Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Salmings skräck – fördes akut till sjukhus i ambulans

Börje Salming.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Salming insjuknade i början av mars.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Börje Salming fördes till sjukhus i ambulans med misstänkta coronasymtom. 

Nu har den svenske hockeyikonen hämtat sig från skräckupplevelsen – men är fortfarande orolig över att insjukna på nytt. 

– Jag är mer nojig nu när jag gått igenom något sådant jävla skit, säger Salming, 69. 

Det var en kväll i början av mars som Börje Salming fick föras akut till sjukhus efter att ha drabbats av, vad han misstänker är, coronaviruset. 

NHL-legendaren skakade av feber och fick svårt att andas, men kunde lämna sjukhuset redan dagen efter. 

– Det kändes som att jag var döende. Jag trodde att jag var det. Det var så pass illa. Det är svårt att beskriva, men jag var så sjuk. Jag tänkte faktiskt att ”det här kan vara det som tar mig”, sa Salming i en intervju med NHL:s officiella webbplats. 

Nu, ungefär två månader senare, mår Salming bra igen. Men han vågar inte lita på att han är immun och är orolig över att bli smittad igen. 

– Jag känner mig riktigt bra nu, det var en småförkylning jag kände av efter det värsta. Men jag är mer nojig nu när jag gått igenom något sådant jävla skit. Så fort jag känner någonting blir jag mer orolig, men annars mår jag jättebra. 

Börje Salming fördes till sjukhus

– Jag hade fyra-fem dagar där jag inte sov, jag bara hostade. Jag fick sitta uppe och sova. Det var jäkligt jobbigt, men nu är jag ute och går och tränar. Jag är inte på gym, jag vill inte bli smittad igen. Man vet ju inte hur det är med immunitet, om jag nu ens har haft det. Jag har inte testat mig heller. Det är bara att vara försiktig. 

Salming har tidigare berättat att han uppsökt sjukhusvård för hjärtproblem, och det var hjärtat som läkarna kollade när han kom in med andnöd i mars. 

– Jag tror inte de hade det på agendan än att de skulle kolla att det hade med corona att göra. De började kolla mitt hjärta, det var jättebra. Och sedan började det gå mycket bättre att andas, så de släppte hem mig, säger 69-åringen. 

– Jag tänkte inte så mycket på det då. Det var när jag kom hem. Jag hade varit Kanada i fyra-fem dagar i februari och träffat massor av folk. Jag var där med ett gäng grabbar från Sundsvallsområdet och de har fått det också nu. 

Uppmaningen: ”Alla måste vara försiktiga”

Det är Kanada-resan och andningsbesvären som får Salming att nästan känna sig helt säker på att det var covid-19 som låg bakom det akuta sjukhusbesöket. 

– Jag kom hem och var sjuk, och tyckte att jag blev lite bättre. Men då drog halsen ihop sig, vad fan är det som händer? Har aldrig känt något liknande förut. Jag trodde att jag började bli förkyld igen, men sedan började andningen krångla på kvällen och blev värre och värre, så att jag fick åka in med ambulans. Jag tänkte att nu är det kört. Hela kroppen darrade som ett asplöv, det var inte så bra. 

Hur lever du i vardagen nu då?

– Jag håller mig undan folk när jag är ute, och spritar hela tiden. Jag är jäkligt försiktig och gör allt för att inte bli smittad igen, om det skulle kunna bli så. Jag har inte träffat äldsta barnen med barnbarnen, de yngre har jag träffat lite på avstånd. 

Salming lägger till:

– Alla måste vara försiktiga! För det är ju ingen som kan bevisa än exakt hur vi kan göra.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.