Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Salming sörjer döde vännen: ”Tragiskt”

Börje Salming och Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson.
Foto: JAN DÜSING
Stefan Karlsson blev 74 år.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börje Salming sörjer sin vän Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson.

Brynäslegendaren gick bort under fredagen.

– Jag kommer ihåg när jag gjorde mål mot Finland, den förste som hoppade i min famn var ”Lill-Prosten”, säger Börje Salming.

Under fredagen kom beskedet att Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, 74, hade hittats död under älgjakten.

Karlsson var en stor legendar i Brynäs IF och tog hela åtta SM-guld med klubben innan hans tröja hissades upp i taket. Dessutom tog han sex VM-medaljer med Sverige och spelade tillsammans med sin vän Börje Salming både i Brynäs och i landslaget.

– Det finns hur mycket minnen som helst egentligen. Han var världens gladaste kille. Snäll, spjuveraktig och hittade på roliga saker och var en schyst kompis och lagkille, säger Börje Salming.

– När jag spelade i Brynäs var han bara en glad kille som uppmuntrade alla. Sedan var han en grym hockeyspelare. Han var så jävla giftig att göra mål, från de minsta lägena gjorde han mål.

Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson har sin ”tröja” nummer 18 upphöjd i taket i det som förr hette Gavlerinken, och numera är Monitor ERP Arena.
Foto: KENTA JÖNSSON/BILDBYRÅN

Börje Salming: ”Det är tragiskt”

Ett av många minnen kommer från ett mål som Börje Salming gjorde i VM.

– Jag glömmer aldrig när jag spelade mitt näst sista VM, i Moskva. Jag kommer ihåg när jag gjorde mål mot Finland, den förste som hoppade i min famn var ”Lill-Prosten”. Det är sådana här minnen som man aldrig glömmer, säger Salming.

Han fortsätter:

– Sedan allting i omklädningsrummet och allt roligt man gjort runtomkring, middagar... Det är tragiskt. 74 år bara, vafan, det är ju ingenting. 

– Det är jättejobbigt, det kom så plötsligt. Det är ingen som förstår, det var en kompis som träffade honom dagen innan och han var hur bra som helst.

Salming säger att han bara har positiva minnen från ”Lill-Prosten”.

– 1970 när jag kom till laget var han landslagsspelare och tog hand om mig hur mycket som helst. Vi var ute mycket och hade roligt både på planen och på resor och allting. Vi hade en jävla bra relation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.