Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Brynäs – för hyllningen till Börje Salming

Börje Salming
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Brynäs IF vill ge Börje Salming den ”ultimata hyllningen”.

Reaktionerna är blandade.

– Jag har respekt för att man kan ha olika uppfattningar om såna här frågor, säger klubbens ordförande Bosse Johansson om kritiken.

1970 värvade Börje Salming till Brynäs från Kiruna AIF. I Gäveklubben blev han svensk mästare två år i rad och fick sitt stora svenska genombrott. Han togs ut i Tre Kronor och 1973 värvades han av Toronto Maple Leafs i NHL.

Efter en kamp mot den obotliga sjukdomen ALS gick Salming bort i november förra året. Han blev 71 år gammal.

Nu väljer Brynäs att hylla hockeylegendaren och hissar upp en vepa med tröjnumret 17 i arenataket. Alltså det nummer han hade under sin tid i klubben.

– Börje är en av de största ikoner vi har haft. Både i Brynäs IF och svensk ishockey. Vi vill hedra våra största ikoner men genom att hissa upp deras vepor i vår arena. Börje förtjänar definitivt det, säger klubbens ordförande Bosse Johansson.

Förklarar beslutet efter kritiken

Nyheten är färsk, men Johansson har redan tagit del av en del reaktionerna.

– Väldigt mycket positiva reaktioner kring beslutet och en del negativa också.

Flera har reagerat på den korta tid Salming spenderade i klubben.

All respekt till Börje. Men det krävs mer än så här för att få en vepa i Gavlerinken.”, skriver Måns Karlsson, chefredaktör för Hockeysverige, på Twitter.

Bosse Johansson om kritiken:

– Jag har respekt för att man tycker det. Han gjorde tre säsonger, men samtidigt är det viktigt att säga att vi inte bara tittar på antalet säsonger utan det är också vilken påverkan spelaren haft på föreningen, säger han.

Förändrade kriterierna förra året

Han fortsätter:

– Börje hade under hela sin NHL-karriär en väldigt tydlig och stark koppling till vår förening och även efter sin karriär hade han en fortsatt koppling och närvaro hos oss, och påverkade vår förening i hög utsträckning.

Johansson förklarar att de förra året, redan innan frågan om Börje Salming kom upp, såg över kriterierna för att hissa vepor i taket.

– Orsaken till varför vi förändrade kritikerna är för att hockeyvärlden har förändrats, säger han och pekar på att spelare i dag lämnar Sverige tidigare och spelar utomlands längre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.