Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Kommer bli otroligt viktigt

Med ett stundande JVM, det första riktiga på ett par säsonger, gjorde Juniorkronorna sitt första genrep när man förlorade med klara 5-1 mot USA.
Det är ett genrep och man får ta det för vad det är. Varken mer eller mindre. Men helt klart är att detta lag har något att jobba på framöver.

Som alltid krävs det en viss form av anpassningsperiod för att hitta rätt i spelet med- och utan puck när man, likt de svenska spelarna, byter stor- mot liten rink. Därför är det bra att man spelar ett par träningsmatcher för att tidigt få provtrycka systemet.
Det vi såg från matchen mot ett väldigt starkt USA är kanske onödigt att överanalysera. Det finns en skicklighet hos många av de svenska spelarna även om det inte går att jämföra mot de amerikanska om man nu jämför spelare för spelare.
Därför måste Juniorkronorna sätta en defensiv struktur och värdera situationerna bättre än vad man gjorde mot USA. Det är den första läxan man bör ta med sig.
Spelmässigt blev det för passivt och stillastående och ju längre matchen led desto mer kostsamma blev misstagen med puck. De amerikanska spelarna fick gång efter annan snabba spelvändningar serverade när framför allt forwards kladdade för mycket med puck.

Det jag ofta slås av när jag ser på juniorhockey är att jag tror väldigt få spelare är skolade med ett defensivt tänk såtillvida att man spelar på resultat eller efter klockan. Det handlar istället mycket mer om individuella prestationer, avgörande passningar och en läcker dribbling mer än att stänga matcher och putta tiden framför sig.
Just den delen kommer bli otroligt viktigt för det här laget om man ska kunna slåss om medaljerna. Det handlar i grunden om att vinna ”rätt matcher” för att också kunna spela om medaljerna. Och då får det, ursäkta min svenska, se ut hur fan som helst och vinsterna kan ske på bekostnad av lite läckra grejor och individuella offensiva prestationer.
Jag ska som sagt inte dra några förhastade slutsatser från matchen mot USA utan undrar rent generellt om svenska juniorspelare fått med sig den här typen av saker i sin utbildning.
Jag är inte helt säker.

Det blir upp till coacherna med Magnus Hävelid i spetsen att få ihop gruppen och få alla att förstå vad som krävs för att vinna och gå långt i ett JVM. Om inte annat har han fått ganska många sekvenser att visa upp för laget på vikten av att värda en dribbling kontra ett säkert spel med puck.
Mot USA straffade det sig men det var som sagt en träningsmatch som ingen utifrån ändå kommer att minnas i morgon.

Förresten. Årets JVM-turningen kan mycket väl bli den bästa på många år.
USA har ett otroligt bra lag precis som Kanada.
Det finns så många bra spelare som vi ska få stifta bekantskap med de närmsta veckorna.
Bara jag som känner av pulsen inför stundande JVM?

Trots att Juniorkronorna föll med 5-1 mot USA så var Djurgårdens Carl Lindbom Sveriges bästa spelare. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny