Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Jag har väntat på att det ska lossna

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #17

Målvakt:

Mantas Armalis Leksand (3)

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Leksand har blandat och gett under stora delar av säsongen och i synnerhet under den senaste tiden. Den gångna veckan vann masarna båda sina matcher och det kan man till stor del tacka sina fenomenale burväktare Mantas Armalis för.

Bubblare: Matteus Ward Luleå

Backar:

Theodor Lennström Färjestad (4)

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

I ett skadeskjutet Färjestad så sticker Theodor Lennström ut. I varje byte. Jag håller mig gärna undan snacket kring att spelare är för bra för SHL för att belysa hur dominant spelaren i fråga är även om den grodan säkert lämnat min mun någon gång tillbaka i tiden.
Det jag kan konstatera är att Theodor Lennström är en spelare som hör hemma i NHL. Jag har faktiskt svårt att förstå varför han inte spelar i en betydande roll där borta. Mot Brynäs i torsdags var Lennström den avgörande faktorn med sina två mål och i lördags mot Skellefteå var han, precis som alltid, en av isens bästa spelare.

Anton Lindholm Leksand (3)

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN /

När Leksand vann över Skellefteå i torsdags spelade Anton Lindholm strax över 30 minuter. Jag hajade till när jag såg att Lindholm redan klockat in på drygt elva minuter och 30 sekunder efter den första perioden. Lindholm har en pondus som få, är rejäl i spelet och får sin omgivning att spela lite kaxigare. En klippa helt enkelt.

Bubblare: Joey LaLeggia HV71, Oscar Fantenberg Linköping

Forwards:

Robert Rosén Växjö (2)

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Precis som förra veckan så letar sig Robert Rosén in i Veckans lag efter att återigen svarat för starka individuella prestationer. Rosén klev fram och svarade för ett hattrick när Växjö vände och vann mot Malmö i torsdags. Det avgörande 4-3 målet var en delikatess sett till att ha fullständig kontroll över hela isen och diktera det tempo som Rosén själv vill spela i. Rosén var inblandad i fem av Växjös sex mål den här veckan och stod själv för fyra mål.

André Petersson HV71

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

HV71 vann över Frölunda i en sprakande- och underhållande match i fredags. André Petersson stod för sin bästa match för säsongen och svarade bland annat för tre poäng. Petersson var dessutom målskytt och framträdande även mot Örebro i lördags där smålänningarna var ett par stolpskott och ett ribbskott från att kvittera matchen i den tredje perioden.
Jag har väntat på att det ska lossna för Petersson som har så mycket skicklighet i sig. Den gångna veckan var hans särklass bästa för säsongen.

Kalle Östman Leksand

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Arbetsinsatsen som Leksand stod för i segern mot Skellefteå var säsongens bästa. Jag såg ett lag som kämpade, slet och prioriterade det enkla spelet. Jag gillade verkligen det jag såg.
Kalle Östman stod för både det hårda jobbet och offensiv spets vilket Leksand är i behov av när både Marek Hrivik och Mikael Ruohomaa saknas.

Bubblare: Vilmos Gallo Linköping, Oscar Lang Leksand, Rodrigo Abols Örebro

Coach:

Niklas Eriksson Örebro (3)

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Erikssons gäng gjorde ingen bra match i torsdags mot Timrå men lyckades likväl vända och vinna. Det är vad jag kallar för ett topplagsbeteende.
Örebro var det enda lag som tog full pott den gångna veckan och med det har man nog mer eller mindre spelat till sig en plats i kvartsfinalen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Leo Carlsson har inte varit riktigt lika framstående efter JVM som han var i höstas men är fortsatt bra. Istiden har dalat en aning och Carlssons istid mot HV71 på tio minuter och 45 sekunder var hans lägsta notering för säsongen. Carlsson gjorde sitt sista byte med nio minuter kvar av matchen mot HV men som jag förstått det ska det inte ha rört sig om en skada.
Jag hade gärna sett att Carlsson fått upp sin istid till de 16, 17 minuter som han stadigt låg på i höstas. Samtidigt så får man har respekt för att konkurrensen har ökat sedan Oliver Eklind, Elias Ekström och Christopher Mastomäki lyft sitt spel till en helt annan nivå än tidigare.

Veckans… Nollor
Ingen målvakt lyckades hålla nollan under veckans 13 matcher.

Veckans… Hattrick
Det duggar tätt med hattricks i SHL just nu.
Robert Rosén och Rodrigo Abols svarade för bedriften mot Malmö respektive HV71 den gångna veckan och totalt har tio hattricks gjorts i SHL den här säsongen.
De tidigare åtta spelarna som svarat för ett ett hattrick är i tur och ordning Brynäs Nick Olesen, Linköpings Christoffer Ehn, Örebros Emil Larsson och Mathias Bromé, Leksands Carter Camper, Timårs Jonathan Dahlén, Skellefteås Oscar Möller och Linköpings Ty Rattie.
I fjol svarade 13 spelare för ett hattrick. Den noteringen lär slås i år va?

Veckans… Doldis
Anton Olsson spelade JVM i fjol som underårig men när det i julas var dags för hans egna årskull så fick han stanna hemma. Inte riktigt den utveckling som Olsson och Skellefteå hoppades på när han värvades från Malmö i våras. Olsson har varit bättre på slutet och mot Färjestad i lördags svarade han för sin bästa match för säsongen. Olsson loggade in på knappt 16 minuter vilket är hans högsta notering för säsongen och dessutom svarade han för ett riktigt klassmål när han stod för sina andra fullträff för säsongen.

Veckans… Joel
När Joel Lundqvist styrde in Frölundas första mål mot HV71 i fredags var det hans poäng nummer 500 i SHL. Det betyder att Lundqvist nu är jämsides med självaste Håkan Loob på en delad åttondeplats över de spelare som gjort flest poäng i SHL genom tiderna. Loob behövde 406 matcher för att nå upp i 500 poäng medan Lundqvist gjorde det i sin match nummer 899.

https://twitter.com/cmorehockey/status/1616504929958432779?s=20&t=VUEOFE-fZt5dvr9eG6Ry4Q

Veckans… Det lossnar snart
En spelare som Mathias Bromé bedöms mycket efter antal poäng som han gör. Eller rättare sagt för poäng som han inte gör. Rent spelmässigt så tycker jag Bromé är en ledande spelare för Örebro och sett till chanser han skapar för både sig själv och sina lagkamrater så hade han mycket väl kunnat göra fem, sex poäng den gångna veckan istället för de två som han gjorde. Möjligtvis att målet han gjorde när HV71 plockat ut Joni Ortio i slutskedet av lördagens match kan ha gett självförtroendet en boost.

Veckans… Gnällspik
Timrå har valt att sätta Nick Halloran som extraforward i ett par matcher efter att han stått för ett lojt intryck mot framför allt Skellefteå. Nu uppges Halloran vilja lämna Timrå vilket är så imponerande egoistiskt att det liknar ingenting. Bit ihop, visa lite vilja, attityd och se till att jobba ännu hårdare för att ta tillbaka din plats. För Timrås del är det bara hoppas att han lämnar och att någon annan klubb vill ta över hans kontrakt. Den här typen av karaktärer vill man helst inte ha i ett lag.

Veckans… Intiativ

https://twitter.com/VLHlive/status/1615766473477361665?s=20&t=VUEOFE-fZt5dvr9eG6Ry4Q

Veckans… Räddning

https://twitter.com/swehockeygifs/status/1617133791767560192?s=20&t=VUEOFE-fZt5dvr9eG6Ry4Q

Veckans… Jag vill inte vara sämre

https://twitter.com/swehockeygifs/status/1616849473899995140?s=20&t=VUEOFE-fZt5dvr9eG6Ry4Q

Veckans… Podd
Lyssna gärna på det senaste avsnittet av Sanny & Svensson när vi går igenom de hetaste grejorna i hockey-Sverige varje vecka.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på Twitter, Instagram eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

Sanny