Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Underminerar hans roll

Efter att Tommy Samuelsson fick sparken från HV71 i måndags har en tidigare så mäktig och betydande förening i svensk hockey blottat sina svagheter och brister.
Hur kan man lita på att en känslostyrd 
styrelses beslut är mer grundande än de personer som faktiskt ska anses vara kompetenta nog att ta dem?

Kent ”Nubben” Norberg är som bekant sportchef i HV71. Han är ytterst ansvarig för sporten vilket inkluderar lagbygget och vilken tränare som ska träna laget. Det är grovt förenklat en generell arbetsbeskrivning för en sportchef oavsett klubb.
HV´s ordförande Anders Wilander tydliggör hur arbetsordningen fördelas i en intervju här på Sportexpressen:
”Som ordförande och styrelse anställer man klubbdirektör och avskedar densamma. Klubbdirektören anställer sportchef och sportchef anställer tränare”.

Indirekt är ”Nubben” anställd av styrelsen även om Wilander formellt säger att det är klubbdirektören Johan Lindbom som rekryterat honom.
Det är alltså Nubbens ansvar att anställa tränare men i samband med att Tommy Samuelson sparkades har han inte haft någon påverkan och inte heller haft något att säga till om när den nya konstellationen formerats.

Att sparka en tränare är såklart en stor fråga för en förening och det sker sällan utan styrelsen vetskap och godkännande. Styrelsen är inte nära laget utan som spelare ser man dem i regel nere i omklädningsrummet någon lördagsmatch här och där vanligtvis efter en seger. ”Nubben” bör rimligtvis ha en närmare relation till spelarna och ledarna och kan därför känna av hur förtroendet är mellan laget och tränarna vilket han tydligt hörsammande när han valde att sparka den assisterande tränaren Johan Åkerman för några veckor sedan.
Nu är det styrelsen som tagit beslutet över ”Nubbens” huvud dvs den person som är anställd för att hantera de sportsliga frågorna.
Anders Wilander säger vidare i intervjun med Sportexpressen att Nubben inte deltog i beslutet gällande tränarfrågan:
”Vi har inte fört de diskussionerna om han har föredragit det ena eller andra. Det har vi inte. Detta var ett styrelsebeslut där inte Norberg var delaktig. Det är viktigt att understryka”.

Om nu Tommy Samuelsson haft Kent Norberg stöd så har styrelsen helt och hållet rundat den person som man anser vara mest kompetent för att sköta HV’s sportliga frågor. Det säger egentligen ganska mycket om hur skruvat det här är.
”Nubben” är rimligtvis rekryterad för sina kunskaper, sin rutin och tydliga spetsegenskaper som de flesta styrelsemedlemmarna saknar. Att därför helt och hållet förbise honom i den här frågan tycker jag är direkt oprofessionellt för en föreningen av den här digniteten.
Vad det sedan säger om styrelsen förtroende för Kent ”Nubben” Norberg låter jag vara osagt men det är ändå en rätt ovanlig hantering vi sett.
För övrigt är det ”Nubben” som ska ansvara för rekryteringen av en kommande tränare. Dock så fick han inte ens vara med och påverka hur den nuvarande konstellationen ser ut.
Jag tycker vidare att det är direkt oprofessionellt när det är så uppenbart att föreningen utåt sätt inte är eniga vilket både Kent Norberg själv och ordföranden Anders Wilander gett uttryck för.
Jag hade hellre sett, när man nu valt att helt runda Norberg, att man utåt sätt hållit en enad front. Visst att ”Nubben” hade fått bitit sig i tungan men för föreningen hade det nog varit det bästa.

Om Kent Norberg uppenbarligen, genuint och ärligt trott mer på att behålla Tommy Samuelsson för att hålla sig kvar i SHL så tycker jag styrelsen beslut är väldigt märkligt.
En styrelse som dessutom är mer känslostyrd utan att kanske ha den hela bilden framför sig.
Jag förstår att HV´s styrelse tagit beslutet för att de själva tror att det är den bästa lösningen. Men jag tycker det är rättfärdigat att ifrågasätta deras kompetens, själva hanteringen och dess gång och om man inte låtit sig styras av känslor och tryck utifrån.
De har visat handlingskraft men uppenbarligen utan sportchefens inblandning. Det är ett underbetyg till organisationen i sig och för ”Nubbens” del så underminerar det hans roll och sportchefsjobbets betydelse.

Kent Norberg mer känd som ”Nubben” blickar framåt för att kunna rekrytera en ny tränare till kommande säsong trots att HV´s styrelse nyligen kört över honom i samband med att Tommy Samuelsson sparkades.  Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny