Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Curre Lindström: ”Hon bodde i ett plåtskjul”

Vi träffade hockeylegendaren Curt ”Curre” Lindström hemma hos honom i Thailand.
Curre Lindström i sitt hem i Thailand.
Foto: SVEN LINDWALL
Expressen har besök honom i Hua Hin.
Foto: SVEN LINDWALL
Där lever han med sin 38 år yngre thailändska sambo Wannarot.
Foto: ANTTI HÄMÄLÄINEN / ILTA-SANOMAT
Han vann klassiska VM-guld åt Sverige och Finland i hockey.
Foto: SVEN LINDWALL

HUA HIN. Han vann klassiska VM-guld åt Sverige och Finland. 

Och ordnade en historisk bragd åt Lettland.  

Nu följer Curre Lindström ishockeyn från tv-soffan i Thailand. 

Expressen har besök honom i Hua Hin där han lever med sin 38 år yngre thailändska sambo Wannarot.

Efter ett bråk med Migrationsverket överväger guldtränaren nu att gifta sig. 

– Hon bodde i ett plåtskjul i 60 gradig värme med bara några plankor som golv. Nu har jag byggt ett hus åt henne som är mer värdigt, säger han.

Curre Lindström, 78, står på sin veranda vid enplansvillan i Hua Hin i Thailand och funderar på vilka ord han kan på thai. 

Till slut säger han ett. 

Vad betyder det?

– Snuskgubbe.

Curre Lindström, en av svensk ishockeys mest framgångsrika förbundskaptener, skrattar. 

Skämtet är en passning till när han tidigare i år i Expressen berättade om sitt bråk med Migrationsverket. 

Curre Lindström berättade öppenhjärtigt att svenskar betraktar honom som en ”snuskgubbe” för att han lever tillsammans med den 38 år yngre thailändskan Wannarot i Hua Hin i Thailand. 

– Men det är bara svenskar som lägger moraliska aspekter i det. Det är som att det i Sverige måste skilja två år mellan man och kvinna, säger han och visar oss runt i enplansvillan. 

– I Sverige kommer hon med kort kjol och högklackat, och hon är jävligt läcker, och jag är en gammal gubbe som går bredvid. Då kommer de där herr och fru Svensson i likadana overaller och tittar och nästan ramlar omkull och tänker det där är en snuskgubbe som har en så ung tjej. 

Han har bott i Thailand i tolv år. Huset ligger 20 minuter med bil från havet i ett välskött modernt område med vakt, pool och egen trädgårdsmästare.

Thailands kungafamilj semestrar i turistorten. Men Hua Hin är också vinterhem för tusentals svenskar. 

Curre Lindström utanför sitt hem.
Foto: SVEN LINDWALL

Curre Lindström träffade Wannarot på en hotellbar där hon arbetade. 

På tisdag har de levt tillsammans i exakt tio år. 

”Det var bara plankor på golven”

De kommer från olika bakgrund. 

Curre Lindström är mellanstadieläraren som blev firad ishockeytränare i Sverige och Finland. 

Wannarot, utbildad kosmetolog, kom från enkla förhållanden i norra Thailand. 

Han fick först inte följa med till hennes föräldrar och barndomshem i norra Thailand. Men när Wannarot blev sjuk under ett besök till byn reste han dit mot hennes vilja. 

– Jag tänkte att jag måste åka och se om jag kan hjälpa till med något. Och då bodde hon i ett plåtskjul med mamma, pappa, två systrar och en bror. Det såg för jävligt ut. Det var bara plankor på golven och man såg rätt genom. Det var plåtväggar, plåttak och inga fönster. Jag gick in där tio på förmiddagen och det var 60 grader varmt där inne. Jag tänkte: ”Hur fan kan de bo så?” 

– Och hela byn såg likadan ut. Men jag har varit där flera gånger sedan dess och har faktiskt kostat på mig att bygga ett riktigt hus till familjen. Det är inte den här standarden, det här är ju mer svensk standard med kylskåp, spisar och toaletter och allt. Men de fick en schyst kåk. Det visade sig att hon inte ville visa mig hur hon bodde. Hon skämdes.

Huset ligger 20 minuter med bil från havet i ett välskött modernt område med vakt, pool och egen trädgårdsmästare.
Foto: SVEN LINDWALL

”Det var förnedrande”

Tidigare i år nekades Wannarot permanent uppehållstillstånd när de skulle resa till Sverige. Anledningen, enligt Lindström, var att hans pension ansågs vara för låg för att täcka både förbehållsbeloppet och boendekostnad. När de senare sökte igen och visade hans andra ekonomiska tillgångar, som andra pensioner, blev det avslag igen.

Då sökte de i stället tillfälligt uppehållstillstånd i sex månader för att kunna vara i Sverige, men även det avslogs.

– Migrationsverket påstod bland annat att det föreligger en risk att hon skulle stanna kvar i Sverige, säger Curre Lindström. Då skulle jag alltså gå i bräschen för det. Jag skulle alltså delta i en illegal invandring. Inte fan skulle jag göra det!  

– En kärring skrev att det hade visat sig att hon inte har tillräckligt sociala band till sitt hemland. Och det här har hon mått jäkligt dåligt av sedan. Det är kränkande. Jag var så förbannad så det inte är sant. Hon har varit med mig i Sverige elva gånger sedan 2010 och alltid fått tillstånd. Hon är inte intresserad av att flytta till Sverige! 

Lindström berättar om problemen med Migrationsverket.
Foto: SVEN LINDWALL

Problemet löstes på svenska ambassaden i Bangkok. 

– Två veckor senare fick hon visum av ambassaden. Det är ju som ett skämt. Med det visumet skulle hon ju också ha kunnat stanna kvar i Sverige. 

Hur kändes det att bli misstrodd?

– Det var förnedrande. Det fick mig att tvivla väldigt mycket om hur svenska invandring skötts genom åren. Och med tanke på vad jag har gjort i livet också, man har fått så många utmärkelser, hej och hå, och allting, så det brann i min skalle totalt för jag viste inte vad skulle göra. Jag kände mig maktlös. 

– Wannarot grät ju. Hon sa direkt till mig: ”De här tanterna tycker inte om thailändskor!” för det finns förutfattade meningar.  

Nu kan det bli äktenskap för Lindström.
Foto: SVEN LINDWALL

”Skrivit testamente”

Bråket med Migrationsverket får honom att fundera på äktenskap. 

– Jag har gjort ett testamente och Wannarot kommer få en del av det, och det vet mina döttrar om, så hon kommer inte gå lottlös. Hon kommer leva bra efter det här. I vårt fall skulle det mer vara att få papperet. För om det händer mig något nu, om man blir tvungen att åka hem någon gång, då måste hon stanna här som det är nu, trots att vi lever i ett äktenskapligt förhållande utan att vara gifta. Men de kan ju inte nobba ett gift par att leva tillsammans, säger han.
– Man kan gardera sig i samboförhållande med papper och sådant, men just att det här med Migrationsverket dök upp gör att jag tänker på det. Och hon kanske skulle vara ännu lite stoltare om vi gjorde det... så har jag också tänkt. 

Curre Lindström har två döttrar från ett tidigare 20 år långt äktenskap. 

– Jag har haft en otroligt öppen dialog med mina döttrar hela livet. Vi har inga hemligheter. Vi berättar det mesta för varandra och vi frågar varandra vad man tycker. När vi träffades så var jag 70 bast och Wannarot 30 år och den yngsta sa: ”Men pappa, det skiljer 40 år, ska du verkligen göra det?” Mina döttrar är lika gamla som henne. Men sedan har de blivit bästa kompisar. 

Han är tacksam för stödet. 

– Det finns många motsatser ska du veta, fall där sonen och dottern säger upp bekantskapen med farsan.

LIndström intervjuas av SportExpressens reporter.
Foto: SVEN LINDWALL

Sticker i ögonen på folk

Curre Lindströms hus pryds av tre flaggor, den svenska, den thailändska och den finska. Den sistnämnda är en påminnelse om VM-guldet 1995, Finlands första. 

– Finnar kommer fortfarande fram och säger ”Tack för 95, Curre!”, men jag tycker det är genant för vi var så många som bidrog, säger han och byter snabbt ämne. 

Han är hårt fostrad att inte skryta.

– Jag tar aldrig upp sådant själv, säger han.

Men hemma, vid ytterdörren, finns en tavla, uthuggen ur ett träblock, som påminner honom om vad han åstadkommit i livet, att han är världsmästare.   

Curre champion står det på tavlan.

– Men det finns ju folk som det sticker i ögonen på. De säger ”Den där jäveln är väl ingenting. Vad fan!” Men jag är ju en vanlig människa jag också. 

Guldmedaljen ligger undangömd i en byrå. Där ligger också ringen av guld, värd 30000 kronor, som varje spelare och ledare fick av finska ishockeyförbundet som tack för världsmästartiteln. Svenska ishockeyförbundet hedrade inte sina världsmästare på samma sätt.

– Det skulle aldrig hänt i Sverige kan jag säga dig. Jag har visat ringen för de svenska spelarna och de säger ”Fan också!”, säger Lindström och ler. 

– Finlands hockeyförbund bryr sig mer om gamla spelare och ledare. VM i Wien, 1987, var första guldet Sverige vann på 25 år, men det har aldrig uppmärksammats efteråt. 1995 var i och för sig första gången Finland vann VM, men vi har haft treårsjubileum, tioårsjubileum, 20 årsjubileum och nu kommer vi ha 25 årsjubileum nästa sommar då finska hockeyförbundet bjuder dit alla spelare och ledare. 

VM-guldet
Foto: SVEN LINDWALL
Lindström efter Finlands seger 1995.
Foto: BILDBYRÅN
Lindström jublar.
Foto: BILDBYRÅN
Laget firades stort.
Foto: LARS ANDERSSON / XPRESSBILD AB

Måste finnas gränser för tacklingarna

Curre Lindströms motto om att alltid göra sitt bästa, alltid ge sitt allt, är inristat i guldringen som han fick av det finska ishockeyförbundet. 

Många stora spelare har fostrats av Lindström efter den parollen under olika delar av karriären.

Redan på 60-talet startade han den första ishockeyskolan i Sverige.

Bland knattarna på isen på ett nybyggt Söderstadion fanns Pelle Lindbergh.

– Han var en sprattelgubbe redan då, säger Lindström. 

Tomas Sandström och Ulf Samuelsson var med i truppen när Curre Lindströms ungdomslandslag vann EM-guld. 

Och han har basat över två av historiens bästa målvakter, både Jarmo Myllys och Pekka Lindmark. 

– Myllys är den stora för mig, men Pekka var också otroligt bra, säger han. 

Tommy Sandlin och Curre Lindström
Foto: FOLKE HELLBERG / DN
Tre Kronor poserar med sina guldmedaljer efter att Sverige har vunnit VM-guld vid ishockey-VM i Wien.
Foto: JAN DÜSING/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

När vi ses har han precis skickat i väg en födelsedagshälsning till favoriten Jonas Bergqvist. 

– Jag skrev att han är en av de mest lojala jag jobbat med, säger Lindström. 

Det är ett fint betyg för Bergqvist. Curre Lindström har många spelare att välja mellan. 

Tränaren arbetade med elithockey i över 30 år.

Han har räknat ut att det blev 14000 träningspass som ledare. 

Under tiden i Hammarby.
Foto: FOLKE HELLBERG / DAGENS NYHETER

Numera följer han svensk och finsk hockey från tv-soffan. Ishockeyveteranen har sett debatten om farliga tacklingar i SHL. 

– Det måste sättas gränser för hockeyn har blivit snabbare, säger han. Spelarna är ännu mer tränade nu än tidigare och materialen förbättras hela tiden. 

Är böter för farliga tacklingarna en lösning. 

– Ja, kanske måste det bli så. Och då ska det vara ordentligt som när slagsmål blev tabu för kanadensarna eftersom de fick böter. De ville hellre behålla pengarna. Slagsmålen var ju en publikfavorit tidigare. Folk älskade att se när två pucklade på varandra. 

– Det är som när Malmö FF:s Sören Rieks gjorde gester inför Helsingborgspubliken. Han fick ju gult kort, och det är ju bra, men kanske skulle han ha fått böter också för att avskräcka. Folk vill ju behålla sina stålar. 

Curt "Curre" Lindström

Curre Lindström har vigt hela sitt liv åt ishockeyn, bland annat i Hammarby, Södertälje, Huddinge, München, Kloten, Hannover Scorpions och Jokerit. Under många år arbetade han samtidigt som mellanstadielärare.

Curre Lindström och Tommy Sandlin ledde 1987 Tre Kronor till Sveriges första VM-guld sedan 1962. Lindström var egentligen tänkt som en nödlösning efter landslaget svaga VM 1985, men han ledde direkt Tre Kronor till silver i sitt första världsmästerskap 1986. 


Lindström är en av Finlands mest älskade svenskar sedan han 1995 lett landslaget till deras första VM-guld. Bland de mest tongivande spelarna bakom världsmästartiteln fanns den unga kedjan med Ville Peltonen, Saku Koivu och Jere Lehtinen.


Lindström var också förbundskapten för Lettland 2004 när landslaget nådde en sensationell kvartsfinal. 

”Då kapade de höger lilltå”

Vi sitter i skuggan. Utanför är det 33 grader varmt. Parets vindspel är tyst. Lindström måste vara försiktig med sol och värme sedan han 2017 drabbades av hjärtflimmer. Golfrundorna är ett av få undantag då han spenderar lång tid i solen. 

– Men golfen går inget bra nu. Jag har opererat mig så jäkla mycket, Jag bytte knäled för några år sedan, höftleden också. Och jag har kapat en tå. Och jag har opererat handen här flera gånger. Och ögonen... det är mycket som har kommit. Det var ju gråstarr och sedan grönstarr, naturliga enkla grejor. Men allting påverkar ju kroppen. 

– Tån var för jäkligt alltså. Jag gick tre år med att den blev infekterad hela tiden och läkarna skar bara bort kött och lindade om. Men sedan sa en läkare: ”Du har ju hammartå och det gör att du slår i tån hela tiden.
– Då kapade de höger lilltå och så sydde de tillbaka den. Det tog bara 45 minuter. Det är fantastiskt. 

Han har haft problem med vaderna också.

– Det visar sig att nerverna är förstörda nedtill och det bara ilar som om ström gick genom dem. Ibland känner jag ingenting och ibland gör det ont som fan. Det är som att få en elchock. Jag har fått en medicin nu så det har blivit bättre. Men det är inget jag någonsin klagar över, det är bara nu här med dig.

Kommer du flytta hem någon gång?

– Det är väl klart, av naturliga skäl då. Men det är längesedan jag mådde så här bra. 

– Folk frågar varför jag bor i Thailand. Då brukar jag kontra och fråga, vad gör du själv i Sverige i november? 

Robert Börjesson och Sven Lindwall.
Foto: SVEN LINDWALL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.