Damkronornas trupp till hockey-VM 2022 i Danmark

Sara Grahn får inte spela hockey-VM.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Även Emma Nordin saknas i dagens trupp.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Ulf Lundberg säger att det handlar om en generationsväxling.
Foto: MARK CRISTINO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pekka Alcén.
Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

Damkronornas trupp till VM har presenterats.

Då saknas stjärnor som Sara Grahn, Johanna Fällman och Emma Nordin – och ersätts av yngre förmågor.

– Vi är inne i en generationsväxling, säger förbundskapten Ulf Lundberg.

– Det var inget han sa till mig. Han sa att min ålder spelar ingen roll, säger Sara Grahn.

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg har presenterat sin trupp till hockey-VM. En av de notabla sakerna är att Sara Grahn, Luleås guldmålvakt, saknas i truppen.

Ulf Lundberg gör det tydligt att det rör sig om en sportslig petning.

– Det är en konkurrenssituation och min uppgift är att ta ut de bästa spelarna just nu. Ingen har tackat nej, säger han.

Han fortsätter genom att berätta om de tre målvakter han valt i stället för veteranen.

– Emma Söderberg, fick sitt internationella genombrott i OS. Hon var fantastiskt duktig där och det var ingen jättenyhet för oss som sett henne i landslaget, eller för hennes klubb Minnesota Duluth. Sedan har vi har Ida Bohman som är född 03, som var back-up i OS och kom in mot Kanada. Vi har även Ellen Jonsson som gjort det jättebra när hon har varit med oss och var riktigt bra gångna säsongen i Brynäs. Det är tre målvakter som vi litar på.

Sara Grahn: ”Alltid en besvikelse”

För Sara Grahn, som även missade OS tidigare i år på grund av ett positivt covidtest, kom beskedet som en stor besvikelse.

– Jag hade det faktiskt lite på känn att jag inte skulle bli uttagen. Men det är så klart alltid en besvikelse, säger hon.

Tycker du själv att du borde ha tagit plats?

– Jag brukar inte prata om mig själv på det sättet. Någonstans tycker jag att jag borde ta mig in bland tre målvakter. Jag har spelat väldigt jämnt under många år och levererar när det behövs. Men det är hans beslut och han som tar ut ett lag.

Beslutet att utelämna Grahn har väckt reaktioner på flera håll i hockey-Sverige. Pecka Alcén, målvaktstränare med ett förflutet i bland annat Grahns tidigare klubb Brynäs, går till angrepp mot den svenska förbundsledningen.

”4 säsonger = 3 sm guld och ett snitt under alla säsonger på 1.34 GAA och 93.63 hon anses inte vara bland dom tre bästa svenska mv i Sverige av dom som tar ut laget har bara en sak att säga PINSAMT varför ?? Politiskt ? Personligt ? Ålder ? Någonting annat är det för den som säger att hon inte bland dom tre i Sverige är fruktansvärt okunnig fruktansvärt !!!!!!!”, skriver han på Instagram.

Ingen spelare över 28 år i VM-truppen

Sara Grahn är inte den enda namnkunniga petningen i truppen.

I övrigt saknas även Johanna Fällman, 32, och Emma Nordin, 31. Även de blev svenska mästare med Luleå i våras.

– Känslan är dubbel. När det varit en del av ens liv i 14 år är det väldigt speciellt så klart. Men de väljer det lag som de tror mest på. Man lär sig när man blir äldre att laguttagningar finns det en viss subjektivitet i, säger backen Johanna Fällman.

Den äldsta spelaren i den nya truppen är Anna Kjellbin, 28 år. Yngst är Djurgårdens målvakt Ida Boman, 19.

Ulf Lundberg säger:

– Det är ju så att man väljer spelare och det är en tuff konkurrens. Jag nämnde ju att senaste medaljen var 2007 och vi är inne i en generationsväxling. Det är en uttagning varje gång så man lånar landslagströjan och sen lämnar vi tillbaks den. Alla som jag har ställt frågan till har tackat ja, det är denna trupp jag presenterade. Till framtida uttagningar är det nya uttagningar, så man lånar landslagströjan och sen lämnar man tillbaka den:

Förbundskaptenens förklaring: ”Sa inte det till mig”

33-åriga Sara Grahn, med närmare 200 a-landskamper för Damkronorna på meritlistan, berättar att hon fick en förklaring till Lundbergs petning innan truppen presenterades.

– Han belyste att det var på sportsliga grunder och att det inte handlade om vår ålder.

Till oss säger Ulf Lundberg att landslaget är inne i en generationsväxling.

– Det var inget han sa till mig. Han sa att min ålder spelar ingen roll i uttagningen. Det får stå för honom.

Ulf Lundberg påpekar dock att bara för att man inte är med i truppen nu betyder det inte att man inte kommer att vara aktuell för framtiden.

– Jag stänger inte den typen av dörrar.

Förbundskaptenen kommenterar även sin trupputtagning i övrigt:

– Det är en jättespännande trupp, det är spelare med härligt driv och en framåtanda och spelare som är beredda att bidra själva och göra varandra bättre.
DAMKRONORNAS VM-TRUPP

Målvakter: Ida Boman, Djurgården, Emma Söderberg, University of Minnesota Duluth, Ellen Jonsson, AIK.


Backar: Anna Kjellbin, Luleå, Linnéa Andersson, Modo, Mira Jungåker, HV71, Ebba Berglund, Metropolitan Riveters, Jessica Adolfsson, Linköping, Mina Waxin, Brynäs, Maja Nylén Persson, Brynäs, Paula Bergström, Long Island University.


Forwards: Josefin Bouveng, Minnesota State University, Emma Murén, Färjestad, Linnea Johansson, Linköping, Sofie Lundin, Ohio State University, Jenny Antonsson, Brynäs, Sara Hjalmarsson, Providence Friars, Celine Tedenby, Merrimack College, Hanna Thuvik, Brynäs, Thea Johansson, Mercyhurst University, Felizia Wikner-Zienkiewicz, Brynäs, Lina Ljungblom, Modo, Hanna Olsson, Frölunda, Michelle Löwenhielm, SDE, Olivia Carlsson, Modo.


Sverige har tagit ut 25 spelare men kommer enbart ta med 23 stycken. Linnéa Andersson, Modo och Hanna Thuvik, Brynäs är på standby.

SVERIGE INLEDER MOT DANMARK

Sverige tillhör grupp B och där går de tre högst rankade lagen vidare till kvartsfinal, tillsammans med de fem lagen från Grupp A: Finland, Japan, Kanada, Schweiz och USA.


Sveriges gruppspelsmatcher:

25 augusti: Danmark–Sverige, 19.30.

27 augusti: Sverige–Tyskland, 15.30.

29 augusti: Ungern–Sverige, 19.30.

30 augusti: Sverige–Tjeckien, 15.30.


Kvartsfinalerna spelas 1 september, och semifinalerna och medaljmatcherna spelas under helgen den 3–4 september.


”Det har skakat om livet”

Ishockeylegendaren bekräftar diagnosen för TT • ”Skakat om livet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.