Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Vi kommer alltid att minnas dig

Börje Salming tog igår sitt sista andetag och försatte en hel hockeyvärlden i sorg. Vi har länge vetat vad den vidriga sjukdomen ALS gör och således också vad som väntade. Men att det skulle ske endast en vecka efter att han unisont hyllats i Avicii Arena är svårt att ta in.
De senaste veckorna har varit fyllda med kärlek på ett sätt som vi nog aldrig upplevt tidigare.
Jag är ändå någonstans glad att Börje fick ta del av det.

Efter att Börje Salming hyllats först i Toronto och sedan i Stockholm inom loppet av några dagar meddelande hans fru Pia att man skulle stänga dörren till omvärlden för ge Börje lugn och ro och för att ta hand om varandra. Att det endast blev en vecka kom som lite av en chock även om vi alla förstått vad som var nästa steg.

Mitt i sorgen och den tomhet som Börje lämnar efter sig kan jag ändå känna en tacksamhet och någonstans en form av lycka över att Börje fick uppleva hur otroligt omtyckt han var och den enorma betydelse han haft för så många. Jag har förstått att familjen tagit del av mycket av det som sagts och skrivits om- och till Börje den senaste tiden. Många är vi som delat med oss av vårt bästa minne från Börje, vilken fin människa han var, vad han betytt för oss, vad han gjort för svensk hockey och hur han förändrade bilden av europeiska spelare i NHL. Det är vanligtvis sådant som folk delar med sig efter en person har gått bort. Börje fick känna vår kärlek och jag vill tro att det betydde mycket för honom och hans familj.
När Börje igår somnade in så hade vi verkligen gjort det tydligt för honom och hans familj hur älskad han var och det finns ändå något vackert med det mitt i allt elände.

Det känns nästan surrealistiskt att Börje gick bort bara en vecka efter den enorma hyllning han fick i Avicii Arena. Men det kanske säger en del om Börje ändå. Som spelare gjorde han alltid det som var bäst för laget, sina lagkamrater, sina fans och för hockeyn. På isen bet han ihop, kämpade och pressade sig själv till det omöjliga. Det slog mig att det kanske var precis det han gjorde på slutet också. Fansen i Toronto och hela hockey-Sverige hann säga hej då och även om han inte kunde säga det själv så var det hans sätt att också visa uppskattning till sporten och säga hej då till oss.

Börje Salming kommer alltid vara en förebild och vi kommer för alltid att minnas honom för den spelare- och framför allt den person han var. Som en ödmjuk, omtänksam, varm person och som tog sig tid för alla. Även om han var en av de största idrottsstjärnor vi någonsin haft så fanns det inga divalater eller något behov av att synas eller sätta sig själv i centrum.
På så sätt har han alltid varit den perfekta ambassadören för ishockeyn.

Ditt hjärta har slutat slå men vårt hjärta kommer aldrig sluta slå för dig.
Vi kommer alltid att minnas dig.
Vila i frid Börje.

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN