Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Börje, tänker på dig i denna tuffa stund”

Nicklas Lidström.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Daniel Alfredsson.
Foto: MARC DESROSIERS / STELLA PICTURES USA TODAY SPORTS/SIPA USA
Foto: GUNNAR NORDSTRÖM
Börje Salming.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Peter Forsberg.
Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Lundqvist.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
1 / 7

Hälsningarna har strömmat in till Börje Salming efter beskedet att han drabbats av ALS.

Bland de som hälsat återfinns Henrik Lundqvist, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström.

– Vi alla som känner honom vet vilken kämpe Börje är. Jag vet att han kommer att kämpa stenhårt, säger ”Foppa”.

– Jag vill skicka all värme och styrka till Börje. Du är en fantastisk person, kämpa Börje!, säger ”Henke”.

Ishockeylegendaren Börje Salming meddelade under onsdagen via TT att han drabbats av ALS.  

Den nervsjukdom som han själv också förklarar ”saknar botemedel”.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj, säger 71-åringen i ett uttalande.

Efter beskledet har hälsningarna strömmat in i sociala medier bland annat.

Hans mångåriga NHL-klubb Toronto Maple Leafs skickade en hälsning:

”Toronto Maple Leafs och alla våra fans runtom i världen skickar sin kärlek och sitt stöd till Börje”, skriver de på Twitter.

Även New York Rangers skickar en hälsning:

”Vi gör som Toronto Maple Leafs och den övriga hockeyvärlden för att skicka vår kärlek och vårt stöd till Börje”, skriver klubben

”Lidas” och ”Alfie”: 

Även de välkända NHL-reportrarna Chris Johnston, Frank Seravalli och Eliotte Friedman hälsar till Börje via plattformen.

Miljontals fans önskar Salming allt det bästa. En väldigt populär spelare som själv förändrade sporten”, skriver Friedman.

Brutala nyheter, all styrka till Börje”, skriver Seravalli.

Jag skickar min styrka till Börjes familj”, skriver Johnston.

Peter Forsberg har haft en lång kompisrelation med Börje Salming, där de träffats i olika hockeysammanhang genom åren.

De var två av de fyra svenskar, tillsammans med Nicklas Lidström och Mats Sundin, som i samband med NHL:s 100-årsjubileum 2017 blev framröstade till ligans ”100 bästa spelare genom tiderna”.

Båda var på plats i Los Angeles när alla legendarerna hyllades i samband med All Star-matchen i Staples Center i januari 2017.

”Foppa” och ”Henke”: ”All styrka”

Foppa är lika omskakad som alla andra i hockeyfamiljen över nyheten om Salmings sjukdom.

– ALS är en tuff sjukdom, så jag känner verkligen för Börje. Men är det någon som kan ta sig igenom det här är det han. Vi alla som känner honom vet vilken kämpe Börje är. Jag vet att han kommer att kämpa stenhårt. Jag skickar de bästa hälsningar, säger ”Foppa” till SportExpressen.

Henrik Lundqvist ger den här kommentaren till SportExpressen efter att under onsdagen ha läst om Börje Salmings kamp mot ALS:

– Jag läste om Börje och det är så himla tråkigt att höra. Jag har en vän som går igenom det just nu, det är en otroligt tuff situation, säger Henke.

– Jag vill skicka all värme och styrka till Börje. Du är en fantastisk person, kämpa Börje!

En annan som hälsar till Börje är den legendariska svenskbacken Nicklas Lidström, som vunnit flera Stanley Cup-titlar, Norris-trophys och medaljer med Tre Kronor.

Börje, jag tänker på dig i denna tuffa stund. Du har varit min idol i alla år och jag vet att du kommer att kämpa med allt du kan mot denna hemska sjukdom så som du kämpade på isen. Du har alltid varit min förebild”, hälsar han till Börje Salming i ett sms till SportExpressen.

En som spelat med just Nicklas Lidström, ishockeyikonen Daniel Alfredsson, skickar också en hälsning via The Hockey News.

– Han banade väg för oss svenskar och kanske även européer med sitt sätt att spela. Han är verkligen en av pionjärerna bland oss, säger ”Alfie”.

Anders Hedberg, som spelade för Winnipeg Jets och New York Rangers i NHL på 1970- och 80-talet, samtidigt som Börje Salming spelade för Toronto, är också chockad över beskedet.

– Vi är lika gamla, då är man samma generation och samma åldersgrupp. Man känner varandra… inte som en brorsa… men man känner varandra väl, säger Hedberg till TT.

Hedberg och Garpenlöv visar sitt stöd

En annan som skickar en hälsning till Salming är den tidigare NHL-forwarden Johan Garpenlöv, som de senaste åren arbetat som Tre Kronors förbundskapten.

Så ledsamt att höra. Massor av styrkekramar till Börje och hans anhöriga”, skriver ”Garpen” i ett sms till SportExpressen.

Hedberg och Salming var bland annat en del av Sveriges Kanada Cup-lag 1976.

– Det är bara att förlita sig på att han får absolut bästa möjliga expertvård och omsorg som finns i vårt land. Att han förlitar sig på vetenskap och kunskap som finns, säger Hedberg.

Hedberg konstaterar att Salming nu får utnyttja de ingredienser som utmärker honom: optimist och livsglädje.

– Det kommer han göra. Det är så han lirade. Hela hans persona är optimistisk, säger Hedberg.

Hedberg avslutar:

– Börje, kör hårt. Nu håller vi ihop.

Torontos största tidning, Toronto Sun, toppar just nu sin hemsida med nyheten om Salming. I kommentarsfältet på Maple Leafs Instagramkonto visar även Toronto Blue Jays sitt stöd, precis som hockeyprofilen Tie Domi.TV: Johan Garpenlöv: ”Börje Salming var min stora idol”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.