Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför har han varit borta i åtta månader

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Bång
Foto: Nils Petter Nilsson
Bång i Tre Kronor-tröjan
Foto: Niklas Larsson
Bång i AIK-tröjan
Foto: Andreas L Eriksson

Den förra AIK-stjärnan Daniel Bång, 28, har plågats av huvudvärk nästan varje dag i över åtta månader.

Lausanne-forwarden har en lång väg tillbaka till ishockeyn efter hjärnskakningen i januari.

– Man vänjer sig snabbt. Det är det som är det sjuka. Huvudvärk är vardag för mig, säger Bång.

Det var i en ligamatch i Schweiz med Lausanne den 22 januari i år som det gick snett. Daniel Bångs liv har inte varit sig likt sedan dess och han är bara en i raden av offer för hjärnskakningar inom hockeyn.

– Det var en smäll som träffade mig från död vinkel rakt i skallen. Jag blev inte medvetslös, men det var en bra smäll på skallen och jag kände väl direkt att den inte tog så bra, berättar Daniel Bång från bostaden i Lausanne.

"Första två veckorna hemska"

– De första två veckorna var hemska. Jag låg bara hemma och sov i princip. Det är väl klart det har blivit bättre sedan dess, men det är inte den stora, snabba utvecklingen som jag hade velat ha. Jag kämpar med det varje dag, säger Bång, som lämnade AIK 2012 och hamnade i Schweiz efter en säsong i NHL-klubben Nashville.

Hockey funkade bra i Lausanne och han och hans lag var på väg mot slutspel i våras när huvudskadan hastigt förändrade Bångs vardag.

Han är inne på sin tredje säsong i Schweiz och kontraktet går ut efter säsongen. Men han har ingen aning om hur hans framtid ser ut.

Varje dag är en kamp mot huvudvärken och symptomen från hjärnskakningen.

Gör ögonövningar

– Just nu kan jag inte göra så jäkla mycket. Jag har varit nere på hallen och får den hjälp jag kan få, men jag kan inte göra någon fysisk aktivitet. Det är mest bara att göra lite ögonövningar och försöka få i gång det, men vi har inte hittat någonting som verkligen hjälper.

Daniel Bång ska flyga i väg till en klinik i Holland för att få hjälp av specialister från Dr. Carrick's Life University Clinic i amerikanska Georgia. Det var samma läkarteam som hjäpte Pittsburghstjärnan Sidney Crosby för tre år sedan.

– Den ska tydligen vara världsledande på hjärnskakningar. Det är det jag har gått och väntat på de senaste veckorna, säger Bång.

– De ska vara de bästa på att kunna diagnosticera exakt vad det är som är fel i skallen och se till så att man får övningar så att man kommer tillbaka så snabbt som möjligt.

Det råder inget som helst tvivel om att han är i behov av specialistvård. Privat får han stöd av sin sambo som är hos honom i Lausanne. Men han har svårt att gå ut och äta på restaurang eller vistas i slamriga miljöer.

Vill inte ha medlidande

– Jag försöker åka ner till hallen varje dag en stund för att komma i från en stund. Det tror jag är nyttigt, för annars tror jag man skulle hamna i en destruktiv tankebana och det är inte det bästa. Det är väl bara att försöka vara positiv och se ljuset i slutet av tunneln. Men det är segt när man har det så här. Jag vill inte att folk ska tycka synd om mig heller. Det är det värsta jag vet. Det är nästan det värsta. Just nu har jag det tufft hockeymässigt och privat. Jag är hundra procent säker på att jag kommer att bli bra och det är det jag har i skallen hela tiden.

– Ibland måste jag gå ut en sväng bara för att komma ut. Man blir galen om man sitter hemma. Jag kan mina gränser. Går jag ner på stan i två timmar då vet jag att jag kommer att ha huvudvärk på kvällen. Man får göra sina val för att hålla sig frisk.

Daniel Bång oroas över utvecklingen med hjärnskakningarna och vet att han är långt i från ensam om att vara drabbad.

– Tyvärr blir det fler och fler. Jag tycker man läser var- och varannan dag i tidningarna om hjärnskakningar. Det är tufft att spela hockey.


LÄS ÄVEN: Här är 14 spelare det surras om – kontraktslösa, skickade till AHL eller på väg till Europa?

FAKTA

Fakta/Daniel Bång

Ålder: 28. Längd: 192 cm. Vikt: 91 kg. Klubb: Lausanne. Tidigare klubbar: Kista HC, AIK, Nashville (NHL), Milwaukee (AHL). Landskamper med Tre Kronor: 18 (3 mål).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.