Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Borås har sex ryska spelare i laget – konkurrenternas kritik

BORÅS. Konkurrenterna försöker stoppa dem från att spela.

För Borås sex ryska hockeyspelare är det en ny verklighet att förhålla sig till – och osäkerheten är stor för dem som har sina familjer kvar hemma i Ryssland.

Samtidigt stöttas de av klubben.

– Det är rent rasistiskt, det är hets mot folkgrupp, säger Claes Fagerblom, ordförande i Borås Hockey.

– Man behöver ta av sig hockeykepsen och titta på problemet, svarar Tyringes ordförande Anders Hjärner.

Kriget i Ukraina
Borås Hockey backar sina ryska spelare efter konkurrentens krav: ”Skamligt – det är en hetsjakt på människor födda i Ryssland”

Budskapet från Tyringe gick knappast att misstolka. I ett öppet brev uppmanade den skånska klubben i hockeytvåan förbundet att förbjuda spelare från Ryssland i de svenska hockeyligorna.

”Ryska spelares kontrakt i svenska klubbar måste i krig kunna hänvisas och avslutas genom force majeure och det anser vi bör göras omgående”, skrev Tyringes styrelse i brevet.

Ryssland och Belarus är avstängda från att tävla som lag och många av nationernas idrottare har stoppats från att delta i internationella tävlingar. Men individuella spelare har än så länge inte berörts i Sverige.

I Borås Hockey, som spelar i samma division som Tyringe, finns inte mindre än sex ryska spelare. Det är alltså dessa spelare som konkurrenten vill skicka ut.

Christoffer Holst, klubbchef och general manager i Borås Hockey.
Foto: HENRIK JANSSON

Christoffer Holst är både klubbchef och general manager hos boråsarna. Han berättar:

– Vi har en trygg värdegrund som inte gör skillnad på folk utifrån var de är födda någonstans. Den gör vi inte avkall på för att det finns en opinion som framför sina åsikter i en hemsk kris. I vårt lag pratar vi inte om svenskar, finländare eller ryssar utan vi pratar om individer och lagkamrater.

På ena kortsidan i Borås ishall hänger en tröja på väggen med nummer 13 och namnet Nikolaj Drozdetskij på ryggen. Den ryske världsspelaren, som kom till division 2-klubben hösten 1989, öste in poäng för Borås HC och skapade hockeyfeber i staden. 

Sammanlagt blev det hisnande 173 mål och 205 assist på 202 matcher för ”Drutten”, som han kallades, och övergången var extra anmärkningsvärd för att Drozdetskij var en av de första spelarna som släpptes ut från Sovjetunionen för att spela ishockey i ett annat land.

Säsongen 2021/22 kan de ryska spelarna, sett till numerären, utgöra en komplett femma plus målvakt för Borås.

– Det här är första året som vi har ryssar i laget på många år och det är klart att det är en tråkig tajming med tanke på allt som sker nu. Nu har det blivit en hetsjakt på människor som är födda i Ryssland, men vi måste komma ihåg att de har ett jobb, betalar skatt och vill vara här. Vissa har till och med familj och barn här. Har man spelat på högsta nivå i Ryssland och spelar i tvåan i Sverige så är det klart att det finns anledningar till att man har sökt sig hit till väst, säger Christoffer Holst.

Pavel Zdunov.
Foto: HENRIK JANSSON
Alexander Kuvajev.
Foto: HENRIK JANSSON
Konstantin Barulin.
Foto: HENRIK JANSSON
Vadim Berdnikov.
Foto: HENRIK JANSSON
Vladimir Malevich
Foto: HENRIK JANSSON

■■■

Borås gör en storsatsning den här säsongen och har sannolikt seriens mest meriterade lag någonsin med över 1 600 KHL-matcher i truppen. Målvakten, 37-årige Konstantin Barulin, har till exempel fyra VM-turneringar och ett VM-guld med Ryssland på meritlistan. 

Vad säger de själva om situationen?

– De vill inte prata om det som händer. Det finns många olika perspektiv och dem vill jag helst inte prata om i media, men det viktigaste är att de delar vår värdegrund och det vet vi internt att de gör. Sedan finns det så klart olika omständigheter, utan att nämna dem, som gör att de inte vill prata om detta nu.

Alltvåan är just nu inne i sitt slutskede och Borås är redan klart för playoff. Vid seger där väntar kval till hockeyettan. Det är med andra ord nu eldprovet väntar för det stjärnspäckade laget.

Gunnar Persson är Borås huvudtränare.
Foto: HENRIK JANSSON

Borås tränas av rutinerade Gunnar Persson, 63. Den tidigare Leksands-, Rögle-, Linköping- och Brynästränaren var coach för boråsarna i hockeyallsvenskan 2007-2009 och nu står han i båset som huvudtränare med sin son Joakim, 40, som assisterande tränare.

Christoffer Holst beskriver Gunnar Persson som den bästa människokännaren han har träffat.

– Nu pratar vi inte så mycket politik i laget utan de är här med mig och spelar och är otroligt trevliga killar. Vi försöker hjälpas åt så mycket vi kan i den här jobbiga situationen, säger Gunnar Persson om läget för de ryska spelarna.

Han fortsätter:

– De ska känna att de är med i gruppen som vanligt och ska känna en samhörighet. De är oerhört hjälpsamma, men självklart mår de väl inte så bra av det som händer.

Tyringes brev till förbundet

Tyringe Hockey står enade med Ukraina. Tyringe Hockey vill att Svenska Ishockeyförbundet tar en tydlig ställning emot Rysslands krig i Ukraina genom ett beslut att inte låta ryska ishockeyspelare spela i nationella serier i Sverige.

Detta görs inom flera andra idrotter både gällande internationella som nationella tävlingar i flera olika länder. Tyringe hockey anser att Svenska ishockeyförbundet bör följa efter i samma anda.

Ett sådant beslut skulle naturligtvis kunna drabba några enskilda individer på ett personligt plan men det kan inte jämföras med det fasansfulla som den ukrainska befolkningen nu utsätts för. Ryska spelares kontrakt i svenska klubbar måste i krig kunna hänvisas och avslutas genom force majeure och det anser vi bör göras omgående.

Tyringe hockey kommer fortsatt att genomföra sina matcher som planerat i seriesystemet men under protest. Vi önskar att Svenska ishockeyförbundet tar upp denna fråga och agerar.

■■■

Borås meriterade tränare beskriver Tyringes öppna brev som ”ett lågvattenmärke”. 

– Jag tar helt avstånd från det. Det var ett riktigt dåligt utspel och jag vet inte om det är för att vi har vunnit mot det laget eller vad det är. Men är det på sportsliga grunder så är det helt sjukt. De här killarna är här och jobbar med mig.

Innebär det några utmaningar för dig som tränare att ha sex ryska spelare i truppen just nu?

– Utmaningen är att hjälpa dem att må bra, helt enkelt. Vad de innerst inne tänker får ni fråga dem, men de kommer hit varje dag och är riktiga glädjespridare. Det är otroligt hjälpsamma killar.

Några av de ryska spelarna bor i samma korridor och enligt klubbchefen Christoffer Holst har de kommit bra in i gruppen under säsongens gång.

– De har varit hur bra som helst. De har velat integrera sig i gruppen, börjat lära sig engelska och visat framfötterna på planen. Vi tycker att de har skött sig exemplariskt på alla sätt och vis, säger Holst.

Konstantin Barulin i det ryska landslaget 2013.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Gunnar Persson är inne på samma linje:

– De gör rätt för sig varje dag och verkar trivas jättebra. Vi jobbar mycket med karaktär och samarbete i den här gruppen och tittar man på ryssarna och övriga spelare så har alla köpt sina roller. Nu är vår målsättning att gå upp och vi har ett lag som har chansen att göra det, men det krävs ett väldigt hårt jobb.

■■■

Frank Sinatras klassiska ”New York, New York” har ersatts av den mer lokalt förankrade motsvarigheten ”Borås, Borås” med Knut Agnred och låten dånar ur högtalarna när spelarna under onsdagskvällen kliver ut på den nyspolade isen i Borås ishall. 

Småländska Alvesta är på besök och det dröjer inte länge innan en av Borås ryssar har hittat nätet. Tre minuter och 52 sekunder närmare bestämt. Alexander Kuvajev, 28-åringen från Moskva, är det som ger hemmalaget ledningen till publikens jubel.

Han är en av fem ryska spelare på isen den här dagen (Kirill Lebedev missar matchen) och att de var och en besitter en hel del hockeykunskaper som normalt sett inte hör hemma i den här divisionen blir stundtals tydligt. 

Alexander Kuvajev.
Foto: HENRIK JANSSON
Vadim Berdnikov
Foto: HENRIK JANSSON
Pavel Zdunov.
Foto: HENRIK JANSSON
Vladimir Malevich.
Foto: HENRIK JANSSON
Konstantin Barulin.
Foto: HENRIK JANSSON

Konstantin Barulin håller nollan igen och är med en räddningsprocent på över 94 seriens bäste målvakt. Han släpper i snitt in lite drygt ett mål per match.

Borås vinner till slut matchen med klara 3–0 inför 587 åskådare och känslan är att Alvesta aldrig var riktigt nära att hota serieledarna.

De ryska spelarna vill efter matchen inte uttala sig om den rådande situationen. 

Nyligen skrev den ryske presidenten Vladimir Putin under en ny lag som gör spridning av information som Ryssland anser vara falsk till ett brott med upp till 15 års fängelse som straff.

Borås sex ryska spelare

Konstantin Barulin

Ålder: 37 år

Position: Målvakt

Tröjnummer: 30


Vladimir Malevich

Ålder: 36 år

Position: Back

Tröjnummer: 80


Vadim Berdnikov

Ålder: 34 år

Position: Center

Tröjnummer: 4


Alexander Kuvajev

Ålder: 28 år

Position: Forward

Tröjnummer: 17


Pavel Zdunov

Ålder: 30 år

Position: Forward

Tröjnummer: 43


Kirill Lebedev

Ålder: 30 år

Position: Forward

Tröjnummer: 68

Boråsspelarna Vadim Berdnikov, Henrik Eriksson och Alexander Kuvajev jublar efter ett mål mot Alvesta.
Foto: HENRIK JANSSON

■■■

38-årige Fredrik Eriksson, en av Borås tongivande spelare som kan se tillbaka på en lång karriär med spel i en lång rad olika klubbar och ligor, medger att situationen är speciell med sex ryssar i laget.

– Det vi kan göra är att finnas där och prata med dem om de vill. Vi stöttar dem. Sedan vill jag inte gå in på vilka åsikter de har. Jag har min åsikt och vet vad jag tycker. Men de har det jobbigt och vissa har familj kvar där hemma, så det är tufft för dem. Det är där deras oro ligger. Sen är det givetvis så att det är ännu tuffare för andra, säger han.

Han säger att det är ofrånkomligt att frågor uppstår.

– Hockeyn känns ganska liten i sammanhanget, men de frågar oss om olika saker och vi frågar dem. Vi kan inte göra så mycket mer än att prata med varandra.

Fredrik Eriksson är lagkamrat med ryssarna i Borås.
Foto: HENRIK JANSSON

Fredrik Eriksson tror inte att Tyringes förslag om att stoppa ryssar från spel i Sverige är rätt väg att gå.

– Jag tycker att det är helt fel. Ska alla ryssar som jobbar och lever här portas då? Jag förstår inte det och håller inte alls med. Jag skulle nog kunna prata i en halvtimme om det.

Får ni höra saker från motståndarna även på isen?

– Det har väl hänt, men jag vill inte gå in på vad som har sagts. Det har hänt någon gång, men då bad den personen om ursäkt ganska snabbt. Annars är det väldigt sällan. Men jag vet inte om de (ryssarna) har hört något.

Hur verkar de trivas i Borås?

– Bra! De har verkligen integrerats och vissa har sina barn i skolan här. De här spelarna är superproffsiga, så det har inte varit några konstigheter. Det finns en språklig barriär, men några pratar bra engelska och några förstår. Jämför man med hur det var i oktober och hur det är nu så är det stor skillnad. Sedan har vi två spelare (Alexei Sibirtsev och Aleksander Ossipov från Estland) som pratar flytande ryska, svenska och engelska så det funkar faktiskt bra.

”Ska alla ryssar som jobbar och lever här portas då”, frågar sig Fredrik Eriksson.
Foto: HENRIK JANSSON
Fredrik Eriksson.
Foto: HENRIK JANSSON

■■■

Svenska ishockeyförbundet är tydligt i sin ståndpunkt. Trots påtryckningen kommer de inte att stoppa ryska spelare från att spela i Sverige.

– Vi som förbund kan inte gå in och häva anställningar eller tvinga föreningar att göra det. Spelarna har fått uppehållstillstånd och arbetstillstånd via Migrationsverket och har därmed fått okej att jobba i Sverige. Det är likadant i andra branscher som har ryska och belarusiska arbetstagare. Vi kommer att stötta klubbarna, det är vårt uppdrag, säger Olof Östblom som är tävlingschef på ishockeyförbundet.

Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Har det här varit en fråga för er?

– Frågan har framför allt lyfts från media och från någon eller några klubbar som har frågat hur de ska förhålla sig till det som händer.

I NHL har det rapporterats om hot och trakasserier mot ryska spelare efter Rysslands invasion av Ukraina. Agenten Dan Milstein, som företräder majoriteten av de ryska NHL-spelarna, föddes i Kiev och flydde till USA 1991.

– Diskrimineringen och rasismen som de ryska och belarusiska spelarna tar emot just nu är anmärkningsvärd. Vi tas 30 år tillbaka i tiden. Jag har spelare som ringer mig och föräldrar som ringer mig. De är oroade för om de kommer att kunna spela, om de kommer att vara säkra. Även om en del av mina klienter kan uttala sig fritt medan de är i säkerhet i Nordamerika, så skulle deras familjer kunna granskas där hemma och vad som helst kan hända, har han berättat för ESPN.

Till Expressen sa Milstein häromdagen att flera av spelarna har utsatts för grova påhopp så väl i sociala medier som ute på stan. 

– Det är hot mot deras säkerhet. Det har varit allt från hot i sociala medier till att folk stoppar mina spelare på gatan och säger åt dem att dem att de ska åka hem.

Boråsspelarna jublar efter segern mot Alvesta.
Foto: HENRIK JANSSON

■■■

Olof Östblom säger att förbundet har en dialog med myndigheterna i frågan om spelarnas säkerhet i Sverige.

Finns det någon hotbild mot spelarna i nuläget?

– Inte vad jag vet eller har fått kännedom om. Det vi från förbundets sida har gjort är att inventera var det finns ryska, belarusiska eller ukrainska spelare och varit i kontakt med föreningarna som har de här spelarna. Vi har även haft en del kontakt med polismyndigheten så att de vet var spelarna finns. Men det har inte förekommit någon direkt hotbild utan vi har helt enkelt gjort en förberedelse.

Förbundets tävlingschef fortsätter:

– Vi får hela tiden följa händelseutvecklingen och ha kontakt med myndigheterna för att se vilka beslut som fattas som kan påverka oss och samhället i stort.

Christoffer Holst, klubbchef och general manager i Borås Hockey.
Foto: HENRIK JANSSON

Borås har haft extra personal på sina matcher och kansliet har tagit emot ett antal mejl med reaktioner. 

– Men det har inte varit så många. Det är fler lag än vi som har ryska spelare, men vi har numerärt många och det är väl därför det har blivit en del fokus på oss, säger Christoffer Holst.

Om hotbilden säger han:

– Vi ser kontinuerligt över säkerheten för våra anställda och våra arrangemang och har en tät dialog med förbundet och polisen om eventuella hot. Hittills har det arbetet fallit väl ut.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det finns alltid åsikter och det är mycket känslor inblandade. Personligen finns det mycket känslor hos mig också, men man måste skilja på äpplen och päron. Det är så lätt att åka med i känslostormen. Det som sker är jättehemskt och man önskar att man kunde göra mer härifrån, men de här spelarna råkar bara vara födda i samma land. Det måste vi kunna skilja på och det är samma för alla arbetsgivare. Det skulle inte vara lagligt hållbart att börja sparka folk för var de kommer ifrån.

– Det är tråkigt att de förknippas med något som de inte har att göra med. Om jag som svensk var i ett annat land och Sverige skulle vara ansvarigt för något hemskt skulle det så klart vara väldigt tråkigt att behöva bli uthängd för att man är svensk.

Konstantin Barulin.
Foto: HENRIK JANSSON

Vad säger era supportrar och sponsorer?

– Som alla saker som rör upp känslor så finns det så klart olika åsikter även där. Men vi ska inte skylla på Borås ryssar för att det är krig i Ukraina. Med det sagt har jag full förståelse för att många har känslor för det som sker. Man blir både ledsen och bestört över det som händer och då reagerar man på olika sätt.

Borås Hockey stöttar och kommer att fortsätta stötta sina ryska spelare.

– Vi har en kontinuerlig dialog med alla våra anställda som behöver stöttning. Vi finns där med allt de behöver. Alla reagerar olika på situationer och traumatiska händelser, så det blir olika stöd för olika individer.

■■■

Claes Fagerblom är ordförande för Borås Hockey. Han var en av dem som reagerade starkast när Tyringe uppmanade förbundet att förbjuda ryska spelare i svensk hockey.

– Jag tycker att det var skamligt. Det är rent rasistiskt, det är hets mot folkgrupp. Det här är personer som är anställda här och utför sitt arbete varje dag. Vi måste kunna skilja på politik och individuella spelare. Ryssland har sin fana, så att säga, men de här killarna är inte här och spelar under rysk flagg, säger han och fortsätter:

– Oavsett vad som händer i världen ser jag det som väldigt konstigt att börja sparka folk på sådana grunder. Var sätter vi då gränserna? De här spelarna har väldigt svårt att gå i tryck med sina åsikter med tanke på att de har sina familjer kvar hemma i Ryssland. Vi måste förstå att det är ett land under förtryck.

Borås ordförande Claes Fagerblom.
Foto: HENRIK JANSSON

Kan de säga vad de tycker och tänker?

– Jag vet väl lika mycket som gemene man om Ryssland egentligen, men man läser dagligen om människor som fängslas för att de uttrycker ordet krig. Det är klart att det är ett speciellt land. Samtidigt är de här killarna uppväxta där så de har väl en viss förmåga att hålla tillbaka.

Vad säger de till er?

– De tycker så klart att det är olustigt med allt som händer. Det är fruktansvärt, men de är professionella hockeyspelare och det är därför de är här.

Två av spelarna, målvakten Konstantin Barulin och centern Vadim Berdnikov, står under kontrakt med Borås även över nästa säsong.

– Vi får se hur allt utvecklar sig, vad vi kan göra och vad vi får göra. Det kommer att vara en politisk fråga också. Det är visum och arbetstillstånd som krävs. Vi kommer även att ha en ganska stor logistikfråga som inte blir helt lätt framöver. Oavsett vad som händer måste vi ta hand om de här spelarna och deras familjer. Vi kan inte bara säga ”tack, nu har ni spelat här i sex månader, hej då”. Det skulle inte ge oss något bra renommé någonstans.

Varför hamnade de i Borås?

– Ibland undrar man givetvis det, men det ena ledde till det andra. Någon ville spela med en kompis, någon ville till Sverige för att lära känna den skandinaviska mentaliteten och se hur vi har det här. Att kunna gå i skogen, ha en sjö att bada i – den typen av smågrejer som vi tar för givet har de kanske inte haft när de har åkt runt och spelat i KHL. Vi måste komma ihåg att några kommer nästan direkt från KHL som superstjärnor.

Vi träffar Claes Fagerblom inför Borås match mot Alvesta.
Foto: HENRIK JANSSON

■■■

I Tyringe, vars styrelse alltså har tagit tydlig ställning mot ryska spelare i svensk ishockey, står man fast vid att det är rätt väg att gå.

Anders Hjärner är ordförande i den skånska klubben.

– Av dem som har tagit av sig hockeykepsen har vi fått positiv respons på vårt brev, men de som behåller kepsen på tror mer att vi är ute efter att skaffa oss sportsliga fördelar. Det är vi inte alls intresserade av. Vi vill belysa den här frågan för omvärlden så att vi kan få ett stopp för alla dessa hemskheter, säger han.

Hjärner berättar att det är en enig styrelse som står bakom skrivelsen. Föreningen har förståelse för att ett beslut att stoppa ryska spelare skulle drabba enskilda individer.

– Det är jätteolyckligt, men det här drabbar en hel värld och vi tycker att man på något sätt måste sätta gränser, precis som många nu gör inom idrott, företagsliv och överallt. Jag tror att det påverkar.

Tyringes ordförande säger att klubben har fått svaret att förbundet följer utvecklingen.

Vad tror du kommer att hända nu?

– Det är jättesvårt att svara på. Det är som sagt olyckligt för ett visst antal hockeyspelare om det skulle bli ett förbud, men det går inte att jämföra med lidandet som pågår där borta. Jag kan förstå att man har olika syn på saker och ting, men jag tror att man måste inse att vi kan sätta press på omvärlden.

Hur hade ni hanterat frågan om ni hade haft ryska spelare i laget?

– Vi har pratat om det och vi hade nog tagit en intern diskussion för att se hur vi skulle göra. Jag kan inte säga exakt vad vi hade gjort, men jag vet att det finns andra klubbar som har tagit den diskussionen och problematiserat kring frågan och det tycker jag är vettigt.

Från Borås håll kallas Tyringes brev ”rent rasistiskt” och ”ett lågvattenmärke”.

– Det tycker jag motsvarar det jag sa innan: Man behöver ta av sig hockeykepsen och titta på problemet i ett större sammanhang. Det där får stå för dem och det är inget jag vill kommentera egentligen. Av deras uttalanden har jag förstått att de har en helt annan inställning än vad vi har, men det här handlar om att stå enade mot allt elände som sker, säger Tyringes ordförande Anders Hjärner.

■■■

Om Borås Hockey kommer att ha sex ryska spelare i laget nästa säsong kan Claes Fagerblom inte svara på när vi träffar honom på läktaren i Borås ishall.

– Vi bygger vårt lag runt dem just nu. Vi har fått in ett par mejl med några som tycker att man inte ska gå och titta på hockey för att vi har ryska spelare. Det har inte varit många, men några stycken. Man frågar också hur föreningen tänker i den stora frågan om Ryssland. Men mycket mer reaktioner än så har det inte varit, berättar han.

Claes Fagerblom är ordförande i Borås Hockey.
Foto: HENRIK JANSSON

Vad säger supportrar och sponsorer?

– Supportrarna har vi inte hört något från mer än något enstaka mejl, men det vet vi inte ens om det kommer från supportrar eller från någon annan. Vi har haft en partnerträff i dag med ett 50-tal sponsorer och därifrån har vi inte fått någon kritik.

Vad svarar ni de som hör av sig till er?

– Vi svarar att killarna är här som hockeyspelare och anställda av Borås Hockey. Vi har en arbetsgivaruppgift att inte ifrågasätta vad de tycker politiskt utan de är som sagt här som anställda hockeyspelare.

Finns det någon hotbild?

– Nej, jag har pratat med tre av våra ryska spelare så sent som i dag och de har inte upplevt några hot eller något sådant. Vi har inte heller fått något hot mot föreningen.

Alexander Kuvajev.
Foto: HENRIK JANSSON
Vadim Berdnikov.
Foto: HENRIK JANSSON
Pavel Zdunov.
Foto: HENRIK JANSSON
Konstantin Barulin.
Foto: HENRIK JANSSON

Även om Borås Hockey gör en satsning för att avancera i seriesystemet finns det en ekonomisk verklighet att ta hänsyn till. 

– Vi har satt en högre spelarbudget i år än vi har haft tidigare, men vi skapade en väldigt god ekonomi förra året på ett stort eget kapital. Vi har också lyckats behålla och förnya sponsorer med den satsning som vi nu gör. Annars lever vi ganska snålt i föreningslivet och enligt vår prognos kommer vi hamna någonstans kring plus/minus noll. Vi kommer behålla vårt eget kapital, vi kommer kanske inte lägga till så mycket, men det är ett nollsummespel i år med satsningen vi gör och det är vi grymt glada för, säger Borås ordförande.

– Och jag har bara positiva saker att säga om de ryska spelarna vi har här. De har kommit in fantastiskt bra i gruppen. Dessutom är de oerhört proffsiga och drar med sig gruppen. Vi hade en liten motgång när vi förlorade två matcher och då var det en av dem (ryssarna) som tog tag i det. Att det var en blandning av ryska, engelska och svenska termer spelade inte så stor roll för det fanns en stor pondus där.

Hur stöttar ni dem i det här läget?

– V har haft lite samtal med dem och spelarna som kan både ryska och svenska pratar mycket med dem om läget. Men de känner sig trygga här och tycker att vi uppträder oerhört professionellt. Vi stöttar dem i allt.


Hector Junelind och Henrik Jansson på plats i Borås.
Foto: HENRIK JANSSON