Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

En nödvändig käftsmäll?

Om Brynäs haft en dålig självbild inför säsongen kan tränaren Mikko Manner använda delar av dagens match mot Leksand för att visa sitt lag hur man måste spela framöver.

Brynäs första halva av den första perioden var det bästa jag sett laget prestera i år. Det var rakt och enkelt, frekvensen i skridskoåkning var högre vilket gjorde att man vann fler dueller och närkamper. Det var en laginsats sett över 60 minuter där alla spelare satte laget främst där det hårda jobbet prioriterades.
Det är i den änden som man måste börja bygga sina eventuella framgångar från något jag inte tycker att Brynäs har gjort den här säsongsinledningen.
Möjligtvis att käftsmällen senast mot Malmö var en nödvändig sådan.
Det var en helt annan inställning från Brynäs sida idag än vad jag sett under perioder av upptakten av säsongen.
Fortsatt släpper Brynäs till för många öppna lägen emot sig något som varit ett stort problem för dem och som man måste komma till rätta med framöver.

Jag vet av erfarenhet hur pass skört ett självförtroende kan vara och i synnerhet efter en lite trasslig inledning av säsongen. Därför måste noggrannheten i spelet med puck vara högre även om den var bättre idag än tidigare.
De gånger som Brynäs slarvande med pucken så blev det snabbt oroligt och passivt. Mot ett så skickligt lag som Leksand så blir man straffade likt man blev i samband med att masarna tog ledningen på det powerplay som Brynäs slarvat sig till i slutet av första perioden.

Mikko Manner hade inför matchen satt ihop Hannes Björninen som center mellan Oula Palve och Dmytro Timashov. Det var ett lyckat drag och givetvis något som han borde gjort för länge sedan. Låt Palve och Timashov vara kreativa medan Björninen kan ta hand om defensiven som den ansvarstagande center han är. Timashov har tidigare sett loj och lite oengagerad ut. Jag sa i podden Sanny&Svensson att det vore på sin plats att peta Timashov för att skicka en signal. Oula Palve har i sin tur mest sett ledsen ut och inte alls spelat på den nivå han borde göra. Nu vågade duon hålla i pucken men samtidigt med en bra balans i avvägningar mellan att spela kreativt och enkelt. När man saknar en målskytt av rang måste duon vara framträdande i det offensiva spelet varje match. Den kravbilden har de på sig.

Jag är osäker vad Brynäs haft för självbild inför säsongen men min bestämda uppfattning är att man gått och trott att man varit rätt bra. När den känslan gått ut över det hårda jobbet så har man fått problem i en tuff liga som SHL ändå är.
Spelar Brynäs med samma inlevelse och engagemang framöver även när Gavlerinken återigen är halvfull så ska man kunna ge sig själv bättre förutsättningar att vinna fler matcher.

Leksands skapade sina chanser och sett över 60 minuter och hade mycket väl kunnat vinna. Men masarna var inte i närheten av att matcha Brynäs intensitet och kampvilja under stora delar av matchen.
Jag tycker sett över säsongensinledningen, bortsätt från matchen mot Frölunda senast, att Leksand spelat alltför slarvigt i spelet med puck kring linjerna. Det har gjort att man inte varit så offensivt jobbiga att möta som man borde kunna vara i synnerhet med den forwardsuppsättning man har tillgång till.
Marek Hrivik, som gjorde säsongsdebut, var tämligen blek men kommer givetvis få en stor betydelse för Leksand framöver. Han kommer att behöva några matcher för att hitta rätt i sitt spel och med sin omgivning. Helt klart är dock att hans intåg skapar en knivskarp konkurrenssituation i laget.

I min ensamhet har jag noterat att det under veckan funnits kritik mot att Brynäs använde tisdagen för att genomföra ett frivilligt ispass. Det fick tydligen vissa supportar att reagera så till den grad att Mikko Manner fick gå ut och förklara varför man tog det beslutet. Att supportrar regerar på en sådan sak är för mig ett större tecken på kris än det faktum att man förlorat några matcher.

Utöver Anders Lindbäcks fina insats mellan stolparna för Brynäs var Linus Ölund matchens bästa spelare.
Ölund har stått och stampat några säsonger och även om han varit nyttig så har jag lämnats med känslan att det finns mer att få ut från honom. Idag var han dominant stora delar av matchen och visade prov på sin smartness både i spelt med- och utan puck.
Ölund är i en bra ålder att bör kunna ta steg den här säsongen.

På lördag tar Brynäs emot ett formstarkt Skellefteå när Ove Molin ska hyllas. Då måste man matcha arbetsinsatsen från matchen mot Leksand och även skruva till det defensiva spelet en aning. Det är en nyckel till framgång för Brynäs även om man tidigare kanske trott att skickligheten skulle ge bättre betalat.

Brynäs och Linus Ölund tog sina andra raka fullpoängare på hemmaplan när Leksand besegrades. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sanny