Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanny Lindströms blogg

Tålamod och ödmjukhet

”Småland is back”. Det lät HV’s supportar hälsa omvärlden i samband med hemmapremiären i tisdags mot Leksand.
Idag kommer storebror (?) Oskarshamn på besök för att visa vilka som styr i Småland.

Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN

Efter att ha spenderat ett par dagar i Jönköping den här veckan så har jag på nära håll känt av den hockeyfeber som råder i stan. Jag upplever att det kanske inte riktigt har infunnit sig den ödmjukhet (har inget med det fina tifot att göra) som jag trodde efter ett år i hockeyallsvenskan.
Jag förstår att det är provocerande att bli kallad lillebror mot ett lag som Oskarshamn.
Jag tror ändå att det kan vara en värdefull ödmjukhet att omfamna att HV71 just nu är en nykomling vars enda uppgift är att hålla sig kvar i SHL.

16 stycken från årets lag spelade i hockeyallsvenskan i fjol varav 14 spelade i HV71. Det betyder att det kommer ta sin tid och krävs tålamod för att ta sig an spelet i SHL. Lägg dessutom till att nyförvärv som Filip Westerlund, Rasmus Bengtsson och Lucas Elvenes knappast kan betraktas som etablerade SHL spelare.
Det betyder att tränarduon Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman känner en stor tillit till flertalet av spelarna som man var med och vann med i fjol och där några inledningsvis fått lite (för) stora roller. Daniel Glad är en sådan, Taylor Matson och Chad Billins är två andra. Det är en nivå upp och då är kanske spelare som Matson och Billins inte är spelare som ska ha några roller i tex powerplay.

Det som jag inledningsvis slagits av är att spelare som Joonas Nättinen, Lucas Elvenes, Mikael Bödker och André Petersson inte riktigt har farten i sitt spel och sitt agerande för att vara effektiva i SHL. Jag vet att det kan ta sin tid att anpassa spelet i SHL som skiljer sig den del från tex KHL. Att Petersson har spetsegenskaperna och kommer göra det väldigt bra framgent tvivlar jag inte det minsta på. Det behövs dock en portion tålamod med nyförvärv som Bödker, Nättinen och Elvenes och framtiden får utvisa om de har skickligheten för att kompensera sin brist på fart.
Om segrarna inte börjar trilla in så kommer HV71 förmodligen känna sig tvingade att agera mer än ”bara” den back som man sedan länge aviserats ska plockas in.

Jag har som sagt varit i Jönköping ett par dagar den här veckan och har noterat att det finns orimliga förväntningar på Mattias Tedenby. Det finns på allvar de som tror att Tedenby ska göra bortåt 40-50 poäng. Att han är poänglös efter fyra matcher är säkerligen frustrerande för honom själv men knappast något att höja på ögonbrynen över. Tedenbys bästa poängnotering från en säsong är på 32 poäng och för att sätta det i perspektiv så gjorde 41 spelare fler än 32 poäng i SHL i fjol. Tedenby har för mig aldrig varit en poängspelare utan mer en spelare som kan bryta mönstret i matcherna, stå för massvis av energi och med sin fart kan han få med sig utvisningar. Det paketerat med sisådär 25-30 poäng gör Tedenby till en viktigt spelare för HV71 men några 40-50 poäng.
Glöm det.

Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN

Med allt detta i beaktande så tror jag att det är dags att förstå att HV71, oavsett sin fina historia, är som vilken annan nykomling som helst där allt handlar om att undvika kval. Det är därför viktigt att det här laget, med så många spelare som inte spelade i SHL i fjol, hittar sin egen identitet. För just ju tror jag man själva inte riktigt vet vad man står.
En viktig del är att växla upp intensitet i tex närkampsspelet som under långa stunder senaste mot Timrå var undermåligt. Det är en prioriterad del för att kunna få upp än mer frekvens och fart i sitt spel som det sedan återstår och se om man klarar av att få ut sin skicklighet från.
Men ge det tid. Ingen anledning att känna någon tillstymmelse till panik.

I eftermiddag tar sig HV71 an Oskarshamn som i mångt och mycket är deras motsats. Oskarshamn har inte en historia och förväntningar som både kan vara stimulerande och pressande och är inte i närheten av ha en ekonomi likt HV71.
Därför har man inte råd att misslyckas med sina värvningar vilket man inte verkar ha gjort i år heller. Det och mycket mer kommer studion i Cmore och TV4 ta upp med start 14:30 där även nye förbundskaptenen Sam Hallam gästar under hela eftermiddagen.

Tack för att ni tog er tid

Sanny