Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damkronornas kritik: "Tycker det är märkligt"

Pernilla WinbergFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Lagkaptenen Emilia RamboldtFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Frågan om ersättning för spel i landslag har varit aktuell inom fotbollen den senaste tiden.

Nu riktar även spelare i Damkronorna kritik mot ersättningen inom förbundet.

– Varje turnering vi deltar i förlorar vi spelare pengar, säger lagkaptenen Emilia Ramboldt till Hockeypuls.

Det danska damfotbollslandslaget startade en stor debatt med sin strejk under VM-kvalet. Spelarna vägrade spela, eftersom de inte fick lika mycket ekonomisk ersättning som herrspelarna.

Även det svenska laget lade sig i debatten – och hotade att nobba Fotbollsgalan om inte ett avtal kom till.

Nu har en liknande debatt tagit fart i hockeyvärlden. För Hockeypuls berättar Damkronornas stjärna Pernilla Winberg om situationen för spelarna.

Kritiken från Damkronorna

– Förr fick vi 200 kronor om dagen när vi spelade i landslaget. Nu får vi ingen ersättning alls. Jag tycker det är märkligt att inte förbundet vill skapa bättre förutsättningar för damerna genom att ersätta landslagsspelare på en skälig nivå. Att ha samma system för både damer och herrar när de ekonomiska skillnaderna mellan dam- och herrishockeyn är astronomiska är märkligt, säger hon.

Lagkaptenen Emilia Ramboldt menar att spelarna förlorar pengar på varje landslagsturnering de deltar i.

– Varje turnering jag åker iväg på måste jag ta tjänstledig utan lön och förlorar på så vis pengar varje gång jag åker iväg. Jag har visserligen en liten ersättning från min klubb, men den är inte att leva på. Dessutom är det långt ifrån alla spelare som har det, säger hon.

Målvakten Sara Grahn är en av dem som får stöd från SOK, och tycker att förbundet borde ersätta spelare för utebliven inkomst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.