kunna betala ut mer pengar till klubbarna. På så sätt ska spelarlönerna öka – vilket innebär att fler spelare ska bli ekonomiskt trygga nog för att ställa upp när Damkronorna kallar. 

– SDHL jobbar för att dra in intäkter där vår prioriterade fråga är försäkringar till spelarna och att så småningom kunna betala ut överskott till klubbarna och därmed skapa bättre förutsättningar för klubbarna att höja spelarnas ersättningar, säger Lindeberg. 

Har ni någon tidsplan för detta? 

– Vi jobbar varje dag för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för klubbarna och spelarna, med det sagt är tidsplanen att vi jobbar hårt varje dag för att vi ska dra in mer intäkter.

– SDHL hoppas att förbundet och spelarna hittar en väg att lösa detta. Det är bra för svensk damhockey om landslaget har en fungerande verksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.